INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Ziua cînd lupta cu cancerul reîncepe » Eric Abidal are nevoie de transplant de ficat

Eric Abidal a fost titular şi în finala Campionatului Mondial al Cluburilor, cîştigat de Barcelona în faţa brazilienilor de la Santos. +8   FOTO
Eric Abidal a fost titular şi în finala Campionatului Mondial al Cluburilor, cîştigat de Barcelona în faţa brazilienilor de la Santos.

Articol de - Publicat vineri, 16 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 15 martie 2012 22:18

Exact în urmă cu un an, apărătorului francez al Barcei i s-a extirpat o tumoare malignă. În mai 2011, a revenit miraculos, cîştigînd Champions League. Acum, Abidal reia cursa contracronometru.

Pentru Abidal, cel mai dificil meci, primul şi unicul pe viaţă şi pe moarte, a intrat în prelungiri.

Ieri, 15 martie 2012, la un minut după ora 13:00, Barcelona a anunţat pe site-ul său: "Eric va fi supus unui transplant de ficat în următoarele săptămîni. Era o opţiune încă de la începutul tratamentului". Dintr-o dată, brusc şi şocant, coşmarul trăit de francez reîncepe. Maladia care îi invadase corpul în urmă cu un an nu a fost distrusă.

Înapoi în timp
În 2011, într-o zi de martie, doctorul blaugrana, Josep Fuster Obregon, îi spunea direct: "Ai cancer, o tumoare la ficat. Te operăm săptămîna viitoare!". "Nu", a răspuns apărătorul. "Mîine mă operezi. Nu vreau să mă gîndesc atîta timp la asta". Şi intervenţia chirurgicală a avut loc 24 de ore mai tîrziu, pe 17 martie. "Eram pregătit. Aşa e viaţa, oricine poate primi o asemenea lovitură. De ce eu? Nici o clipă nu am gîndit astfel. Există o putere mai presus de noi care decide totul. Nu putem decît să acceptăm ce se întîmplă", avea să mărturisească Abidal.

"Cînd suferi de cancer, renunţi la tot ce îţi este nefolositor. De aceea mi-am vîndut toate maşinile. Acei bani vor ajuta oamenii în lupta cu această maladie" (Eric Abidal, apărător Barcelona)

"Ne vedem pe Wembley"
Atunci cînd jucătorul s-a trezit din anestezie, medicul Fuster era lîngă el. I-a zis doar atît: "Dragă Eric, ne vedem pe Wembley. Eu sigur merg la meci şi tu vei fi acolo". Acea partidă era finala Champions League. "Mă gîndeam că e nebun. Dar profeţia lui Fuster s-a împlinit". Pe 28 mai, Abidal juca 90 de minute în ultimul act al Ligii (3-1 cu Man. Utd.). Şi el era primul care ridica trofeul, cu banderola de căpitan pusă pe braţ de Puyol.

A presimţit: "Azi sînt bine. Dar mîine?"
Era fericit. "Am jucat meciul vieţii şi am învins". Sărbătoarea nu a durat prea mult. "Această tumoare a lăsat urme adînci în sufletul meu. Viaţa se poate schimba în orice clipă. Acum sînt sub tratament, iau medicamente în fiecare zi, însă nu ştiu cum va reacţiona organismul. Astăzi sînt bine. Şi mîine? Nimeni nu poate răspunde". Parcă prevestea ce avea să urmeze. Şi-a prelungit contractul cu Barca, a fost de neînlocuit în echipă... Pînă cînd, într-o altă zi de primăvară, medicii clubului i-au spus: "Ai nevoie de transplant de ficat. Trebuie să te operezi". Transplantul se face doar în cazurile de "insuficienţă hepatică terminală", susţin specialiştii.

"Pentru noi, Abidal este cel mai preţios. Un om cum rar găseşti şi un jucător extrem de important la Barcelona" (Pep Guardiola, antrenor Barcelona)

Ieri, fotbaliştii catalani au aflat de dimineaţă, în vestiar. "Guardiola ne-a dat vestea. A fost teribil, sîntem copleşiţi, dar Abidal ne-a mai demonstrat o dată că e mai puternic decît noi toţi. El a fost cel care ne-a încurajat", a povestit căpitanul Puyol.

Ratează Euro
În următoarele săptămîni, francezul va fi supus transplantului. Şi, aproape sigur, nu va mai juca în acest sezon cu Barca şi va rata Europenele din Polonia şi Ucraina. După o intervenţie de asemenea amploare, recuperarea durează între trei şi şase luni, fără a lua în calcul riscul că organismul ar putea respinge noul ficat. Dar Abidal a mai răsturnat o dată toate estimările doctorilor. Ce miracol ne mai pregăteşte Eric?

41 de meciuri a jucat Abidal în acest sezon la Barcelona (38) şi la "naţionala" Franţei (3)

19 trofee a cucerit Abidal cu echipele de club: 6 cu Olympique Lyon, 13 cu Barcelona

"Nu contează culoarea tricoului în care joci, important e omul. Fii tare, Abidal!" (Iker Casillas, portar Real Madrid)

"Te vei întoarce şi vei fi ca întotdeauna, cel mai bun. Eşti un model pentru noi toţi" (Gerard Pique, apărător Barcelona)

"Îmi vine să rîd acum de accidentarea mea, ruptură de ligamente încrucişate. Abidal este adevăratul exemplu al supravieţuirii" (Ricky Rubio, baschetbalist spaniol)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
syntrax
syntrax  •  16 Martie 2012, 10:28

Vei reveni...mai bun ca niciodata...mai puternic!!!Multa sanatate si putere....

spinoza
spinoza  •  16 Martie 2012, 10:23

Allez Abidal! Ia exemplu de la Nesu!

borat101
borat101  •  16 Martie 2012, 05:13

Bunul Dumnezeu sa fie cu tine. May God bless you.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează