INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  SPECIAL GSP

Fostul internaţional italian Daniele Massaro crede în succesul Angliei la Mondial: "Forza Rooney!"

Articol de - Publicat vineri, 18 iunie 2010 00:00

Atacantul care a făcut istorie în tricoul lui Milan îl vede pe vîrful lui Manchester în postura de golgeter al turneului final. Are încredere totală în Capello, omul cu care a lucrat în curtea lui Berlusconi

- Daniele, un Mondial început cu o înfrîngere spectaculoasă a Spaniei. Semnalul unui turneu-surpriză?
- Brazilia şi Italia suferă, Anglia a pornit doar cu un egal, Argentina s-a urnit mai greu, iar Spania a capotat în faţa Elveţiei. Bun, e doar începutul, cînd echipele se cabrează pentru partidele decisive. O înfrîngere sau o remiză nu înseamnă neapărat un dezastru. Poţi creşte progresiv şi probabil la fel se va întîmpla şi cu Spania, care rămîne una dintre favoritele mele pentru acest turneu.

"Cassano nu trebuia să lipsească"

- Presa italiană a remarcat că atacul lui Lippi din Africa de Sud e cel mai slab din istoria participărilor squadrei azzurra la un Mondial. Eşti de acord?
- Lipseşte un om precum Toni, care te poate ajuta enorm cînd ai lipsă de spaţii şi de timp. Ai şi alternativa baloanelor înalte, pe devieri sau pe finalizări la înălţime. Lipsesc un Cassano sau un Balotteli, care fac diferenţa într-o clipă de strălucire. Cu paraguay, Gilardino a fost lăsat prea singur, iar Iaquinta a fost folosit pe un post care nu-l favorizează.

- Dar cît de mult ar fi servit cauzei Italiei un rebel precum Cassano?
- Antonio s-a maturizat, a plătit pentru greşelile trecutului, bravo pentru ce a făcut în ultimul sezon la Sampdoria! Cîte goluri a inventat pentru Pazzini sau pentru ceilalţi coechipieri? E unic! E urmaşul legitim al lui Baggio, Del Piero şi Totti. N-ar fi trebuit să lipsească din Africa de Sud!

"Capello îi va trezi la timp pe englezi"

- Pe cine vezi golgeterul Mondialului?
- În '82, Paolo Rossi n-a dat nici un gol în grupe şi a explodat în fazele superioare. Aş merge pe mîna lui Rooney sau a lui Torres, chiar dacă spaniolul nu e intrat încă în ritm. Nu-l văd un mare marcator pe Cristiano Ronaldo, care probabil că va înscrie , dar nu e genul de jucător care să fie golgeter la Mondial.

- Ai lucrat mulţi ani cu Capello la Milan. Va reuşi să capaciteze, în fine, "naţionala" Angliei către un titlu după care aleargă de 44 de ani?
- E un mare manager! A izbutit să facă din echipa Angliei ceea ce n-a mai reuşit nimeni acolo de foarte multă vreme: rezultate şi spectacol. E foarte mare presiune, elogii, sponsori, media. Ştie să închidă grupul în astfel de momente cruciale şi să le transmită un mesaj de genul: "Sîntem aici pentru a învinge, fiţi umili, uitaţi de alte tentaţii sau gînduri!". Probabil că sînt încă jucători deconcentraţi, care cred că Anglia va avea o viaţă simplă pînă spre fazele finale, dar Capello îi va trezi la timp.

"Germania a fost cea mai spectaculoasă de la Mondial pînă acum. Şi-a schimbat ritmul şi tipul de joc, nu mai joacă economicos, închis. Are cele mai mari resurse fizice"

"Revăd uneori penalty-ul pe care l-am ratat în finala Mondialului din '94. Retrăiesc amărăciunea momentului, dar am reuşit să trec peste acea clipă apăsătoare, care a întristat zeci de milioane e oameni. Sînt un tip echilibrat"

"Cu fostul meu coleg de la Milan, Răducioiu, m-am întîlnit chiar în urmă cu cîteva săptămîni, la o acţiune caritabilă a fundaţiei Milan. Un băiat admirabil, de la care am învăţat multe în meseria de atacant"

"Mutu n-a înţeles nimic din trecut"
Massaro despre Mutu: "N-a înţeles nimic din situaţia pe care a trăit-o la Chelsea. Chiar dacă acum a făcut o greşeală mai puţin gravă, tot o prostie rămîne! Adrian era unul dintre puţinii jucători de mare talent din Serie A, care şi-a făcut acum o imagine neplăcută. Nu-i va fi uşor să revină în top, mai ales că există şi apăsarea unei sancţiuni financiare consistente. Calitatea jocului său însă nu dispare şi poate trece şi peste aceste vicisitudini".

Ambasador Milan
Fostul atacant a sosit pentru două zile în România spre a participa la proiectul Milan Junior Camp, realizat în parteneriat cu banca Intesa San Paolo, unul dintre sponsorii clubului. Acţiunea, desfăşurată în colaborare cu Sportul Studenţesc, va avea ca finalitate alegerea a doi puşti la selecţiile organizate în Regie, ambii urmînd să meargă în Italia pentru a participa la finala mondială a proiectului.

Adoră golful şi sporturile auto
Massaro e în prezent un pasionat jucător de golf, participînd inclusiv la turnee profesioniste: "Am prins gustul acestui sport într-o vacanţă şi, în timp, s-a transformat într-o mare pasiune. I-am atras lîngă mine pe Van Basten, Simone, Donadoni, Del Piero, Camoranesi, iar Capello, care ne lua peste peste picior uneori cînd ne vedea cu crosa, a devenit acum el însuşi un excelent jucător de golf".

CV
Data naşterii: 23 mai 1961 (49 ani), Monza
Lucrează în prezent pentru departamentul de relaţii publice al lui AC Milan
A jucat la Monza ('79-'81), Fiorentina ('81-'86), Milan ('86-'88; '89-'95), Roma ('88-'89), Shimizu S-Pulse (Japonia, '95-'96)
În "naţionala" Italiei: 15 meciuri/1 gol
Performanţe: campion mondial ('82), vicecampion mondial ('94), campion al Italiei ('88, '92, '93, '94), Supercupa Italiei ('88, '92), Champions League ('90, '94), Supercupa Europei ('89, '90, '94), Cupa Intercontinentală ('89, '90)

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează