INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  GERMANIA - ARGENTINA, AZI, ORA 22:00, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Trofeul dă coroana » Titlul mondial e ultima bornă pentru Lionel Messi în lupta cu Diego Maradona

Maradona și cursa fenomenală din meciul cu Anglia, CM 1986
Maradona și cursa fenomenală din meciul cu Anglia, CM 1986

Articol de , - Publicat duminica, 13 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 13 iulie 2014 08:57

Actualul lider al "pumelor" îl întrece în majoritatea statisticilor pe predecesorul său, trofeul cucerit cu prima reprezentativă fiind o ultimă bornă de atins.

"Hai, Leo, fă-i praf! E meciul tău, o să fii cel mai bun. Liderul echipei, o să dai două goluri şi vom cuceri trofeul pe Maracana. Va fi ceva istoric! Ceva ce brazilienii nu vor uita niciodată. Va fi şi o bară. Dacă intră şi mingea aia, cu atît mai bine!".

Sînt cuvintele lui Diego Maradona pentru urmaşul decar în "naţionala" pumelor. Şi are dreptate: în afară de istoria cifrelor şi a rivalităţii braziliene, Messi poate închide o dezbatere deschisă în urmă cu cîţiva ani. E peste "El Pibe de Oro"?

Leo: 33. Diego: 12
Deoarece, pînă acum, principalul argument al contestatarilor starului Barcelonei era prestaţia sa la "naţională"! Însă titlul mondial îl aduce într-o cu totul altă lumină pe Messi, care îl depăşeşte oricum pe Maradona la trofee cîştigate. Ori alte statistici individuale, precum meciurile la reprezentativă (92 faţă de 91) sau trofee (33 faţă de 12)!

Mondial reuşit
Deşi a fost criticat de foşti fotbalişti precum Gary Lineker - "Nu mi-a plăcut la Mondial", Leo are cifre excelente. E pe primul loc la driblinguri reuşite (39), peste Robben (29) sau colegul Di Maria (25), conduce şi la ocazii create, 21. În plus, toate golurile sale au fost decisive, Argentina învingînd la maximum un gol în toate partidele.

5 dintre golurile marcate de Argentina la acest CM (8) l-au implicat pe "decarul" sud-american

53 e numărul de driblinguri făcute de Maradona în 1986; Messi mai are nevoie de 13 în finală pentru a-l egala

"Diego însemna mai mult pentru Argentina decît Messi pentru echipa de astăzi" (Franz Beckenbauer, campion mondial în 1974 şi 1990)

"Ca să fie un jucător fantastic nu trebuie să ia Mondialul. Messi este fantastic. Dar nu cel mai bun din istorie" (Jose Mourinho, antrenor Chelsea)

"Messi n-o să îl depăşească pe Maradona pînă nu cucereşte şi titlul mondial" (Fabio Cannavaro, campion mondial în 2006)

"Singurul motiv de îngrijorare este ca puştiul să nu fie obosit. Dar la final nu poţi fi obosit. Duminică va fi cel mai bun din lume" (Diego Maradona, campion mondial în 1986)

626008-cifre-messi-maradona.jpg

ECHIPELE PROBABILE

GERMANIA: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Howedes - Khedira, Schweinsteiger - T. Muller, Kroos, Ozil - Klose.
Antrenor: Joachim Low

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - E. Perez, Mascherano, Biglia - Messi, Higuain, Lavezzi (Di Maria).
Antrenor: Alejandro Sabella

Stadion: Maracana (Rio de Janeiro)
Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia)

ALTE ŞTIRI DESPRE FINALĂ:

Khedira sau Di Maria în top
Unul dintre cei doi jucători ai Realului poate deveni al zecelea jucător din istorie care reuşeşte să cucerească atît Champions League, cît şi Cupa Mondială în acelaşi an! Dintre jucătorii gigantului spaniol, doar cei doi mijlocaşi au prins finala Mondialului. Dacă Di Maria ar fi primul argentinian din istorie care reuşeşte asta, Khedira ar fi al optulea neamţ, după ce în 1974 şapte jucători nemţi au bifat "dubla".

100.000 la Rio
Argentinienii îşi demonstreaza încă o dată fanatismul: nu mai puţin de 100.000 de fani ai "pumelor" şi-au anunţat prezenţa la Rio de Janeiro! Majoritatea nu vor avea bilete la meci sau cazare şi vor vedea partida pe un ecran imens instalat pe Copacabana, urmînd să doarmă în corturi. Pînă ieri, aproximativ 1.600 de autoturisme şi 300 de trenuri au trecut graniţa dintre Argentina şi Brazilia.

"Nu sînt Rambo"
Mijlocaşul Javier Mascherano rămîne modest în ciuda faptului că a fost cel mai lăudat jucător al semifinalei contra Olandei. "Nu sînt Rambo sau altcineva. M-au distrat diversele comparaţii, dar mi-e ruşine. Nu e falsă modestie, pentru că falsa modestie este mai rea decît aroganţa. Cînd eşti foarte lăudat, oamenii încep să aibă aşteptări mai mari de la tine şi toţi cred că poţi face lucruri mai mari decît puterile tale", a declarat jucătorul Barcelonei.

Rămîne Sabella?
Agentul antrenorului Argentinei, Alejandro Sabella, a declarat că indiferent ce se va întîmpla în finală, tehnicianul se va despărţi de selecţionata "pumelor". "Pleacă, orice s-ar întîmpla. Chiar dacă vor fi campioni sau nu, va părăsi echipa. Se încheie un ciclu", a declarat impresarul Eugenio Lopez. Cu toate acestea, Julio Grondona, preşedintele Federaţiei Argentiniene de Fotbal, este încrezător că Sabella va continua la cîrma echipei.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
larisa_i
larisa_i  •  13 Iulie 2014, 16:12
Postat de red77 pe 13 Iulie 2014, 13:36

tu ai citit comentariul meu sau nu-l intelegi? ce am zis de valdano?

Nu, n-ai zis nimic rau de Valdano, dar cred ca tu nu ai inteles comentariul meu. Ce am vrut sa zic este ca fiecare jucator din lotul Argentinei '86 era mult peste jucatorii ei de azi. De aia, eu cel putin am anticipat mult inainte de finala din '86, ca Argentina va lua cupa...Poate o ia si in seara asta, dar asta tot nu va insemna ca Messi l-a egalat pe Maradona...

mikadoo73
mikadoo73  •  13 Iulie 2014, 16:12

Oricat de antipatic mi-ar fi(si-mi este)Maradona,el a fost clar peste Messi!Fotbalul nu e contabilitate,desi multi se chinuie sa demonstreze aberatia asta.Pai si Maradona era tinut de 2-3 jucatori,dar crea mult mai multe actiuni intr-un meci si mai si inscria destul de mult!Messi are 2 mondiale destul de sterse,nu prea vad cum sa-l compari cu Maradona,poate doar daca da azi 3-4 goluri din actiuni personale,c-asa sa pui latul in careu poate si Khedira,B.Ruiz,Klose ori Wynaldum!Daca e s-o luam pe aritmetica asta jalnica,Pippo Inzaghi s-ar compara vreodata cu Ronaldo brazilianul,ori asta nu se poate decat in creierul unor ambuscati!Messi e doar cel mai bun din lume din ultimii 10 ani,atat!

ortega
ortega  •  13 Iulie 2014, 14:06

Ciudat ... Când e vorba de fotbal adevărat aerul e mai curat ... În sensul că nici picior de owwină pe-aici ...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează