INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Oldrich Nejedly - Italia 1934

Oldřich Nejedlý
Oldřich Nejedlý

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

Oldřich Nejedlý a fost cel mai bun marcator al primei ediţii a Campionatului Mondial de Fotbal desfăşurată în Europa, Italia ’34. Vârful de atac al Cehoslovaciei a marcat inclusiv în poarta românului William Zombory.

Unul din jucătorii emblematici ai clubului Sparta Praga a fost “starul” CM din Italia. El a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului, inclus în echipa ideală a Campionatului Mondial şi câştigător al titlului de golgheter, cu cinci reuşite în patru meciuri jucate.

Totul a început pentru el în partida din primul tur, împotriva României.După ce Dobay deschisese scorul pentru “tricolori”, Puc a egalat în minutul 50, iar scorul la Trieste era egal. Cu 60 de ani înainte ca Hagi, Dumitrescu sau Popescu să se califice în sferturile “Mondialului”, România a ratat şansa de a ajunge în aceeaşi fază datorită golului marcat de Nejedlý în minutul 67.

La fel ca şi Stabile în 1930, Nejedlý avea să ajungă până în finală alături de colegii săi, însă, exact ca în cazul argentinianului, nu a avut şansa să ridice Cupa Mondială, Italia învingând, după prelungiri, cu 2-1.

Memorabil a rămas însă meciul de semifinale, când Oldřich a marcat toate cele trei goluri ale reprezentativei sale împotriva Germaniei. Avea să fie meciul care, probabil, i-a adus toate distincţiile primite la finalul competiţiei.

Jucătorul cehoslovac avea să evolueze şi la Campionatul Mondial din 1938, la care a marcat de două ori, împotriva Olandei şi Braziliei. Cehoslovacia avea să se oprească în sferturi, după o rejucare pierdută împotriva naţionalei “Cariocas”.

A jucat de 43 de ori în naţională şi a marcat de 29 de ori, iar la Sparta Praga a strâns 187 de partide în care a marcat de 161 de ori. Foarte modest, se descria astfel: “Am fost un simplu copil de ţăran care a avut norocul să ajungă la Sparta Praga. Celor de acolo le datorez totul – am primit un loc de muncă şi am văzut întreaga Europă”. A decedat în 1990, la 80 de ani.

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează