INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  TURCIA - UNGARIA 1-1

VIDEO S-au bătut pentru iluziile noastre! » Egal între Turcia şi Ungaria: "tricolorii" trebuie să profite de acest rezultat

Ungurii Vanczak şi Koman (în alb) îl lovesc pe Burak, rupînd acţiunea turcilor // Foto: Reuters
Ungurii Vanczak şi Koman (în alb) îl lovesc pe Burak, rupînd acţiunea turcilor // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 martie 2013 23:56

Burak i-a făcut pe "ieniceri" să viseze. Visul lor s-a întrerupt însă după numai nouă minute, cînd Semih a făcut cadou Ungariei punctul de pe "Şukru Saracoglu".

Plouă teribil la Istanbul, dar 50.000 de turci sar şi cîntă de tremură tribunele lui "Şukru Saracoglu". E ultima lor şansă de a rămîne în cursa pentru baraj, dacă nu-i bat pe unguri acum, au mai ratat un Mondial, ar fi al treilea la rînd. Pentru unguri, ar fi şi mai rău. N-au mai văzut un turneu final din 1986!

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Roşiii, fără răbdare
"Spahiii" sînt motivaţi, de-abia aşteaptă să răzbune eşecul de la Budapesta, 1-3 pe 16 octombrie, şi vor să înscrie cît mai repede, se vede că n-au răbdare să construiască prea mult. Pasă, pasă, apoi verticalizare, un vîrf iese la primit, al doilea sprintează la limita ofsaidului. Burak şi Umut Bulut intră bine în această schemă, ultimul scapă de marcaj şi îl mai are în faţă doar pe Kiraly. Îl driblează în exterior, iese din cadrul porţii şi trage în plasa laterală.

Bară, Vanczak!
"Turkiye, Turkiye, Turkiye!" scandează întreaga arenă, însă peste cîteva minute nu se mai aude nici musca. La o lovitură liberă, Hajnal centrează, iar Vanczak, care a deschis scorul cu noi, trimite mingea cu capul spre poartă. Prins pe picior greşit, Onur reacţionează, respingînd în lateral. Vanczak urmăreşte şi şutează încă o dată, acelaşi Onur deviază în bară! Ce ocazie au ratat ungurii!

Imediat, Burak scapă de Varga, dar arbitrul Mazici îi stopează cursa spre poartă. Văzuse un fault în atac. Totuşi, această acţiune anunţă cavalcada din finalul primei reprize.

Asediul turcilor
Roşiii se năpustesc peste adversari, e asediu asupra careului lui Kiraly. Şut Gokhan, blocat, trage şi Burak în aceeaşi fază, pe lîngă, Alper fentează colosal, tăind în două defensiva maghiară, e unu contra unu cu Kiraly, centrează greşit în loc să rupă plasa. Din nou Umut, face to face cu goalkeeperul în pantaloni de trening, care agaţă balonul printr-un reflex imposibil. Şi e pauză. 0-0, greu de crezut.

Gol Burak, apoi gafă Semih
Aşa se joacă şi a doua repriză. Turcii conduc jocul, ungurii se apără, aşteptînd prilejul să contreze sau să profite de o fază fixă. Şi Hajnal e aproape de gol. Dar înscriu gazdele, în sfîrşit, după atîtea ocazii pierdute! Burak, golgeterul Ligii, cu 8 reuşite, nu mai e lîngă Meszaros, care doarme, cap şi gol.

La 1-0, Abdullah Avci visează, însă jucătorii săi nu pot păstra avantajul nici zece minute. La o aruncare de la margine, Semih se blochează, mingea se loveşte de el ca de un gard, ricoşează la Bode în careul mic, iar Onur nu mai poate salva: 1-1. Bode intrase în joc de numai trei minute!

Acest gol a fost ca un pumnal în spatele turcilor. Au vrut mult să mai marcheze o dată, să cîştige acest meci, dar, fără luciditate, le-a fost imposibil. Iar maghiarii au fost ei la doi paşi de victorie. Numai că Pinter şi Guzmics n-au înscris nici ei. Scor final, 1-1, perfect pentru noi. Doar să profităm de cadoul de la Istanbul.

L-a oprit pe Burak. Şi nu l-a eliminat pe Bode!
Brigada sîrbă condusă de Milorad Mazici, care ne-a arbitrat şi pe noi, în două amicale, cu Israel (0-2) şi Turcia (0-2), şi în oficialul din Estonia cîştigat cu 2-0, i-a oprit pe turci într-o situaţie extrem de periculoasă chiar în debutul meciului. În minutul 9, Burak scăpase singur cu portarul Kiraly după o pasă lungă, dar asistentul Djurdjevici a ridicat steagul. Numai că Vanczak îl scotea din ofsaid pe Burak. În minutul 74, Mazici ar fi trebuit să-l elimine pe Bode, care l-a izbit cu cotul în figură pe Bekir, însă i-a arătat numai un "galben" maghiarului.

Atacat cu brichete
În ultimul minut, cînd Kiraly trăgea de timp la o repunere de la 6 metri, fanii turci de la peluza din spatele porţii maghiare au început să arunce cu brichete spre goalkeeperul oaspeţilor. Milorad Mazici l-a avertizat pe Kiraly. Apoi, arbitrul sîrb a vrut parcă să-i protejeze pe unguri, fluierînd sfîrşitul meciului cînd mai erau 45 de secunde de prelungiri.

"Terminaţi cu primele! Nu banii ne interesează"
Cu două zile înaintea meciul cu maghiarii, un director al federaţiei turce l-a abordat pe Arda Turan, vedeta "naţionalei" lui Abdullah Avci, intenţionînd să discute de primele de victorie ale jucătorilor. Arda i-a replicat: "Terminaţi cu primele! Nu banii ne interesează acum, vrem doar să batem şi să facem fanii fericiţi. Să ne calificăm noi la Mondial şi vorbim apoi de prime". Suma pe care "ienicerii" ar cîştiga-o la victorie ar fi de 25.000 de dolari de om. Mondialul e însă un subiect închis pentru turci. (Beniamin Osman)

Varga, singura noutate
Deşi a jucat foarte slab vineri, în faţa "tricolorilor", apărarea Ungariei a fost păstrată integral aseară de selecţionerul Egervari. Care a făcut o singură modificare în prima echipă: noutatea a fost Varga, în faţa defensivei, dispărînd din echipă Szabics. Locuia acestuia, în spatele vîrfului Szalai, a fost preluat de Hajnal.

27 de ani au trecut de cînd Ungaria nu a mai participat la un Campionat Mondial, de la turneul final din Mexic 1986

TURCIA - UNGARIA 1-1
(Burak 63 - Bode 71)

TURCIA: Onur - Gokhan Gonul, Bekir, Semih, Hasan Ali - Selcuk, Şahin (90 Frei), Alper (70 Hamit Altintop), Arda - Umut Bulut (80 Mevlut), Burak. Antr. Abdullah Avci

UNGARIA: Kiraly - Vanczak, Korcsmar (46 Guzmics), Meszaros, Kadar - Varga, Pinter - Koman, Hajnal (68 Bode), Dzsudzsak - Szalai (78 Elek). Antr. S. Egervari

A arbitrat Milorad Mazici (Serbia)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
bobo1476
bobo1476  •  27 Martie 2013, 10:56

Presa de la noi e total pe langa fenomenul fotbalistic de afara si la nivel de nationala. Am urmarit meciul Turcia-Ungaria, ungurii stiu ce vor si au spus ca mai mult de un egal la Turci nu au nevoie, ei spera la un egal acum si la Bucuresti, si o sa il obtina. Presa ati pus la bataie ideea ca ne batem la primul loc cu Olanda, e aceeasi gresala ca a stafului Nationalei si a Federatiei lui Sandu. Noi trebuia sa scoatem maxim din meciul cu Ungaria si cel cu Olanda sa il lasam la o parte ca oricum nu avem valoarea lor. Acum eram pe locul 2 si era ok. In rest din suflet sper ca Piturca si mai ales Mircea Sandu sa pleceee!!!!!

vladutz13
vladutz13  •  27 Martie 2013, 10:01

Turcii isi castiga ultimele 4 meciuri si merg la baraj... mare chestie. Olanda in ultimul meci nu o sa aiba nicio miza, pot fi batuti.... si aseara cu noi au jucat super relaxati, a fost 1-0 o ora pentru ca nu aveau chef sa alerge. De-aia am si reusit si noi sa atacam putin in a doua parte a primei reprize. Daca baga si rezervele in ultimul meci .... ii sparg turcii. Concluzia: nu trebuie sa ne bata la Bucuresti

kilimanjaro
kilimanjaro  •  27 Martie 2013, 09:41

”Tricolorii” trebuie să profite. Doar că e vorba de tricolorii cu roșu, alb, verde. Să fim serioși. România și Turcia nu au ce căuta la mondialul din Brazilia.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează