INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REAL - BARCELONA AZI, 19:15, DIGI 1, DOLCE 1, GSP.RO

Zece pentru cel mai mare 10 » Messi joacă de un deceniu în Clasico și caută a 15-a victorie contra lui Real

Leo Messi, singur împotriva tuturor madrilenilor în această imagine. Dar argentinianul are colegi de mare valoare. Barca e o mașină de fotbal // Foto: AFP
Leo Messi, singur împotriva tuturor madrilenilor în această imagine. Dar argentinianul are colegi de mare valoare. Barca e o mașină de fotbal // Foto: AFP

Articol de - Publicat sambata, 21 noiembrie 2015 00:00

Pe 19 noiembrie 2005, "puricele" a fost titular și a dat două assisturi în primul său derby, cîștigat cu 3-0 de catalani pe "Santiago Bernabeu". Acum, zece ani mai tîrziu, Leo ar putea cîștiga a 15-a oară meciul împotriva lui Real. Al 230-lea Clasic din istorie.

Avea doar 18 ani cînd a jucat primul său Clasico. Titular, alături de Ronaldinho, Eto'o și Deco, micul prinț argentinian nu s-a speriat, nici de presiunea "Bernabeului", nici de adversari, unul mai bun ca altul, Zidane, Ronaldo brazilianul, Raul și Roberto Carlos.

I-a driblat cu abilitatea lui extraordinară, a dat două pase decisive, și Barca a făcut spectacol în imensa arenă de coride madrilenă: 3-0.

De atunci, Leo a mai înfruntat marele "rege" blanco de 29 de ori (14 acasă, 15 în deplasare). Și are 14 victorii în fața lui, marcîndu-i 21 de goluri, inclusiv două hat-trick-uri, și adunînd 17 pase decisive. Cum să rateze el meciul de azi, în care sărbătorește un deceniu de Clasico?

Riscă o recidivă?

Încă nu se știe sigur dacă va fi titular, dar va fi pe gazon. "E imposibil ca Messi să fie sută la sută refăcut", anunță Luis Enrique.

"Puricele" s-a accidentat pe 26 septembrie, la 2-1 cu Las Palmas în campionat. O leziune gravă, ruptură a ligamentului colateral la genunchiul stîng. Au trecut 56 de zile, decarul și-a reluat pregătirea, se antrenează normal, cu tot lotul, și ar vrea să atace Realul din primul minut.

Dar antrenorul Barcei nu uită ce a spus la Cadena Ser medicul "naționalei" Argentinei, Homero de Agostino, în urmă cu o săptămînă: "Dacă Leo joacă, riscul să se accidenteze mai rău e foarte mare". Și se gîndește dacă merită un asemenea risc. Într-un moment cînd Neymar și Suarez sînt în mare formă.

Securitate - Blindat! 2.600 de polițiști și agenți de securitate

Niciodată în istorie, nici măcar la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), n-a mai existat o asemenea dislocare de forțe pentru un eveniment sportiv în Spania, anunță Marca. "E alertă teroristă de nivel 4 din 5", afirmă ministrul iberic de Interne, Jorge Fernandez Diaz. "Santiago Bernabeu" va fi păzit de 1.200 de polițiști și 1.400 de agenți de securitate privată (angajați de Real).

În afara lor, pompieri, serviciul de urgență de salvare, membri ai Protecției Civile și corpuri speciale ale Primăriei Madridului. Spectatorii, rugați să vină cît mai devreme (arena se va deschide cu 3 ore înaintea derby-ului), vor fi controlați la milimetru (inclusiv sandviciurile) în 3 filtre de siguranță.

Nu vor lipsi cîinii polițiști antrenați pentru detectarea explozibililor. "Nu sînt motive de panică, de psihoză", spune același Diaz, care dezvăluie că nu s-a luat în calcul nici o clipă amînarea Clasicului. Și va fi suspendat doar în caz extrem.

Mașină-capcană în 2002

Stadionul madrilen a mai fost în trecut ținta teroriștilor. Pe 1 mai 2002, o mașină-capcană a explodat în fața "Bernabeului" cu trei ore înainte de startul meciului Real - Barcelona, din semifinalele CL.

Atentatul a fost revendicat de organizația bască ETA, 17 persoane fiind rănite. Dar partida s-a jucat. Pe 12 decembrie 2004, o alarmă cu bombă a fost luată în serios de poliție, care a evacuat arena în timpul unui Real - Sociedad, din Primera.

Vedete - MSN vs BBC 32-22

Trioul Barcei, Messi - Suarez - Neymar, domină în acest sezon tripleta Realului, Bale - Benzema - Cristiano. Chiar dacă Leo a lipsit aproape două luni, sud-americanii blaugrana au marcat 32 de goluri în toate competițiile. Cu zece peste cei trei europeni de vis ai albilor. Cele mai multe reușite: Neymar, Suarez, CR7, cîte 13. La polul opus, Bale (2). Record de assisturi, Neymar (6).

FORMULE DE JOC - Benzema, rezervă? Sergi Roberto, titular?

Benitez este încă îngrijorat și nu știe dacă îl va titulariza pe Benzema. Francezul e 100% refăcut după leziunea la adductori din 8 octombrie. Dar suferă psihic. Ieri, atacantul aștepta să afle ce a declarat Valbuena (a fost audiat două ore și jumătate) în cazul de șantaj sexual în care și Benzema e anchetat. În tabăra catalană, Rakitici ar putea rămîne pe bancă la start, chiar dacă e recuperat după accidentarea la gamba dreaptă pe 4 noiembrie.

ACADEMII - La Masia a depășit La Fabrica

Mundo Deportivo a făcut o paralelă în actuala ediție de campionat între jucătorii Barcelonei și Realului crescuți în propriile academii. La Masia a avut 11 reprezentanți, care au adunat împreună 5.115 minute în primele 11 etape. La Fabrica, centrul de juniori madrilen, a fost întrecută clar: 10 oameni, dar numai 2.239 de minute. De două ori mai puțin.

VIRUSUL FIFA - Catalanii, de două ori mai mult la "naționale"

În ultima pauză a cluburilor, nu mai puțin de 12 fotbaliști ai Barcei au fost convocați la echipele naționale. Și au strîns 1.302 minute pe gazon. Madridul ar trebui să fie mai odihnit. Numai 7 chemați la loturi, jucînd 610 minute împreună.

ARBITRAJ - "În țara asta se poate întîmpla orice"

Pe 22 octombrie, un avocat a făcut o plîngere la Procuratura Anticorupție din Barcelona în numele clientului său, un arbitru asistent. Acesta ar fi fost contactat de un membru al Comisiei Tehnice a Arbitrilor și de un "central" considerat favorit la acea vreme să conducă Real - Barca.

Amîndoi i-ar fi cerut să favorizeze Madridul. Imediat, s-a deschis o anchetă. "În țara asta se poate întîmpla orice, sper să se investigheze atent acea sesizare. Altfel, fotbalul nostru e în pericol", a declarat Luis Enrique, antrenorul catalanilor. Azi, arbitru va fi David Fernandez Borbalan.

MESAJUL LUI CRUYFF - "În Clasico nu moare nimeni"

Johan Cruyff a reapărut în public după ce, pe 22 octombrie, confirmase că suferă de cancer pulmonar. "E un fapt, am cancer. Și, dacă îl ai, nu există decît o singură variantă: să-l înfrunți într-o manieră pozitivă. Sînt convins că voi cîștiga această luptă", a declarat fostul mare jucător al Barcei joi, cînd a anunțat acordul încheiat între Institutul Cruyff și Universitatea din Barcelona.

"Am început tratamentul, mă simt bine după prima ședință. Chimioterapia e prietena mea, pentru că ea îmi va ucide cancerul". Despre confruntarea madrileno - catalană, Johan a spus: "Trebuie să fie o sărbătoare. La final, unul cîștigă și altul pierde, dar viața continuă. În Clasico nu moare nimeni".

TRANSFERURI - PSG e gata de CR7

Potrivit Marca, Nasser Al-Khelaifi va fi în acest weekend la Madrid pentru a discuta transferul lui Cristiano Ronaldo la PSG. Președintele parizienilor va discuta și cu impresarul Jorge Mendes, și cu Florentino Perez, liderul blanco. Patronii qatarieni ar plăti 120 de milioane de euro.

"Va fi un infern pentru Real. Barca e mai puternică, iar Messi va fi pe teren. Cu el, echipa e și mai motivată. Dacă va pierde, Madridul va avea șase puncte de recuperat"
Hristo Stoicikov, fost mare jucător al Barcelonei

"Doar Leo și Luis Enrique știu care e situația și dacă merită riscul. Există și varianta ca Messi să intre repriza a doua și să facă diferența atunci"
Hristo Stoicikov, fost mare jucător al Barcelonei

Cifrele meciului:

  • 5 Baloane de Aur va avea Messi după ce va cîștiga și trofeul din acest an (2009, 2010, 2011, 2012, 2015)
  • 3 puncte are avantaj Barcelona (locul 1, 27p, golaveraj 25-12) în fața Realului (locul 2, 24p, golaveraj 26-7)
  • 425 de fani va avea Barcelona azi pe Santiago Bernabeu; stadionul va fi plin: 80.000 de spectatori
  • 14 victorii are Dani Alves împotriva lui Real Madrid la FC Sevilla și Barcelona; performanță unică din 1929 pînă în prezent
  • 7 goluri a primit Keylor Navas (portarul blanco) de la Barcelona în 2013, cînd apăra la Levante (0-7 pe Camp Nou)

REAL - BARCELONA

  • Ora: 19:15
  • Transmisie TV: Digi 1, Dolce 1
  • Stadion: Santiago Bernabeu (Madrid)
  • Arbitru: David Fernandez Borbalan

REAL: Navas - Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo - Modrici, Casemiro, Kroos - James - Bale, Ronaldo. Antrenor: R. Benitez
Absenți: -

BARCELONA: Bravo - Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Sergi Roberto, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar. Antrenor: L. Enrique
Absenți: Rafinha, Douglas (accidentați)

Alte "turniruri" în Europa

  • ITALIA: Juventus - AC Milan (Azi, 21:45, Digi 2)
  • ANGLIA: Man. City - Liverpool (Azi, 19:30, Eurosport)
  • GERMANIA: Schalke - Bayern (Azi, 19:30, Eurosport 2)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează