INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  SPECIAL

VIDEO Mondial de poveste » Peripeţiile Scoţiei la CM 1954: au plecat cu 13 jucători în Elveţia, iar antrenorul i-a abandonat pe drum

Instantaneu din meciul Scoţiei cu Austria, scor 0-1
Instantaneu din meciul Scoţiei cu Austria, scor 0-1

Articol de - Publicat luni, 24 martie 2014 00:00 / Actualizat luni, 24 martie 2014 10:48

În 1954, fotbalul era un sport care încă îşi mai caută notorietatea în rîndul oamenilor. Lipsa banilor şi a unor finanţări importante au dus la naşterea unor evenimente care privite retrospectiv par chiar amuzante.

Un astfel de caz a fost cel al Scoţiei. Calificată la Campionatul Mondial din acel an, naţionala lui Andy Beattie se găsea într-o situaţie delicată: nu existau fonduri suficiente pentru a face deplasarea în Elveţia, ţară care găzduia turneul final din 1954.

13 în Elveţia, 9 în Scoţia
Lotul Scoţiei pentru CM 1954 a fost format din 22 de jucători. Din cauza problemelor financiare, federalii au luat o decizie inedită: doar 13 dintre ei au făcut deplasarea în Ţara Cantoanelor. În schimb, ceilalţi nouă au rămas acasă, fiind puşi pe ”lista de aşteptare”. Urmau să plece în Elveţia doar dacă apărea vreo accidentare. În lotul deplasat de Andy Beattie se regăsea un singur portar!

Un echipament de căciulă
Iar problemele nu s-au terminat aici. Tot din lipsa banilor, Federaţia de Fotbal din Scoţia nu a putut procura mai multe echipamente de fotbal, aşa că fiecare jucător s-a ales cu un singur echipament. A rămas responsabilitatea fiecăruia să îl spele şi să îl păstreze în condiţii bune cel puţin pînă la finalul turneului. Pentru a nu deteriora echipamentul oficial, jucătorii convocaţi s-au antrenat în Elveţia în tricourile echipelor de club de la care proveneau.

Fără jucători de la Rangers
Deşi Glasgow Rangers era echipa care făcea legea în Scoţia, lotul convocat pentru CM 1954 nu cuprindea nici un jucător de la această grupare. Asta deoarece fotbaliştii de la Rangers au preferat să plece pe timpul verii într-un turneu amical în Statele Unite, boicotînd astfel deplasarea ”sărăcăcioasă” din Elveţia. De la Celtic au fost convocaţi doar trei jucători.

Antrenorul a abandonat după primul meci
Un alt moment jenant s-a petrecut înaintea startului primului meci, cel cu Austria. După ce cele două echipe s-a salutat şi înainte ca arbitrul să decidă cine va avea lovitura de începere, căpitanul Austriei i-a întins un fanion omologului din Scoţia. Acesta nu avea, însă, nimic să îi ofere la schimb.

Partida s-a terminat cu scorul de 1-0, golul decisiv fiind marcat în minutul 33 de Erich Probst. Deşi jocul echipei a fost unul peste aşteptări în condiţiile date, antrenorul Andy Beattie şi-a dat demisia după această partidă, sătul de umilinţe.

Cei 13 jucători au rămas singuri în Elveţia, însă s-au regrupat şi pentru cel de-al doilea meci al turneului, cu Uruguay. Epilogul a fost specific întregii aventuri din Elveţia: o umilinţă severă, scor 0-7. A fost un meci în care Carlos Borges (triplă), Óscar Míguez şi Julio Abbadie (duble) au făcut ce au vrut cu jucătorii scoţieni.

Un turneu unic
Scoţia a terminat pe locul patru în grupă: nici un punct cîştigat, nici un gol marcat. Turneul final din 1954 a avut o formulă unică. Cele 16 echipe calificate au fost împărţite în patru grupe de cîte patru. Fiecare grupă avea două ”favorite” şi două ”outsidere”, iar într-o grupă se disputau numai patru meciuri: cîte două între o favorită şi un outsider.

15 lire sterline şi echipamentul de joc au fost singurele recompense primite de jucătorii scoţieni pentru participarea la CM 1954

”Am jucat în acel meci? Cu siguranţă nu am apucat să ating mingea prea mult. A fost atît de cald, iar echipamentul nostru era de nesuportat. Am pierdut jumătate de greutate în acel meci” ( John Macknezie, unul dintre fotbaliştii scoţieni care a făcut deplasarea în Elveţia, despre înfrîngerea cu Uruguay, 0-7)

”Norocul meu a fost că eram la aeroport” (Tommy Docherty, despre deplasarea sa în Elveţia)

Jucătorii scoţieni care au făcut deplasarea la CM 1954:
Fred Martin (Aberdeen)
Willie Cunninghan (Preston North End)
Jock Aird (Burnley)
Bobby Evans (Celtic)
Tommy Docherty (Preston North End)
Jimmy Davidson (Partick Thistle)
Doug Cowie (Dundee)
John Mackenzie (Partick Thistle)
George Hamilton (Aberdeen)
Allan Brown (Blackpool)
Neil Mochan (Celtic)
Willie Fernie (Celtic)
Willie Ormond (Hibs)

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
bamse1901
bamse1901  •  25 Martie 2014, 08:53

bun articol

adi_stelistul
adi_stelistul  •  24 Martie 2014, 13:51
Postat de speedy73 pe 24 Martie 2014, 11:57

au fost la un pas in 1974. au terminat grupa cu 4 puncte, la fel ca brazilia si iugoslavia. calificarea a fost decisa de zair :))))))))))))

Si in '78 au terminat la egalitate de puncte cu Olanda, vicecampioana mondiala. Ba, mai mult, i-au batut in meciul direct. Da' au facut egal cu Iran, debutanta la CM, si au pierdut calificarea la golaveraj. In 1982 iar au pierdut la golaveraj in fata URSS pentru ca au primit 2 goluri de la debutanta Noua Zeelanda (fara acele goluri aveau golaveraj mai bun). Sunt renumiti scotienii pentru ratarile lor. :-)

speedy73
speedy73  •  24 Martie 2014, 11:57
Postat de adi_stelistul pe 24 Martie 2014, 11:20

Desi s-a calificat de 8 ori la World Cup si de 2 ori la UEFA Euro Cup, Scotia n-a trecut niciodata de faza grupelor. E si acesta un record.

au fost la un pas in 1974. au terminat grupa cu 4 puncte, la fel ca brazilia si iugoslavia. calificarea a fost decisa de zair :))))))))))))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează