INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  FRANŢA - GERMANIA, AZI, 19:00, TVR 1 ŞI LIVETEXT GSP.RO

4 iulie, zi de neuitat pentru nemţi » Primul titlu, drama din 2006 şi declaraţiile lui Gary Lineker

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 04 iulie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 04 iulie 2014 15:03

Primul meci al zilei la CM, azi, de la 19:00, Tvr 1 şi liveTEXT GSP.RO, va fi cel dintre două foste campioane mondiale, Franţa, cîştigătoare în 1998, şi Germania, reprezentativă care a cucerit de 3 ori trofeul suprem.

Pentru nemţi, 4 iulie a însemnat de-a lungul timpului o zi în care au trăit mari bucurii, dar şi momente de agonie.

4 iulie 1954 primul titlu mondial pentru Germania
Atunci, a învins în finala de pe Wankdorf Stadium reprezentativa Ungariei, naţională care nu pierduse de 4 ani, timp în care înregistrase 23 de victorii şi 4 remize. Maghiarii au început tare partida, în minutul 10 avînd, deja, 2-0, marcatori Ferenc Puşkaş şi Zoltan Czibor. Nemţii au revenit în joc prin golurile înscrise de Morlock şi Helmut Rahn. Ultimul, cunoscut şi sub numele de "Der Boss", a adus victoria cu doar 6 minute înainte de final printr-un şut trimis cu stîngul, piciorul său mai slab, jos, în stînga portarului. Succesul este cunoscut şi astăzi drept "Miracolul de la Berna".

Interesant faptul că Fritz Walter, cel care pe 4 iulie a ridicat trofeul deasupra capului, a fost în 1942 prizonier de război într-o tabără din Maramureş şi a fost salvat de deportarea în Uniunea Sovietică de către un gardian maghiar. Peste 12 ani, el şi Ottmar Walter aveau să devină primii fraţi cîştigători de CM, chiar într-o finală jucată împotriva Ungariei.

2006, 4 iulie, ultimele minute le-au curmat drumul spre finală
După parcurs perfect, succese pe linie în grupă cu Ecuador, Polonia şi Costa Rica, apoi un 2-0 cu Suedia în optimi şi eliminarea Argentinei la penalty-uri în sferturi, Germania a dat în semifinală de Italia lui Marcello Lippi. Cu un atac foarte bun, din care-l găsim şi astăzi pe Podolski, precum şi postura de vice-campioni făceau din reprezentativa lui Klinsmann o favorită. Partida a fost, însă, una echilibrată, una care se îndrepta spre un 0-0 şi penalty-uri. Dar, ultimele momente ale prelungirilor au doborît orice mit legat de victoriile nemţilor. Atunci, golurile lui Fabio Grosso din minutul 119 şi Del Piero din minutul 120 au trimis Italia spre titlul mondial, în timp ce Germania urma să se mulţumească doar cu locul 3.

4 iulie 1990, Germania şi Lineker
De-a lungul timpului, de alte două ori Germania a jucat la Mondial într-o zi de 4 iulie. În 1998, Germania-Croaţia 0-3 în sferturi, şi în 1990, atunci cînd, conduşi de pe bancă de Franz Beckenbauer, aceştia au eliminat Anglia la penalty-uri în semifinale, meci care l-a făcut mai tîrziu pe Gary Lineker să spună că "fotbalul este un sport in care 22 de oameni aleargă după minge, iar în final germanii cîştigă mereu!".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
bogat
bogat  •  04 Iulie 2014, 17:57

Cand traduceti din alte limbi verificati si logica textului rezultat. Fritz Walter nu putea sa fie in lagar de concetrare rusesc in 1942 in Maramures pentru simplu fapt ca rusii erau pe vremea aia in defensiva si abia scapasera in primavara din faimoasa batalie pentru Moscova. De fapt Fritz Walter a fost recrutat in 1942 in armata germana si a fost facut prizonier abia prin 1944 cand Romania si rusii au fost in contra-ofensiva si au impins armata germana in afara granitelor noastre.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  04 Iulie 2014, 17:29
Postat de submarina pe 04 Iulie 2014, 16:17

Un coleg de la servici mi-a zis ca finala se va da intre Argentina si Franta... Eu nu cred pe nimeni: FORZA GERMANIA!!!

buna asta. nu ii crede...))

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  04 Iulie 2014, 17:28

fratii walter sunt memorabili. nici cu benzema nu mi-e rusine..)) cred ca france are prima sansa diseara.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează