Emiliano „Dibu” Martinez, portarul necunoscut din 2020 e acum eroul Argentinei » Cel care provoacă și apără penalty-uri e preferatul lui Messi: „Ești o fiară!”

Emiliano Martinez, Foto: Imago Images
Emiliano Martinez, Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2022 15:45 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 15:48

Emiliano „Dibu” Martínez, 30 de ani, a debutat la naționala albiceleste în 2021, a cucerit Copa America, fiind ales „Mănușa de Aur”, după ce i-a dezechilibrat psihic pe columbieni în semifinale, la 11 metri. Iar acum, îl ajută pe Messi în ascensiunea spre titlul mondial.

Un detaliu iese limpede la suprafață. Toate cele patru semifinaliste ale Mondialului au fost salvate la un moment dat, pe durata acestui turneu, de portarii lor. Și Argentina (Emiliano Martínez), și Croația (Dominik Livakovici), și Franța (Hugo Lloris), și Maroc (Yassine Bounou).

„Lebăda neagră” a Croației » Ovidiu Ioanițoaia, despre Luka Modric, sufletul și motorul selecționatei lui Zlatko Dalic: „Te întrebi dacă-i om ori e mașină?!”
cm 2022
„Lebăda neagră” a Croației » Ovidiu Ioanițoaia, despre Luka Modric, sufletul și motorul selecționatei lui Zlatko Dalic: „Te întrebi dacă-i om ori e mașină?!”

Arsenal, ca un vis urât pentru Emiliano Martinez. Aston Villa, salvarea carierei

Povestea zilei este Emi Martínez. Cel care, la începutul lui 2020, nici nu-și imagina că, în doar doi ani, va debuta la naționala Argentinei, va câștiga primul mare trofeu chiar de la prima competiție și va ajunge să viseze alături de Leo Messi la titlul mondial.

Băiatul din Mar del Plata, cu tatăl hamal în port și mamă casnică, plecat de acasă la 12 ani pentru a juca la academia de juniori a lui Independiente, a ajuns la Arsenal în 2010, la doar 18 ani. Și în Anglia a început coșmarul. 

Timp de nouă sezoane, a fost sub contract cu „tunarii”, dar în această perioadă a jucat doar 15 meciuri în Premier League. Și a fost împrumutat de șase ori, de la Oxford și Rotherham, până la Getafe, în Spania.

De-abia în vara lui 2020, pe final de sezon în pandemie, a devenit titular la Arsenal, o scurtă perioadă, profitând de accidentarea lui Leno. Imediat, s-a mutat la Aston Villa și acest transfer i-a salvat cariera.

Emiliano Martinez, mereu ajutat de psiholog

Cine l-a ajutat să reziste într-o perioadă atât de dificilă? David Presley, psihologul lui Arsenal. Din 2018 discută cu el constant, mai ales în clipele grele, când are nevoie de un sfat, de un sprijin. Chiar și din Qatar l-a sunat, după 1-2 cu Arabia Saudită, la startul grupei C.

Unul dintre cei mai buni goalkeeperi din fotbalul britanic nu putea să lipsească de la naționala albiceleste. A debutat pe 3 iunie 2021, la un 1-1 cu Chile, în preliminariile CM. Doar 11 zile mai târziu, apăra poarta Argentinei în primul meci la Copa América, tot contra chilienilor și tot 1-1. 

A fost numărul 1 bis la turneul continental. Messi și, după căpitan, Emi Martínez. Au fost campionii AmSud, după 1-0 în finala cu Brazilia, pe Maracanã. Iar a primit „Mănușa de Aur”. Portarul întrecerii.

Provocările lui „Dibu” Martinez: „O să te mănânc!”

În semifinale, la 1-1, 3-2 la penalty-uri în fața Columbiei, a apărat trei lovituri de departajare. Davinson Sánchez, Mina și Cardona. I-a provocat, i-a insultat chiar, i-a dezechilibrat psihic, făcându-i să greșească. 

„O să te mănânc”, i-a strigat lui Sánchez. Mina a fost următorul: „Știu deja unde vei trage. Ești nervos, de-aia râzi, știu ce vrei să faci”. La Cardona, o strategie similară: „Știu unde șutezi. Ești de rahat”.

17,4 milioane de euroa plătit Aston Villa pentru Emiliano Martínez în 2020, când l-a transferat de la Arsenal. „Tunarii” plătiseră 1,5 milioane în 2010, la transferul de la Independiente

După finală, s-a schimbat total. Nu mai era „nebunul” din poartă, gata de orice gest pentru victoria Argentinei. Și-a sunat soția pentru a-i arăta fetița, pe ecranul telefonului. Ava, fiica lor, se născuse în timpul Copei América. El și Amanda, o portugheză pe care a cunoscut-o în 2013, mai au un fiu. Santi, în vârstă de 4 ani.

Emiliano „Dibu” Martinez, portarul necunoscut din 2020 e acum eroul Argentinei » Cel care provoacă și apără penalty-uri e preferatul lui Messi: „Ești o fiară!”
Emiliano „Dibu” Martinez, cel care provoacă și apără penalty-uri, e preferatul lui Messi, Foto: Imago Images

Pe Emiliano Martinez l-a îmbrățișat Messi primul

În Qatar, pe teren, Dibu și-a reluat rolul de personaj negativ. S-a certat cu olandezii, la penalty-uri i-a provocat și pe ei, blocând primele două șuturi, ale lui Van Dijk și Berghuis. 

După ce Lautaro a transformat lovitura decisivă, Messi s-a repezit la Emi. „Ești o fiară!”, a urlat căpitanul. L-a strâns în brațe. Și datorită lui, Argentina e în semifinala Mondialului. Poate Emi este talismanul albicelest pentru primul triumf după 36 de ani.

25 de milioane de eurovalorează portarul Argentinei, potrivit transfermarkt.de. Anul trecut, cota sa era estimată la 35 de milioane. În 2020, numai 2,8 milioane de euro

Citește și alte article:

Fernando Santos, pe buza prăpastiei: „Cineva va trebui să plece. Ori selecționerul, ori Cristiano!”
PORTUGALIA
Fernando Santos, pe buza prăpastiei: „Cineva va trebui să plece. Ori selecționerul, ori Cristiano!”
Neymar a publicat conversațiile private cu 3 dintre colegi, fără permisiunea lor: „Am vrut să demonstrez ceva”
BRAZILIA
Neymar a publicat conversațiile private cu 3 dintre colegi, fără permisiunea lor: „Am vrut să demonstrez ceva”

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează