INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  SPECIAL GSP

Miroslav Blazevici, fostul antrenor al Bosniei, ne avertizează: "O să păţiţi ca şi cu Serbia!" :X

Miroslav Blazevici, Blazevici, Bosnia
Miroslav Blazevici, Blazevici, Bosnia

Articol de - Publicat miercuri, 10 februarie 2010 00:00

Miroslav Blazevici a fost la un pas să-i ducă pe Dzeko şi compania la Mondialul din vară. Şi crede că românilor le dă acum tîrcoale o umilinţă similară celei de la Belgrad, 0-5

Ciro Blazevici are 74 de ani, este unul dintre antrenorii mitici ai Europei şi a condus "naţionala" Bosniei în preliminariile pentru Mondialul din Africa de Sud. Cu trupa lui Dzeko şi Ibisevici, a ratat o calificare istorică după un baraj în faţa Portugaliei. S-a retras acum într-un fotbal facil, în China, unde pregăteşte pe Shanghai Shenhua. Iar din Asia a vorbit despre taifunul bosniac, gata să înfrunte pe drumul spre Euro 2012 o fragilă echipă a României.

- Bon soir, monsieur Blazevici. Din România vă sunăm!
- Ce plăcere! I-am simpatizat întotdeauna pe jucătorii români, dar acum aveţi mari probleme cu "naţionala". Nu mai văzusem de mult o echipă atît de umilită cum s-a întîmplat toamna trecută la Belgrad! Şi cred că am trăit ceva fotbal la viaţa mea!

- Aşa urme a lăsat acel 0-5?
- Sincer, senzaţia a fost că aveţi o generaţie aflată foarte departe de vremurile de glorie ale lui Hagi. Un rezultat precum cel din Serbia n-are cum să nu te marcheze şi probabil că meciul ăla o să vă mai urmărească destulă vreme. Iar lumea va fi permanent tentată să spună: "Aa, România, ce bătaie aţi luat la Belgrad!". Nu-i uşor să treci peste un asemenea eşec.

"O echipă foarte inteligentă"
- Daţi-ne măcar o speranţă pentru viitor, cu Bosnia! Spuneţi-ne că a fost doar un accident traseul din preliminariile pentru Mondiale!
- Dacă o să gîndiţi aşa, sînteţi deja pierduţi! Ar fi un calcul fatal! Bosnia are un superlot, e o formaţie foarte echilibrată şi ofensivă. Băieţii ăştia iubesc golul mai presus decît orice! E una dintre cele mai inteligente echipe pe care am avut ocazia să le antrenez în carieră şi merita să fie în Africa de Sud. România o să se convingă singură că Bosnia de acum nu e un balon de săpun.

- Sugeraţi o paralelă între Bosnia şi Serbia care a spulberat România?
- Exact! Bravo! Bosnia va fi în calificările la Euro 2012 ceea ce a însemnat Serbia în grupa voastră pentru Mondiale. Sînt numeroase asemănări între cele două echipe: multe individualităţi, fotbalişti cu personalitate, un grup incredibil de unit, entuziast, încrederea dată de ultimele rezultate, jucători cu nume pe continent.

"O să-l visaţi pe Dzeko!"
- Dzeko?
- O forţă a naturii! Foarte greu de anihilat! Uneori nu-l pot opri nici cîte doi fundaşi puşi să-l marcheze. A progresat repede şi acum e un atacant dorit de cluburi mari din Europa. Nu degeaba! Fotbaliştii de tipul lui Dzeko sînt din ce în ce mai rari în lume, iar România o să aibă bătăi de cap cu el. Iar cine o să-l aibă atunci în grijă, în apărare, o să-l viseze apoi săptămîni la rînd!

- În China, unde lucraţi, s-a auzit despre noul scandal de doping al lui Mutu?
- Sigur! Nu ştim însă exact ce s-a întîmplat acolo, dar sînt tentat să cred că băiatul a căzut într-o capcană. Oricum, voi, ziariştii, şi federaţia română ar trebui să-l sprijiniţi acum, să-l ajutaţi să scape, fiindcă nu prea mai aveţi jucători de talia lui Mutu. Iar fără el la "naţională" doar o să vă chinuiţi!

"Nu vreau să fac previziuni despre meciurile României cu Bosnia. Numai cretinii dau pronosticuri, nu profesioniştii adevăraţi. Dar atît vă pot spune: nu vă jucaţi cu Bosnia!"
MIROSLAV BLAZEVICI

"Dacă aţi bătut de două ori Bosnia în preliminariile pentru Euro 2004, uitaţi acele partide! Pe România o aşteaptă acum o experienţă foarte dură, mai ales la Sarajevo!"
MIROSLAV BLAZEVICI

12 meciuri a stat Blazevici pe banca Bosniei, în perioada august 2008 - decembrie 2009: 7 victorii, un egal, 4 înfrîngeri

Ne-a eliminat la Mondialul din '98
Blazevici era antrenorul Croaţiei la CM din Franţa '98, cînd trupa lui Boban a eliminat România în "optimile" competiţiei, 1-0, gol Suker din penalty, şi a terminat apoi Mondialul pe locul trei: "Să nu fiţi niciodată supăraţi că aţi pierdut acel meci! Mîndriţi-vă că aţi fost învinşi de cea mai faimoasă echipă din istoria Croaţiei şi una dintre cele mai frumoase care a existat vreodată la un turneu final". Blazevici a şi pierdut o dată în faţa românilor, în septembrie '93: Steaua a eliminat Croaţia Zagreb în preliminariile Champions League, 1-2 la Bucureşti, 3-2 în deplasare!

Ciro, un nonconformist
- în '83, a motivat despărţirea de Dinamo Zagreb prin faptul că era la un pas să fie arestat pentru propagandă naţionalistă croată în fostul stat iugoslav;
- în 2001, a promis că se va spînzura de transversala porţii dacă "naţionala" Iranului, pe care o conducea, va rata barajul de calificare la CM 2002, împotriva Irlandei. A pierdut, dar a uitat de funie!
- a candidat ca independent la preşedinţia Croaţiei, în 2005: a strîns 17.847 de voturi, 0,8% din sufragii!
- anul trecut, un jurnalist bosniac l-a avertizat că, dacă "naţionala" nu obţine două victorii în preliminarii în faţa Belgiei, va publica documente din care reieşea că e mai bătrîn decît susţine; a scăpat de dezvăluiri, pentru că Bosnia a reuşit "dubla" visată: 2-1 şi 4-2 cu Belgia!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (29)
 •  10 Februarie 2010, 16:06

sa speram ca mutu nu o sa fie suspendat prea mult...sa nu uitam cate meciuri ne-a castigat el singur,cu el in teren ii batem de nu se vad

 •  10 Februarie 2010, 15:00

Vom pierde 4 puncte.

 •  10 Februarie 2010, 14:59

multi ratati comenteaza pe aici ! pai da frate...normal ca ii admiri pe bosniaci ! Au o tara de 2 lei da isi incurajeaza non stop echipele nationale (cine o vazut Romania-Bosnia la handbal,de la turneu din finlanda acum o luna stie ce zic )in schimb voi niste ratati cu freze emo nu stiti decat sa criticati si sa considerati tara noastra un jeg ! Pai mergeti in bosnia frate sa vedeti jeg de tara da totodata sa vedeti un patriotism cum n'ati mai vazut nici unde.(am fost acolo si stiu ce zic ;) )

Vezi toate comentariile (29)
Comentează