INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  ANALIZĂ

Revenirea la fotbalul spectacol » Cum ne-a surprins Mondialul din acest an

Golul lui Daniel Sturridge, surprins de fotoreporterii reuters
Golul lui Daniel Sturridge, surprins de fotoreporterii reuters

Articol de - Publicat duminica, 15 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 15 iunie 2014 13:37

Mondialul din acest an devine ultima dovadă a faptului că tiki-taka a murit, iar fotbalul s-a întors la rădăcinile sale: goluri multe şi frumoase.

Cifrele sînt seci, dar spun multe: opt meciuri jucate, 28 goluri marcate, victorii la scor, niciun meci încheiat la egalitate. O medie de 3,5 goluri pe meci! Medie care putea fi şi mai mare dacă în Mexic - Camerun, 1-0, nu s-ar fi anulat golurile înscrise regulamentar.

Spre comparaţie, în 2010, în plină expansiune tiki-taka, la Campionatul Mondial din Africa turneul începea cu două remize şi continua cu cîteva rezultate foarte strînse. Singura victorie mai lejeră avea să o bifeze Germania, ţara care oricum nu îmbrăţişase încă filosofia de joc brevetată de Pep Guardiola. Media de gol a fost foarte scăzută, doar 1,6 goluri pe meci, asta şi datorită supratacticizării unor partide.

"Oamenii s-au plictisit"

După înfrîngerea Spaniei în meciul cu Olanda, scor 1-5, multe publicaţii din lume au titrat apusul definitiv al erei tiki-taka. Devenit un lucru sigur acum, acest fapt era previzibil de aproape un an.

"Devine puţin obositor să îi vedem pe spanioli sau pe echipa regină în tiki-taka, Barcelona, luînd bătaie peste bătaie. Există o serie de voci în fotbal care clamează acest lucru ca sfîrşitul unei ere. Totul devine ca un deja-vu constant. Chiar şi pentru microbişti. Dar adevărul este că fotbalul nu este pe moarte, din contra! Fotbalul este în viaţă!", nota Eurosport într-un articol apărut după înfrîngerea Spaniei din finala Cupei Confederaţiilor de anul trecut în faţa Braziliei, scor 0-3.

În acelaşi ton, The Guardian făcea la finalul acestui sezon o analiză despre eşecul lui Pep Guardiola de a implementa filozofia tiki-taka în jocul lui Bayern: "Lumea e nemulţumită. E nemulţumită pentru că un club precum Bayern Munchen devine o echipă care ţine balonul, îşi conservă posesia şi încearcă să se impună prin acest stil asupra adversarilor.

E nemulţumită de faptul că echipe precum Chelsea, care se apără puternic, permit adversarilor să aibă mingea şi încearcă să ciupească pe contraatac. De cîteva săptămîni, oamenii s-au declarat plictisiţi de aceste stiluri de joc".

În acelaşi timp, observăm faptul că fotbalul modern oferă un fenomen straniu: suporterii se plictisesc repede de o idee de joc, chiar dacă acest lucru aduce rezultate. Prin urmare, fotbalul are nevoie de o inovare constantă, de ceva nou care să surprindă mereu şi să menţină suporterii aproape.

Pînă la apariţia unei noi ere, în Brazilia, ţara care ne-a oferit fotbalul jucat frumos, bucuria fiecărui gol marcat a revenit printre elementele de bază. Poate nu întîmplător apusul erei tiki-taka are loc în ţara care a inventat fotbalul spectacol.

Istoricul tiki-taka
Tiki-taka înseamnă un stil de joc implementat de Pep Guardiola la Barcelona şi preluat de naţionala Spaniei, dar şi de multe alte cluburi europene. Stilul impune pase scurte, din prima atingere şi are ca rezultat o posesie cît mai mare în favoarea echipei care îl practică. Denumirea de tiki-taka a fost dată de comentatorul spaniol Andres Montes în timpul unei partide disputate de naţionala iberică la mondialul din 2006.

Primele opt rezultate de la CM 2014:
Brazilia - Croaţia 3-1
Mexic - Camerun 1-0
Spania - Olanda 1-5
Chile - Australia 3-1
Columbia - Grecia 3-0
Uruguay - Costa Rica 1-3
Anglia - Italia 1-2
Coasta de Fildeş - Japonia 2-1

Cum a început CM 2010:
Africa de Sud - Mexic 1-1
Uruguay - Franţa 0-0
Correa de Sud - Grecia 2-0
Argentina - Nigeria 1-0
Anglia - SUA 1-1
Algeria - Slovenia 0-1
Serbia - Ghana 0-1
Germania - Australia 4-0

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
juv3ntin
juv3ntin  •  16 Iunie 2014, 09:14

GSP este cel mai mare ziar de sport din Romania. De aceea, informatiile din GSP trebuie sa fie 100% corecte...de acord?! Ei bine. domnule Bogdan Fechita, NU PEP GUARDIOLA a "Brevetat" TIKI TAKA... "Teoreticianul" TikiTAKA este Johan Cruyff !! Iar Luis Aragones l-a implementat cu succes la nationala Spaniei inainte ca Pep sa fie antrenorul Barcelonei... Mi se pare de nepermis ca un ziarist la cel mai mare ziar de sport din Romania sa fie atat de prost informat si, in plus, sa dezinformeze fara nicio jena...

ortega
ortega  •  15 Iunie 2014, 22:35
Postat de jullien_alphonse pe 15 Iunie 2014, 21:54

GSP, aveti o reclama de ckackackat, "Mondial special pe GSP.ro » Intră ACUM în cea mai spectaculoasă secțiune de pe site: MECIURI LIVE..." - Adica, dati meciul LIVE VIDEO, sau aveti VOI bilet la meci si ne dati cotorul ? - Redefiniti VOI, gsp, intelesul expresiei "meciuri live", hanndicappatilor!

Păi , s-au molipsit de la șeful lor Voiculescu-varan ... Așa cum au ăștia meciuri live , așa vrea și ăla o decizie judecătorească ... El nu trage de timp , pentru prescripție , timpul trage de el ... Mai bine ar trage pământul de nemernicul ăla ...

jullien_alphonse
jullien_alphonse  •  15 Iunie 2014, 21:54

GSP, aveti o reclama de ckackackat, "Mondial special pe GSP.ro » Intră ACUM în cea mai spectaculoasă secțiune de pe site: MECIURI LIVE..." - Adica, dati meciul LIVE VIDEO, sau aveti VOI bilet la meci si ne dati cotorul ? - Redefiniti VOI, gsp, intelesul expresiei "meciuri live", hanndicappatilor!

Vezi toate comentariile (34)
Comentează