CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Conferință de peste o oră a lui Gianni Infantino la Doha: „Am simțit discriminarea când eram copil! Astăzi mă simt qatarez, arab, african, gay”

Gianni Infantino (foto: Andrei Crăițoiu) +21   FOTO
Gianni Infantino (foto: Andrei Crăițoiu)

Articol de , - Publicat sambata, 19 noiembrie 2022 13:06 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 17:56

Cu o zi înainte de startul Campionatului Mondial, președintele FIFA, Gianni Infantino, a organizat o conferință de presă la care au participat peste 400 de jurnaliști din toate țările. Evenimentul a avut loc la Centrul Media, iar Infantino a vorbit în engleză, franceză și spaniolă. A lăudat Qatarul pentru organizare și a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește discriminarea.

Un centru de presă imens! Cu zeci de intrări și sute de oameni de ordine. Accesul se face exact ca la aeroport. Chiar dacă ai acreditare la gât ești controlat din cap până în picioare. Toate bagajele sunt scanate de un filtru special, apoi un agent te scanează cu un aparat special de metale. Nu ai scăpat! 

Mai există un agent de securitate care-și scaneză codul QR de pe acreditare. Apoi ajungi în centrul de presă și într-un amfiteatru de peste 2.000 de locuri. E locul unde Gianni Infantino, președintele FIFA, a „convocat” presa acreditată la Mondial să îi vorbească înainte de startul turneului final.

Istvan Kovacs, delegat la Qatar - Ecuador, meciul care deschide Mondialul! » Cum arată întreaga brigadă
QATAR - ECUADOR
Istvan Kovacs, delegat la Qatar - Ecuador, meciul care deschide Mondialul! » Cum arată întreaga brigadă

Cu niște foi în mână, îmbrăcat la patru ace, extrem de elegant și atent, Infantino nu iese pe scena imensă pregătită până nu primește OK-ul de la „armata” de la FIFA. Forul internațional și-a mutat cu totul cartierul general din Elveția în Qatar.

Iar Infantino începe la ora stabilă, la fix, ca un ceas elvețian. „Astăzi, eu mă simt qatarez, mă simt arab, mă simt african, mă simt gay, mă simt ca o persoană cu handicap, astăzi mă simt ca un muncitor imigrant!”, a fost mesajul de deschidere al președintelui FIFA.

Gianni Infantino, conferință înainte de startul CM 2022: „Știu ce înseamnă să fii discriminat, hărţuit, în calitate de străin”

A făcut imediat o paralelă cu propria copilărie. „Mă întorc la propria poveste, pentru că sunt fiul unor muncitori migranţi. 

„Știu ce înseamnă să fii discriminat, hărţuit, în calitate de străin. Copil fiind, am fost discriminat în Elveţia pentru că eram roşcat şi aveam pistrui. Știu asta, foarte bine. Ce-aveam de făcut atunci? Să te duci în camera ta să începi să plângi şi apoi să încerci să îţi faci prieteni. Nu începi să acuzi, să te baţi, să insulţi”, a mai spus acesta.

Apoi s-a referit la migranți: „Îmi amintesc acum cum au fost trataţi migranţii la graniţă, ştiu ce s-a întâmplat cu paşapoartele, cu analizele lor medicale. După ce-am fost ales președintele FIFA am venit la Doha să văd în ce condiții lucrau muncitorii. 

Și am spus clar atunci că trebuie să se schimbe ceva pentru că nu este bine deloc. Printre marile companii care câştigă miliarde în Qatar, câte dintre acestea au rezolvat problema muncitorilor migranţi? Niciuna, pentru că o schimbare de legislaţie ar însemna mai puţin profit. Dar dă-le puțină speranță, un viitor!”.

+17 FOTO

Gianni Infantino: „Pentru tot ceea ce noi, europenii, am făcut timp de 3.000 de ani trebuie să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani”

A criticat clar toate mesajele venite în ultimii ani, din momentul în care Qatar a câștigat Cupa Mondială, precizând că „Aceste lecții de morală, părtinitoare, sunt doar ipocrizie”. 

Apoi a spus clar „Pentru tot ceea ce noi, europenii, am făcut timp de 3.000 de ani trebuie să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a începe să dăm lecţii de morală altora! Trebuie să dăm speranță africanilor, astfel încât să nu fie nevoie să traverseze Mediterana pentru a găsi, poate, o viață mai bună”. 

La finalul discursului de peste o oră al lui Infantino, FIFA anunțase și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Aceasta a existat, dar ofițerul de presă al forului internațional, aflat la prezidiu cu președintele, a ales din sală doar jurnaliștii internaționali pe care acesta îi cunoștea.

Gianni Infantino: „Suporterii pot supraviețui fără bere timp de trei ore”

Cu puțin mai mult de 48 de ore înainte de primul meci de la Campionatul Mondial 2022, Qatar a luat o decizie drastică în privința comercializării băuturilor alcoolice: suporterii nu vor mai putea cumpăra bere pe stadioane! Infantino a comentat această problemă, pe finalul discursului său, spunând că decizia oficialilor din Qatar s-a luat doar după consultarea FIFA. 

„Personal, eu cred că se poate supraviețui fără să bei bere timp de trei ore. Fie că este în Franţa, Spania sau Scoţia. Cred că ne putem schimba mai ales când vina vorba de siguranța oamenilor. Avem câte patru meciuri pe zi într-un singur oraș! Nu s-a mai întâmplat niciodată asta. 

Sunt fluxuri foarte mari de oameni care se intersectează. Securitatea este cea mai importantă! Această este garanția pe care am dat-o și o vom da! Fiecare decizie care se ia aici este discutată, dezbătută și luată împreună cu cei din Qatar!”. 

Președintele FIFA s-a referit și la un posibil conflict cu sponsorul turneului pe parte de alcool, Budweiser: „Această decizie cred că ne apropie și mai mult! Trebuie să fim împreună și în momente dificile, nu doar când ne este bine”.

Citește și: 

Globalism vs tradiţionalism » Imagini spectaculoase din piața Souq Waqif, locul în care s-au strâns suporteri de pe tot Globul

De pe altă planetă! Metroul din Doha e uluitor: stații cât aeroporturi întregi, trenuri automatizate și confort cum n-avem nici la cinema în România

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
Cristyan71
Cristyan71  •  19 Noiembrie 2022, 20:27

Asta deviază atenția publicului de la adevărata problema,ca e un Mondial cladit pe corupție,si ca au murit niște muncitori sarmani cu miile la construirea stadioanelor......ce tot o da nea Gianni cu discriminarea......

fc_zcsb_manita_manita
fc_zcsb_manita_manita  •  19 Noiembrie 2022, 18:51

Bravo lui! Respect Infantino!

alenb
alenb  •  19 Noiembrie 2022, 18:31

Discurs fals si ipocrit, oricum infantino nu este acolo sa dea verdicte istorice ci sa desfasoare o competitie de fotbal, deci sa-si vada de fotbalul lui, nu e vreun istoric in masura sa stea sa-i judece pe europeni. Una peste alta FIFA ar trebui sa-si ceara scuze 3000 de ani pentru toata coruptia din interior, care a permis inclusiv acordarea acestui mondial unei tari ridicata pe petrodolari si exploatarea *** din asia, o rusine pt sec 21.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează