INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Ademir - Brazilia 1950

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

Ademir Marques de Menezes a fost “gura de foc” a Braziliei la primul Campionat Mondial disputat în Ţara Cafelei.

Aruncând o privire de ansamblu asupra meciurilor disputate de selecţionata „auriverde” la acest turneu final, ne putem da seama cu uşurinţă că, în toate partidele în care Ademir a înscris, Brazilia a câştigat. Problemele au apărut pentru brazilieni doar când acesta nu a reuşit să îşi treacă numele pe lista marcatorilor...

Tim Vickery, jurnalist englez care locuieşte în Brazilia de mai bine de un deceniu, îl descrie excelent pe Ademir : „era iute ca un fulger, şuta extrem de puternic cu ambele picioare şi era excelent în jocul aerian”. Dacă este să ne luăm după Tim, şi o vom face, putem afirma despre vârful de atac că era un atacant complet.

Pe lângă acest lucru, el a avut alături de el doi fotbalişti de marcă, precum Jair şi Zizinho, ceea ce i-a facilitat misiunea în faţa porţilor adverse.

Campionatul Mondial a început excelent pentru Ademir, care a marcat primul gol din istoria stadionului Maracana (pe 24 iunie 1950, în victoria cu 4-0 în faţa Mexicului). A urmat egalul cu Elveţia, în care Ademir nu a mai înscris, iar apoi victoria cu Iugoslavia, cu un gol din partea „Fălcosului”, care a trimis Brazilia în grupa finală.

Cele patru goluri în poarta Suediei (7-1 pentru Brazilia) şi unul în poarta spaniolului Ramallets (victorie cu 6-1) anunţau ultimul meci al grupei finale, cel cu Uruguay-ul, o simplă formalitate (acest Campionat Mondial a fost singurul care nu a avut o finală propriu-zisă, meciul dintre Brazilia şi Uruguay fiind doar partida decisivă a grupei finale, formată din cele patru câştigătoare din prima fază a grupelor).

Însă nu a fost aşa : Ademir nu a fost în apele lui în meciul capital, iar uruguayenii au învins cu 2-1 în faţa a 200.000 de spectatori adunaţi în tribunele stadionului Maracana, stârnind o adevărată nebunie în rândul fanilor Selecao. Se spune că mulţi suporteri s-au sinucis din cauza insuccesului echipei naţionale.

Până la urmă, la fel ca în cazul altor golgheteri din ediţiile trecute, Ademir a trebuit să se mulţumească doar cu premiul de cel mai bun marcator (8 goluri). Astfel, s-a adăugat unei liste celebre de golgheteri care nu au reuşit să câştige titlul mondial, deşi au ajuns în finală, cum ar fi Stabile sau Nejedly.

La nivel de club, Ademir a jucat la Sport Recife, Vasco da Gama şi Fluminense. Chiar şi după decesul său, survenit în 1996 (la 73 de ani), Ademir a rămas în memoria fanilor lui Vasco. Însuşi el declara : „Am purtat tricoul lui Vasco, ceea ce a fost o onoare pentru mine. Este adevărat că am făcut o mulţime de lucruri bune pentru club, însă şi clubul a făcut la fel de multe pentru mine, şi sunt conştient de toate acestea. Aici am trăit cele mai frumoase clipe din viaţa mea.”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează