INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  FRANŢA - ROMÂNIA, AZI, 22:00, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Gazeta a reunit zilele trecute celebrul cuplu de atacanţi care a uimit Parisul în 1967 » "Jucaţi ca noi, cu inima!"

Articol de - Publicat sambata, 09 octombrie 2010 00:00

Frăţilă (68 de ani) şi Dridea I (73 de ani) au marcat în urmă cu 43 de ani în singura victorie a "naţionalei" de la Paris, 2-1.

Frăţilă a ajuns primul la întîlnire. Merge încet, şchiopătînd cu piciorul drept din cauza unei operaţii la şold suferite în februarie. Pe 1 octombrie a împlinit 68 de ani. Dridea I are 73 de ani, dar se ţine foarte bine.

Revederea a fost emoţionantă, pigmentată cu glume. "Băi Titi, ce-am îmbătrînit, mai ales tu, şi ce frumoşi am rămas, mai ales eu!", l-a tachinat Dridea pe fostul coechipier.

"Franţa era ca azi, în reconstrucţie"
Ca şi în '67, tot Frăţilă începe povestea: "Franţa era ca şi azi, în reconstrucţie, după ce terminase pe ultimul loc grupa de la turneu final al CM '66. Just Fontaine era la primul meci ca selecţioner, abia îl înlocuise pe Henri Guerin. Chiar şi aşa nu le convenea să piardă în faţa noastră. Dar am avut curaj, nu ne-a fost teamă de ei şi am ieşit cu fruntea sus".

"Oană făcea strategia, Covaci era cu poantele"
Dridea l-a completat: "Pe vremea aia, era o mîndrie să joci în <<naţională>>, să ţi se cînte imnul, lucruri care se pare că s-au cam estompat azi. E bine însă că unii dintre băieţii ăştia tineri ţin mîna la inima în timpul intonării imnului". Legenda Petrolului a dezvăluit şi cîteva secrete din vestiarul generaţiei sale: "Antrenorul Ilie Oană anunţa echipa şi strategia de joc, iar Pişti Covaci intra în vestiar şi făcea poante cu noi. Din păcate, echipa s-a rupt la două luni de la victoria de la Paris, după acel 1-7 cu Elveţia".

Frăţilă: "Am tras cu stîngul"
Dridea: "Voleu cu dreptul"
Golurile de pe "Parc de Princes" sînt rememorate cu un farmec aparte. Frăţilă, 1-0: "A fost un aut de margine, am preluat cu dreptul ăsta care mă chinuie acum de durere şi am tras cu stîngul, din colţul lui 16 metri, pe scurt, în stînga portarului, care s-a şi lovit de bară în plonjonul său disperat". Dridea, 2-0: "Mi-a venit o centrare de partea dreapta, mingea a ricoşat de la un adversar, am făcut preluare pe piept şi am şutat din voleu, cu dreptul, peste portar, undeva în stînga lui". Fotografia din dreapta este făcută în 1967, la Paris,  Frăţilă şi Mircea Dridea îl încadrează pe fostul fundaş de fier, Ion Nunweiller.

 

Frăţilă a fost doar 4 luni "tricolor"
Constantin Frăţilă şi Mircea Dridea au fost printre principalii golgeteri ai echipei naţionalei în anii '60. Dridea I a marcat 8 goluri în cele 18 selecţii adunate între 1959 şi 1967.

Frăţilă a avut  însă o carieră foarte scurtă la prima reprezentativă, doar patru luni. Cu toate astea a înscris de 7 ori în 7 meciuri. Atacantul dinamovist a debutat pe 11 noiembrie '66, în meciul România - Elveţia 4-2, dar a ieşit din circuitul "naţionalei" după amicalul cu Franţa, 2-1, la Paris, pe 22 martie '67, din cauza unei accidentări. "Suciu mi-a rupt piciorul la un meci din Cupa Bucureştiului şi n-am mai fost acelaşi jucător după ce mi-am revenit", a explicat Frăţilă.

"I-am dat un cot în burtă lui Dridea ca să marchez eu"

Frăţilă şi Dridea erau buni prieteni, dar cu toate astea între ei era concurenţă acerbă. "La meciul cu Elveţia, Dridea deschisese scorul, iar eu înscrisesem de două ori. La 3-0, a centrat cineva prin faţa porţii, iar eu şi cu Dridea ne-a repezit spre minge să o băgăm în aţe. Ca să ajung eu primul, să dau gol, i-am dat un cot în burtă lui Dridea. Eram mort după goluri", a povestit Frăţilă spre amuzamentul lui Dridea.


"Trebuie să mergem la Paris să învingem. Belarus a reuşit. Haideţi, băieţi! Trebuie doar să credeţi în voi. Mizez pe Marica, dar şi Stancu e în vînă"
Constantin Frăţilă

"Jucaţi cu sufletul pentru România. Aici cred eu că e buba, unii jucători se gîndesc să se întoarcă sănătoşi la echipele care-i plătesc"
Mircea Dridea

FRANŢA - ROMÂNIA 1-2 (0-1), Paris, 22.03.1967, amical. Stadion: "Parc des Princes". Spectatori: 23.769. Arbitru: Baumgarten (RFG). Au marcat: Dogliani (89’) / Frăţilă (14’), M. Dridea (76’).

FRANŢA: Eon (46’ Carnus) - Lavaud, Piumi, Provelli (20’ Budzinski), Cardiet - Dogliani, Suaudeau (65’ Bonnel) - Blanchet, Gondet, Lech, Loubet. Selecţioner Just Fontaine.

ROMÂNIA:
M. Ionescu - L. Sătmăreanu (64’ C. Popa), Ion Nunweiller (cpt.), D. Nicolae, Mocanu - Gergely, Dobrin - M. Lucescu, Frăţilă, M. Dridea, Avram. Selecţioner Ilie Oană.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
star01
star01  •  09 Octombrie 2010, 10:34

pai si acesti doi oameni de ce nu au fost invitati la Paris?...nu au avut loc de "avocatul" si plozii lui muc(gheara si puradeii)?

biiii
biiii  •  09 Octombrie 2010, 10:26

Acum se joaca, exclusiv, pt bani, nu cu inima! HAI ROMANIA, e ultima sansa

alexiulian1993
alexiulian1993  •  09 Octombrie 2010, 10:03

Franta-Romania live pe SPORT-ACTUAL. T K.necesita inregistrare

Vezi toate comentariile (6)
Comentează