INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  BRAZILIA

Bişniţă de 252 milioane €! » Faţa urîtă a Mondialului: 39 de arestaţi pentru vînzări ilegale de bilete

Poliţiştii reţin un suporter bănuit de speculă cu bilete // Foto: Guliver/GettyImages
Poliţiştii reţin un suporter bănuit de speculă cu bilete // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 06 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 06 iulie 2014 17:57

E suma pe care ar fi adunat-o organizaţia care revindea la preţuri exorbitante tichetele. Poliţia braziliană a denumit deja cazul "Operaţiunea Jules Rimet", după fondatorul CM.

Nu sînt la prima "pradă". Au ajuns la al patrulea turneu final! În total, au adunat 200 de milioane de lire sterline, aproximativ 252 de milioane de euro.

Reţeaua globală cuprinde mexicani, columbieni, ecuadorieni, bolivieni, chilieni, danezi şi nemţi. 39 de persoane din organizaţia închegată pentru vînzări ilegale de bilete au fost arestate în ultimele zile.

Iar printre numele implicate e şi Humberto Mario Grondona, fiul "vicelui" FIFA!

"I le-am vîndut unui prieten"
Cereau sume imense pe un tichet, şi de opt ori mai mult, iar acestea proveneau inclusiv de la fotbalişti. Chestionat de autorităţi, Grondona junior, al cărui tată este şi preşedintele federaţiei argentiniene, a recunoscut: "Am cumpărat 24 de tichete categoria I pentru 9.000 de dolari. Aveam un prieten, celebru în Argentina, care mi-a cerut cîteva. I le-am vîndut!".

Arestările s-au făcut şi prin detectivi sub acoperire: aceştia au descoperit bişniţari care vindeau bilete la cîteva mii de dolari!

Sistemul fraudei
Personajul cheie este însă un algerian, Mohamadou Lamine Fofana. Deşi FIFA a punctat că acesta n-a fost acreditat pentru meciuri la turneul final, Fofana ar avea legătură directă cu unii fotbalişti şi oficiali ai forului.

Poliţia Rio de Janeiro a publicat şi numele celor zece "localnici" care s-au ocupat de vînzări ori organizare. Urmează însă publicarea numelui "capului". Necunoscut încă, însă personaj influent FIFA, conform anchetatorilor!

100.000 de reali intrarea la finală
Norocoşii care au reuşit să cumpere bilete la finală de pe pagina de Internet a FIFA au plătit între 440 de dolari (885 de reali) şi 990$ (1.992 reali). Ceilalţi au fost obligaţi să cumpere de pe piaţa neagră, unde preţul a crescut incredibil. Potrivit cotidianului Agora, tichetele pe Maracana au ajuns la 100.000 de reali, echivalentul a 45.135 de dolari.

50 de mii de convorbiri telefonice au fost ascultate de Poliţie

80 de milioane de euro era suma pe care au ochit-o capii reţelei

"Cineva a operat din interior. Cînd vom publica cine este cu adevărat, FIFA va avea probleme" (Poliţia braziliană)

REACŢIA FIFA
"FIFA suportă în totalitate investigaţia autorităţilor locale. Forul nostru se va ocupa, alături de o echipă de experţi, de identificarea căilor prin care s-a început această fraudă" (Thierry Weil, director de marketing FIFA)

Intră pe MONDIAL GSP.RO: meciuri LIVE, infografii spectaculoase, statistici real-time!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close