INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  OPINIE

Unidos por un pais » Theodor Jumătate crede că europenii ar trebui să înveţe de la sud-americani ce înseamnă un imn

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 29 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 29 iunie 2014 17:45

"Uniţi pentru o ţară". Asta scrie sus, cu litere mici, dar vizibile, pe spatele tricoului "naţionalei" Columbiei, pe care îl poartă toţi fanii cafeteros în Brazilia. Mesajul e însă în sufletul lor şi nu are nimic patetic, este ceea ce simt ei.

Cel mai bine îţi dai seama la imn. Îl cîntă cu inima. Toţi pe o singur voce, tare, cît pot de tare, şi au lacrimi în ochi. Stadionul răsună de glasurile lor. E un moment care ai vrea să nu se mai termine. Tulburător.

Iar imnul e numai emoţie pentru toţi sud-americanii. Pe uruguayeni i-am observat de două ori şi m-au impresionat la fel de mult. Şi chilienii, nu pot să-i uit pe chilieni, tremura fragilul Itaquerao din Sao Paulo cu 50.000 de suporteri ai lui Vidal şi Alexis cîntînd extaziaţi cu mîna la inimă.

Noi, europenii, ar trebui să învăţăm de la ei ce înseamnă un imn. Nici englezii nu se apropie! În faţa oricărui imn sud-american, şi God Save the Queen s-ar înclina pe Wembley. Nu are nici intensitatea, nici emoţia celor de peste ocean.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
kraus
kraus  •  30 Iunie 2014, 00:29

Patriotism fotbalistic? Bleah! Cine vrea să fie patriot, să nu mai arunce gunoaie prin parcuri. E suficient.

caminero
caminero  •  29 Iunie 2014, 22:15

Se vede că nu i-ați văzut pe scoțieni cîntînd a cappella a dua strofă din lower of Scotland. Latino-americanii rag într-un hal fără de hal, de nu se mai înțelege nimic din linia melodică, nici dacă o știi (cazul Braziliei sau alMexicului)

alexandru_p
alexandru_p  •  29 Iunie 2014, 22:00

O sa invat lucruri doar daca sunt bune. Pana una alta, tu'mi zici sa fiu patriot in tara lui Ponta, Base, etc. Cum pot sa fiu patriot cand cineva in USA care lucreaza ce lucrez eu, ca entry level castiga 40.000$ pe an (atentie! primul an), si urca dupa 3-4 ani la peste 100.000$ iar eu castig in romanica 7000E pe an! Ma pis pe patrotism si pe tara asta obosita!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează