INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  PORTUGALIA - SPANIA 0-0 (2-4 LA PENALTY-URI)

Finala din ADN » Iniesta şi Xavi au ajuns la o performanţă uluitoare: vor disputa finala numărul 20 din carieră, au cîştigat deja 16!

Articol de GSP - Publicat joi, 28 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 28 iunie 2012 01:27

La 32, respectiv 28 de ani, jucătorii Barcelonei intră în istorie drept "gemenii gloriei": numai cu Spania au bifat, cu acest Euro, trei finale. Pe primele două, Euro 2008 şi CM 2010, le-au cîştigat


Împreună, motoarele Barcelonei şi Spaniei formează un cuplu care aproape garantează trofeele. În august 1998, Xavi Hernandez debuta într-o partidă oficială pentru Barca. Cum altfel, o finală: Supercupa Spaniei! Catalanii au pierdut, la fel au făcut-o şi în 1999. Doar că în 2002 apare lîngă Xavi un puşti de 18 ani, Iniesta. Şi începe nebunia!

Totul a început la Barca
La club, cifrele sînt impresionante: 17 finale din care 14 cîştigate, înfrîngeri doar cu Internacional Porto Alegre la Mondialul Cluburilor, Sevilla în Supercupa Spaniei şi Real Madrid în Cupa Regelui. În acest deceniu triumfător, între 2002 şi 2012, perioada de maxim randament este cu Guardiola pe bancă: 11 finale în ultimii patru ani! Iar pentru Spania, Xavi şi Iniesta au dat totul pînă acum şi au procentaj maxim cînd joacă unul lîngă celălalt.

No hay dos sin tres!
La Mondialul din 2006, Xavi era piesă de bază în echipa lui Aragones, Iniesta doar un debutant. Spania a ajuns în optimi, unde a jucat doar "veteranul", iar ibericii au fost eliminaţi de Franţa (1-3). Peste doi ani însă, era copt şi Iniesta! La Euro 2008, cu cei doi creatori, Spania ajunge în finală şi cîştigă trofeul continental, 1-0 cu Germania.

La CM 2010 a fost doar o continuare: slalom pînă în ultimul act, Olanda adversar în finală. Cît de mult se maturizase Iniesta? Cît să marcheze golul decisiv, 1-0 în prelungiri.

Urmează finala numărul 20. Cum spune cîntecul favorit în lotul Spaniei la acest Euro, "No hay dos sin tres". Cine pariază că se opresc aici?

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (13)
dani_val
dani_val  •  28 Iunie 2012, 13:32
Postat de biancorossi pe 28 Iunie 2012, 09:35

pe xavi nu prea l-am vazut in aceasta semifinala, cu exceptia momentului schimbarii sale. e drept, eram la o sindrofie si nu prea aveam timp de chestiuni marunte ca plictisitorul joc al vestitului tandem de piticoti catalunezi. retin doar fluieraturile copioase ale unui stadion intreg, chiar ne-am amuzat la acea sindrofie si am fluierat si noi, ironic, desigur.

Cumva erai unul dintre cei multi care au laudat jocul lui Chelsea cu bla bla-uri ca fotbalul se joaca pe goluri, si apararea face parte din joc, nu conteaza ocaziile si alte ipocrizii, iar acum te plictisesti ca nu ataca Spania si castiga la limita? Daca nu imi cer scuze, dar au fost asa de multi incat va confund, unii acum nu prea mai inteleg nimic din fotbal, dar cand echipele favorite castiga in cel mai cinic si nedrept mod cu putinta se pare ca-l inteleg.

wwerko80
wwerko80  •  28 Iunie 2012, 11:45
Postat de raul1985 pe 28 Iunie 2012, 06:38

sa nu mai aud pe nimeni cu tiki-taka. spania a fost catastrofa anul asta, cum de altfel a fost si la CM. a castigat CM cu 7 goluri. ma bucur cu junatate de inima ca spania castiga competitzii, pt ca de mult trebuia sa le castige. DAR ma intristez pt ca a devenit o nationala gen Italia anilor trecutzi. oricine stia ca daca portugalia nu-i bate in timpul regulamentar sunt pa. casillas este no 1, in timp ce nici acum nu stiu cum il cheama pe portaru portugaliei, am si zis ca singurul jucator al portugaliei de la care astept gol de la 11m este nani. sa vina orice nationala de pe glob la 11m cu spania si vor pierde. au si portar si au si jucatori care stiu sa bata 11m

Si daca revenim la penaltyuri, rui patricio a fost la 4/5 pe minge. A fost foarte bun chiar ma spurprins, probabil ca au antrenor de portari bun ca si ricardo, mai demult era foarte bun la penaltyuri. Asa, ontopic:)) . Spania are o nationala completa. Singura problema este ca jucatorii au jucat cate 70 de meciuri in sezonul trecut si nu mai au vlaga in ei, daca ii vezi nici nu se mai demarca, nici nu prea mai alearga, nu mai au motivatia sa castige, la fel ca barca deoarece au castigat tot ce se putea. Inainte erau mai agresivi si mai dedicati, isi dadeau si ultima picatura de energie pe teren.

member
member  •  28 Iunie 2012, 10:16

cand vad ca unii se plang ca spania n-a jucat nimic ma apuca groaza pai asta e jocul eficient la un turneu final si mai ales intr-o semifinala ca CE sau CM parerea mea e ca decat sa bati un meci cu 7-0 sau cu 6-0 mai bine le castigi pe toate cu 1-0. eu cred ca daca era romania in locul spaniei acum era ridicata-n slavi peste tot in tara si mai ales de suporterii nationalei si se uita jocul mizerabil prestat si se considera ca fiind excelent. deci eficienta conteaza nu mai e ca pe timpul lui pele sa se joace la spectacol.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează