INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  PORTUGALIA - SPANIA, MIERCURI, ORA 21.45, ÎN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Analiză de Gabriel Berceanu » De ce poate pierde Spania meciul cu Portugalia

Pe Da Luz, Spania a fost o fantomă în 2010: 0-4 cu Portugalia, dar marcatorii Postiga (2) şi Martins au dispărut. Rămîne Almeida!
Pe Da Luz, Spania a fost o fantomă în 2010: 0-4 cu Portugalia, dar marcatorii Postiga (2) şi Martins au dispărut. Rămîne Almeida!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 26 iunie 2012 23:09

Portugalia e în creştere, are un lider capricios dar determinant, cunoaşte adversarii pe de rost şi finalizează în perioadele cînd ibericii scad ritmul.

Mai obosiţi, Xavi şi compania înfruntă în premieră la Euro un 4-3-3, practicat de o echipă relativ scundă, iute şi tehnică, cu îmbunătăţiri faţă de Portugalia 2010 care administra Spaniei cea mai grea înfrîngere din ultimii 50 de ani (4-0). Analiza tactică şi cifrele InStat încurajează visul lui Paulo Bento.

Spania n-a înfruntat la Euro un 4-3-3 ca al Portugaliei. O presiune defensivă amplă, echilibrată de un vîrf autentic, motorizată cu aripi flamboaiante, tip Nani- Ronaldo, şi fundamentată de un mijloc tehnic, coerent şi iute. Plus doi fundaşi laterali truditori şi creativi, Coentrao şi Pereira.

Ibericii au umilit staticul 4-4-2 irlandez, ermeticul 4-1-4-1 francez (visat 4-3-3, dar cu Debuchy la blocaj!). Croaţia a terminat în 4-1-3-2 şi a făcut Spania să sufere pe final, cu cinci fotbalişti ofensivi peste Pique şi Ramos. Cu Italia, Spania a avut în faţă 3-5-2, şase în atac: două vîrfuri, Pirlo, Marchisio şi Motta, Giaccherini în dreapta. Şi a luat gol.

2 zile de recuperare în minus a avut Spania faţă de Portugalia. Diferenţă considerabilă, avînd în vedere şi faptul că primul 11 al Spaniei a disputat în acest sezon, cumulat, cu 112 partide mai mult decît cel al Portugaliei!

5 cuvinte-argument pentru Portugalia

Ronaldo. În patru meciuri, spaniolii n-au avut adversar o echipă cu lider, deţinătoare de jucător exponenţial. Nu s-au întîlnit cu capricii şi sclipiri de geniu. Antidotul la schematismul iberic poate fi tocmai o invenţie CR7, decisivă.

Evoluţie. Lusitanii au progresat de la meci la meci (Danemarca-Olanda-Cehia) la numărul de atacuri (76-78-103), minutele de posesie (21-22-30) şi procentajul paselor corecte (78%-79%-82%). Azi pot atinge forma maximă.

Realbarca. Cu Fabregas titular, Spania are 5 jucători de la Barcelona şi 4 de la Real. Coentrao-Pepe-Ronaldo, triunghiul de diamante lusitan, cunoaşte perfect atît jocul catalanilor şi particularităţile colegilor madrileni.

Finalurile. Cu Italia şi Irlanda, posesia Spaniei atinge maximul după minutul 75. Cu Croaţia şi Franţa, adică ultimele partide, scade în aceeaşi perioadă. Portugalia a înscris 3 goluri din cele 6 după minutul 75.

Bento. Varela, gol decisiv cu Danemarca după 3 minute de joc, Portugalia renăscută după pauză cu Cehia. Bento motivează extraordinar, administrează inteligent efortul echipei şi mută inspirat în momente cheie.

Spania în corzi cînd adversarul "coboară"

Sufocantă prin posesie, epuizantă psihic şi fizic: Spania e un mecanism admirabil, însă a doua repriză cu Italia în grupe (1-1) a arătat că nu-i nici departe perfect. O cauză: singura dată cînd ibericii, cea mai scundă echipă de la Euro (1.79 m media jucătorilor de cîmp), s-a luptat cu o echipă mai "pitică" (1.78 m). Intrările iuţilor şi tehnicilor Di Natale şi Giovinco în locul lui Cassano şi Balotelli, centrul Marchisio-Pirlo-Motta mobil şi "vitezist."

Portugalia nu are nici prestanţa imobilă a Irlandei, nici aşezarea cu doi piloni pivotanţi a Croaţiei lui Jelavici şi Mandzukici. E mai dinamică decît Franţa şi mai reactivă. Fundaşii laterali Coentrao şi Pereira au o medie de înălţime (1,75 m) mai mică decît Arbeloa şi Jordi Alba (1.77), centrul scund Veloso-Moutinho-Meireles aduce echilibru dinamic şi tehnică în regim de viteză.

Antecedent horror

Spania nu pierduse la patru goluri diferenţă de 60 de ani (1950-2010). A reuşit Portugalia lui Bento (noiembrie 2010), ce-i drept într-un amical, dar cu aceleaşi sisteme ca astăzi. Schimbări în primul 11: Coentrao, Pepe, Veloso în locul lui Bosingwa, Carvalho, C. Martins (Portugalia ) Villa, Capdevila, Puyol înlocuiţi cu J. Alba, Arbeloa, Fabregas (Spania) .

"Bento ne-a schimbat starea de spirit, a modificat atitudinea noastră. E un tip greu de găsit: deschide ochii celorlalţi şi îţi arată ce greşeşti întărindu-te psihic în acelaşi timp!" (Nani, mijlocaş Portugalia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
theo_s
theo_s  •  27 Iunie 2012, 14:46

O analiza buna, dar jucatorii Spaniei fiind in corpore (cu exceptia lui Ronaldo C.) de valoare superioara, vor castiga. In privinta lui Ronaldo C., el isi intalneste atat colegii, care stiu cel mai bine ce poate si ce nu poate, cat si adversarii in fata carora a pierdut 80% din meciuri, ceea ce ilustreaza capacitatea acestora de a-l anihila fara probleme. Au revoir Portugal.

cheques
cheques  •  27 Iunie 2012, 12:03

Nu consider Campioana Mondiala ca fiind favorita certa, dar nici la capitolul obosita n-as trece-o. O echipa care ia un singur gol in tot turneul, si ala in primul meci, in conditiile in care a intalnit doua forte pe parcurs, Italia si Franta cred ca...vorba lui Joachim L: sta la panda. De cealalta parte avem o echipa cu potential urias si cu mare mare dorinta. Cred ca o sa fie un meci spectaculos si cred ca Spania se va califica in 90 de minute

tigruzzu
tigruzzu  •  27 Iunie 2012, 11:09
Postat de tigruzzu pe 27 Iunie 2012, 10:59

Ești nebun? Cum sa bată Spania sigur? Păi, spaniolii au complexul Portugaliei! Am văzut acel 4:0... Le-au dat lusitanii cu tiki-taka de cap spaniolilor! Și erau cam tot ăștia spaniolii, dar trec și peste ei anii...

Dacă portughezii dau gol în prima repriză, s-au dus spaniolii (El BarcaReal se va acabar!). Dacă e invers, avantaj spaniol la pauza, portughezii vor mușca în carne vie. Numai cine a stat ceva timp pe acolo știe cum e cu adevarat treaba între ”Los nuestros hermanos” și ”Os nossos irmãos”. Să vedeți, va fi cu cuțitele pe masă, iar pirații sunt portughezii.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează