INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  SPECIAL GSP

O discuţie specială cu Mircea Lucescu despre Euro în timpul meciului Italia - Croaţia: "Ţin cu vreo 7 echipe, dar parcă văd că va cîştiga Germania!"

O discuție specială
cu Mircea Lucescu
despre Euro în
timpul meciului
Italia - Croația +3   FOTO
O discuție specială cu Mircea Lucescu despre Euro în timpul meciului Italia - Croația

Articol de - Publicat sambata, 16 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 16 iunie 2012 13:20

AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

Antrenorul lui Şahtior are o mulţime de jucători crescuţi de el care sînt acum la turneul final. Plus prietenii: englezul Hodgson, francezul Blanc... Dar nemţii l-au sedus cu fotbalul lor

În restaurantul de zi de la "Donbass Palace", hotelul de 5 stele al lui Rinat Ahmetov, Mircea Lucescu şi patronul lui Şahtior Doneţk discută de vreo oră. Magnatul plasat de Forbes în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 16 miliarde de dolari, e îmbrăcat lejer şi discută la fel. În hol veghează 4 bodyguarzi, doi în picioare şi doi pe o canapea, dar n-au cefe groase, nici lanţuri de aur la gît. Par mai degrabă nişte tipi de la serviciile speciale. Sau nişte băieţi gata să filmeze o reclamă la ceasuri sau maşini de lux.

Mai e o jumătate de oră pînă la Italia - Croaţia. Ahmetov se ridică şi-i întinde mîna lui Lucescu. Băieţii de mai înainte sar în acelaşi timp, parc-ar fi la înot sincron, şi-şi încordează atît muşchii feţei, cît şi privirea. Prim-plan cu Darijo Srna pe ecranul uriaş al salonului de la "Donbass". Ahmetov zîmbeşte şi-i urează succes de la distanţă căpitanului său şi al croaţilor. Lucescu îl conduce pînă la ieşire şi revine. Are un tricou albastru şi o pereche de blugi de vară. "Stau doar prima repriză. Pe a doua o văd acasă. Despre ce vrei să vorbim?".

- Ce aţi discutat cu Ahmetov?
- Ai spus că vrei un interviu despre Campionatul European. Cu preşedintele nu despre asta am vorbit. (Niciodată, sau foarte rar, Mircea Lucescu nu îi spune lui Rinat Ahmetov pe nume. Doar "preşedintele". Sau "preşedintele meu").

"Ai venit pînă aici să întrebi prostii?"
- Aţi adus în discuţie subiectul "Guardiola"?
- Măi, ai venit la Doneţk să mă întrebi prostii din astea? Şi să ştii că stau de vorbă cu ziarul vostru fiindcă şi tu, şi Ovidiu aţi venit pînă aici. N-am răspuns la nici un apel pentru presa de acasă. Tot ce spun se interpretează... Plus poveştile cu tramvaiul, îmi ajunge. Hai să vorbim despre Euro!

- Cum vi se pare startul?
- Mai tare decît mă aşteptam. Pesemne că fiecare echipă a conştientizat că meciurile pierdute într-o grupă cu 3 jocuri se pot recupera greu. Germania m-a impresionat. Prin constanţă, prin forţa fizică şi psihică. Îi văd favoriţi.

- Ucraina?
- Surpriză frumoasă de tot. Şi pentru faptul că a revenit de la 0-1. Dar mai are în faţă două jocuri foarte grele. (Discuţia are loc joi, cu o zi înainte de Ucraina - Franţa). Ambele aici, pe stadionul nostru. Pe cel de-al doilea nu-l voi putea urmări.

- La Franţa - Anglia aţi stat cu Ionuţ Lupescu?
- Da, el e în comisia care se ocupă de Campionatul European. Am mai stat cu Gerard Houllier, cu Walter Gagg, care e şeful comisiei tehnice la FIFA...

- Ahmetov?
- Nu, preşedintele era la Kiev, la meciul Ucrainei. Era primul lor meci la turneul final, a fost şi preşedintele ţării, şi Platini, e un protocol în toată povestea. Prin membrii UEFA cu care am vorbit însă l-am felicitat fiindcă a acordat acest campionat Poloniei şi Ucrainei.

Aeroport, gară şi trenuri rapide la Doneţk
- Sînteţi printre puţinii mulţumiţi de asta...
- Nu înţelegeţi că pentru aceste două ţări, pentru dezvoltarea fotbalului şi a infrastructurii, pentru aceste stadioane noi, pentru suporteri, contează enorm? Ziariştii din vest au criticat mult, sigur că nu se pot compara condiţiile de la ei şi cele de aici, dar s-au făcut eforturi. Numai la Doneţk s-au construit un aeroport şi o gară. S-a dat în folosinţă o linie rapidă de tren Doneţk - Kiev, cu vagoane Hyundai, se fac 6 ore pe o distanţă de peste 800 de kilometri. Dacă mai dura un an era şi mai bine.

- Poate se făceau şi hoteluri să nu coste o cameră de la 400 de euro şi să nu se găsească măcar.
- Aici a fost o mare problemă, într-adevăr. Dar, uite, stadioanele sînt pline, organizarea e fără greşeală.

Intuiţia lui Luce, cu Pirlo şi Pletikosa
Lovitură liberă pentru Italia. Se pregăteşte Pirlo. Mircea Lucescu întrerupe dialogul şi se concentrează la ecran. "Pirlo execută foarte bine... A, uite ce prost se plasează Pletikosa! Dacă o trimite lîngă bară poate să n-o mai ajungă". Peste cîteva fracţiuni de secundă, Pletikosa, pe care Lucescu l-a avut la Şahtior, se duce după mingea lui Pirlo, dar abia o poate împinge în plasă. "E şi normal, la felul în care s-a poziţionat, n-o mai poţi respinge decît în gol de cele mai multe ori, fiindcă atît corpul, dar şi braţele sînt poziţionate pe interiorul porţii. E meritat scorul, Italia a dominat prea tare repriza asta".

- Aţi vorbit cu Srna?
- Am vorbit. Era şi nevoie să vorbim, fiindcă s-a accidentat masorul lor şi l-am dat pe unul din masorii noştri, pe Igor, care e croat. Franţa - Anglia a fost un meci mai slab, dar asta şi din cauza căldurii foarte mari. Şi s-a mai făcut o greşeală: au udat terenul la început şi la pauză, s-au format aburi, iar asta a făcut să fie şi mai cald la nivelul terenului.

Srna, Eduardo, Blanc, Hodgson, Pirlo...
- Cu cine ţineţi?
- Păi, am vreo jumătate de echipe! (Rîde ca un părinte aflat cu copilul la film şi cu punga de pop-corn în braţe). Croaţia pentru Srna şi Eduardo, Cehia pentru Hubschmann, Ucraina că e Ucraina şi am mulţi jucători în lotul lor, Anglia că sînt amic cu Roy Hodgson, Spania pentru că-mi place cum joacă... Stai, că mai am...

- Franţa.
- Franţa că stă la noi în cantonament, Blanc chiar în apartamentul meu.

- Şi-a adus aşternuturi de acasă?
- Ha-ha! Măi, n-am verificat! Am fost în prima zi în care am ajuns la ei, le-am urat bun venit, i-am întrebat dacă totul e-n regulă. Blanc mi-a spus să mai trec, dar îi las în pace. Am şi eu şi ei destule!

- Italia pentru anii petrecuţi acolo...
- Şi pentru asta, dar şi pentru Pirlo. Apreciez faptul că n-a uitat începuturile cu mine, de multe ori aminteşte asta... Ţin cu toate echipele care le-am spus, dar o sa bată Germania.


"M-a impresionat Şevcenko. A avut două execuţii incredibile cu Suedia! Parcă s-a mobilizat special pentru turneul final. În tot sezonul, a jucat mai puţin pentru Dinamo Kiev. Bine, cînd a intrat a fost decisiv"
Mircea Lucescu

Citiţi luni
Reacţia lui Mircea Lucescu faţă de posibilitatea ca Pep Guardiola să devină antrenorul lui Şahtior!

A dat 10.000 de euro pe bilete
Alexandru Spiridon, unul din secunzii lui Lucescu la Şahtior, îi face semn dacă poate să-l deranjeze. "Ce e, Alexandru?". "Mi-ar trebui două bilete la semifinala de aici, se poate?". Mircea Lucescu scoate o mapă cu cîteva plicuri pe care scrie meciul sau faza competiţiei. Ia din plicul cu semifinala două bilete şi i le dă secundului din Moldova. "Am comndat la UEFA mai multe bilete pentru prietenii şi cunoştinţele de aici, ştiam că vor apela la mine. Acum, el nemaiavînd, m-a întrebat şi preşedintele dacă mai am... În total, cred că am dat pe bilete vreo 10.000 de euro". În faza grupelor, biletele de categoria I costă 120 de euro, iar preţurile urcă după această fază.

Acesta e locul cel mai potrivit pentru a face bani din pariuri. Cele mai importante informaţii, cele mai interesante pariuri, cele mai tari cote! Citeşti, pariezi şi cîştigi cu ponturile noastre!


Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (4)
kand
kand  •  16 Iunie 2012, 17:37
Postat de alegsandru pe 16 Iunie 2012, 15:29

o em ge,nu pedo-germania ! dumnezeu nu poate face una ca asta omenirii,mai bine pistruiatii semi-oameni englezi . oricine numai germania ! doamne ma auzi !? :))

Germania uber alles fgm

tzii
tzii  •  16 Iunie 2012, 17:23

e clara..............daca nu era luce, nu se mai organiza euro 2012 :)

imperator
imperator  •  16 Iunie 2012, 17:11

Corect !!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează