INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  CHILE - SPANIA 1-2

Olé răguşit » Spania a cîştigat cu emoţii grupa după o victorie economicoasă în faţa chilienilor

Articol de GSP - Publicat sambata, 26 iunie 2010 00:00

Campionii Europei au făcut pasul în " optimi", unde-i aşteaptă Portugalia. Deşi învinşi, chilienii merg şi ei mai departe.

Spania nu mai avea dreptul la eroare. Ori bătea Chile şi trecea cert în "optimi", ori obţinea alt rezultat care o făcea să stea şi la mîna celuilalt meci, Elveţia - Honduras. Puşi astfel cu spatele la zid, campionii Europei au încercat să pornească aşa cum îşi planificaseră: în ofensivă.

Sud-americanii s-u ţinut însă tare. "Trebuie să atacăm. Dacă ne apărăm, ne complicăm viaţa", zisese selecţionerul Bielsa, iar elevii săi au îndrăznit şi au ţinut mingea departe de careul lor. Uneori şi prin intervenţii mai dure, ce au dus la trei "galbene" în numai 6 minute.

Ce eroare!
Cînd nimic nu părea că se poate întîmpla, a răsărit golul. Portarul Claudio Bravo a ieşit hazardat în afara careului şi a respins dinaintea lui Torres, lansat de Xabi Alonso, dar a trimis slab mingea, expediată de Villa în plasă de la 35 de metri! Lovită, Chile a ripostat ceva mai tîrziu, cînd Beausejour a fost incomodat de Pique înainte de a ţinti plasa laterală.

Tot din senin a picat golul secund. Primind balonul de la Torres, Iniesta a combinat cu Villa şi a tras plasat cu latul din 12 metri. Imediat, Estrada a fost eliminat, din două "galbene".

Prudenţa a învins
Forţat de împrejurări, Bielsa a efectuat două schimbări la reluare. Mişcarea i-a ieşit de minune. Nou-intratul Millar a şutat de la marginea careului, mingea l-a atins pe Pique şi a luat înălţime suficient cît să-l depăşească pe Casillas (1-2).

A mutat şi Del Bosque. L-a scos pe Torres, suferind după multele lovituri încasate, a intrat Cesc Fabregas. Schimbarea a dus la o reaşezare: Villa singur în atac, susţinut de o linie de 3: Iniesta, Xavi, Cesc. Situaţia nu a crescut totuşi numărul oportunităţilor. Dimpotrivă. Spania a devenit tot mai prudentă, căutînd să-şi calmeze rivalii prin posesie prelungită.

Nici chilienii nu au forţat. Nu mai aveau emoţii: dincolo, meciul s-a scurs spre 0-0, ceea ce a ajutat echipa lui Bielsa să urce şi ea în faza următoare. Vine însă Brazilia!

550 de minute de imbatabilitate aveau chilienii pînă la golul înscris de David Villa

41 de goluri are Villa în 61 de meciuri în "naţionala" Spaniei

Susţinuţi de Principele Felipe
Cu doar cîteva ore înainte de startul duelului cu chilienii, echipa Spaniei a primit un mesaj de încurajare din partea Principelui Felipe. În text, acesta a asigurat că "este necesar să ne arătăm mai mult colţii" şi că "trebuie să jucăm cum se spera înaintea competiţiei, ceea ce nu am putut demonstra complet în primele două meciuri".

Au cerut să fie udat gazonul
Spaniolii s-au îngrozit cînd au luat contact cu gazonul stadionului "Loftus Versfeld". Iarba era foarte uscată, iar pămîntul tare, motive pentru care delegaţia iberică a solicitat organizatorilor să ude terenul. Explicaţia: "Un gazon umed este vital pentru jocul Spaniei, asigură o circulaţie mai bună a mingii. În schimb, unul uscat reprezintă un inamic în plus". Nici ibericii, nici chilienii nu s-au putut antrena oficial pe terenul unde s-au întîlnit aseară, tocmai pentru a proteja iarba. Joi, acolo se disputase Algeria - SUA (0-1).

Trei la slăbit
Antrenor strict, Marcelo Bielsa a luat măsuri imediat ce a aflat că are în lot jucători supraponderali. La cererea sa, trei dintre ei au slăbit bine de la startul Mondialului. Situaţia i-a privit pe Humberto Suazo, care a dat jos 8 kilograme, pe Contreras, rămas fără doar 3 kg, şi pe Estrada, mai uşor cu 9 kg. Doar ultimul a fost titular în partida de aseară cu Spania, însă şi primul plecat la vestiare.

Placido Domingo la semifinale
Mare amator de fotbal, Placido Domingo era convins nu numai că reprezentativa Spaniei se va califica din grupe, ci se şi va bate pentru medalii. Tocmai de aceea, marele tenor şi-a procurat bilete pentru ambele semifinale, din 6 şi din 7 iulie. El a procedat aşa neştiind de pe ce loc ar fi mers ibericii mai departe, fiindcă urmau să joace în una dintre cele două date în funcţie de poziţie.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (4)
skrilla
skrilla  •  26 Iunie 2010, 09:26

Pai ai o impresie gresita.Nu exista "blat" atata timp cat se desfasoara 2 meciuri in paralel si calificarea unei echipe poate depinde de rezultatul din celelalt meci.

adriann89
adriann89  •  26 Iunie 2010, 07:28

mie mi s-a parut blat...asta e parerea mea.in repr 2 chilienii nu au mai iesit din jumatatea lor,nu au mai vrut sa atace, parca asteptau ca meciul sa se termine mai rpd...

ciupi0812
ciupi0812  •  26 Iunie 2010, 07:13

care ne-a scapat de echipu lui stim noi cine

Vezi toate comentariile (4)
Comentează