INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  PORTUGALIA - CEHIA 1-0

VIDEO Cînd CR7 găseşte bomboanele » Ronaldo a marcat un gol strălucitor şi a calificat-o pe Portugalia în semifinale

Cech e învins de Ronaldo, iar Cehia pleacă acasă
Cech e învins de Ronaldo, iar Cehia pleacă acasă

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 22 iunie 2012 12:04

Cristiano a încurcat cu nervii lui jocul Portugaliei în prima repriză, ca să-şi învie după pauză echipa şi să o împingă spre "sferturi" cu puterea talentului său. Cehia n-a dublat euforia cu rezistenţă şi s-a mistuit după o jumătate de oră.

La 16 ani fără două zile de la lobul fenomenal al lui Poborsky, cu care Cehia elimina Portugalia la Euro '96, tot în "sferturi". Cu Michal Kadlec, fundaş stînga la Leverkusen, în centrul apărării: acolo unde tatăl său, Miroslav, jucase în meciul de la Europeanul englez. Aşa începe visul ceh în faţa armadei lusitane croite din magia şi mofturile lui CR7.

VEZI AICI VIDEO DE LA MECI!

Start cu cotele inversate
Outsiderii se avîntă dîrz, cu surpriza Darida zburdînd în locul nerefăcutului Rosicky. Primele cinci minute, curajul bate driblingurile. Jiracek şi primul şut (7), corner din blocaj. Ronaldo nu prinde pasa lui Postiga, sare pe călcîie şi urlă ca un băieţandru ciudos. Nani, "locotenentul" lui Cristiano, se îmbrînceşte cu Limbersky. Moutinho trage şi el, slab (13). Kadlec urcă tăios pînă în careu şi se împotmoleşte (15). Portugalia e o fantomă nervoasă şi bîlbîită.

Sub ochii lui Eusebio şi au lui Figo din tribune, cehii pasează cu inspiraţia pe care o ai cînd joci cu visul în braţe. Ronaldo ajunge să respingă cu capul în corner (17). Baros e la o palmă de gol la centrarea lui Darida (19)!

Curajul bun vs nervii păguboşi
Ronaldo e dispărut în plasa lui Gebre Selassie şi trage doar după ce faultează (25). Nani ia "galben" pentru un cot inexplicabil, Veloso loveşte grosolan şi e avertizat. Cehii parcă au mîncat jăratic, centrarea lui Selassie e respinsă dintr-un metru (27), lusitanii surescitaţi se ceartă între ei, cu adversarul şi cu fotbalul! Cristiano vrea să arate că şi-a uitat doar calmantele, nu şi arta, dar "foarfeca" de la 11 metri se duce la vreo trei pe lîngă (33), la fel lovitura liberă de la 35 de metri (35). Jăraticul ceh e gata însă! Nani imploră penalty, CR7 trage în bară (46) după un mic asediu.

Portugalia Phoenix
La reluare, Almeida ratează cu capul (46), Ronaldo mai bifează o bară, acum "ghiulea" de la 40 de metri (48). Şi-a schimbat freza CR7? Cehii ard încercuiţi în propria jumătate, Pepe şi Alves sînt la mijlocul terenului şi împing liniile. Cornerele abundă, Meireles prinde un voleu frumos (56), şutul lui Nani e respins cu pumnii de Cech (58).

Ce s-a întîmplat la pauză e uluitor: parcă nu Jiracek şi colegii s-au tăiat, cît lusitanii au înviat cu luciditate şi haine de echipă mare. Pilar prinde o cursă de Messi praghez, driblează şuierător, dar centrarea e blocată (59).

Tupeu şi magie
Se domoleşte primul val din iureşul favoriţilor, dar Cech abia scoate "trasorul" lui Moutinho (63). Raportul şuturilor ajunge la 14-2 pentru elevii lui Bento, ai lui Bilek ţin de minge şi se dublează conştiincios, cuplînd visul la posibilitatea penalty-urilor. Nani e la o secundă de gol, dar Kadlec îi deviază şutul pe transversală (74).

Vertijul lusitan devine devastator, Ronaldo pune capul la centrarea lui Moutinho, mingea loveşte pămîntul şi ajunge sub bară (69): 1-0, tocmai de la tupeistul magic. Pereira trage în Cech (83), e clar: cehii sînt out. Au clacat, iar minutele sînt aspre cînd lusitanii jonglează şi trag din toate poziţiile. Ca după şotii de grădiniţă, Ronaldo mustăceşte nonşalant.

49 de atacuri a avut Portugalia aseară, cu 26 mai multe decît Cehia

6 bare a avut Portugalia în 4 meciuri disputate la acest turneu final. Record la Euro!

CEHIA - PORTUGALIA    0-1
(Cr. Ronaldo 79)

CEHIA: Cech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky - J. Plasil, Hubschman (86 Pekhart) - Jiracek, Darida (61 Rezek), V. Pilar - Milan Baros
Antr. Michal Bilek

PORTUGALIA: Rui Patricio - J. Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Moutinho, Meireles (88 Rolando) - Nani (84 Custodio), Postiga (40 Hugo Almeida), Cr. Ronaldo
Antr. Paulo Bento
A arbitrat Howard Webb (Anglia)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

CR7 i-a marcat de 3 ori lui Cech
Reuşita lui Cristiano Ronaldo de aseară a fost a treia într-o competiţie importantă împotriva lui Petr Cech. Prima: în 2008, în finala Ligii Campionilor, Man. United - Chelsea (1-1, 6-5 la penaltyuri, lusitanul a ratat însă la loviturile de departajare). A doua: în acelaşi an, în grupa A de la Euro, Cehia - Portugalia 1-3.

Postiga, out!
Portughezii au fost nevoiţi să mute încă din minutul 39. La un sprint spre careul advers, Helder Postiga a simţit o durere la bicepsul femural drept şi imediat s-a lăsat la pămînt. Diagnostic preliminar: ruptură musculară. Selecţionerul Bento l-a înlocuit cu Hugo Almeida. Prima apariţie a atacantului lui Beşiktaş la acest turneu final. 

A apărut şi Beto la Euro!
Fostul portar al CFR-ului, Beto (FC Porto), al treilea goalkeeper al "naţionalei" lusitane la CE 2012, a fost văzut în sfîrşit la televizor în timpul turneului final. Aseară, în ultimul minut al primei reprize, Beto a sărit de pe bancă la ocazia lui Cristiano Ronaldo, sigur de golul Portugaliei. A fost însă numai bară, declanşînd furia şi blestemele lui Beto.

Au mers pe adversar
Pariorii cehi n-au crezut în şansa "naţionalei" lor în "sfertul" de aseară cu Portugalia. Şi-au mizat pe victoria adversarilor. "Cam 90 la sută dintre ei aşa au procedat", a confirmat Petr Srain, purtătorul de cuvînt al casei de pariuri Fortuna: "Probabil şi-au făcut socoteala că ori se aleg cu bani, ori cu bucuria calificării".

I-au cîntat de ziua lui
Surpriză pentru selecţionerul portughez Paulo Bento. Miercuri, la conferinţa de presă dinaintea meciului de aseară cu Cehia, jurnaliştii s-au ridicat în picioare la intrarea lui în sală. Şi i-au cîntat "La Mulţi Ani!". Născut pe 20 iunie 1969, tehnicianul tocmai împlinise 43 de ani.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (54)
demonul_tau
demonul_tau  •  22 Iunie 2012, 21:21

mai sa fie... Portugalia s-a calificat din optimi direct in semifinala.? bine ca nu a castigat direct Euro :))

sibelius
sibelius  •  22 Iunie 2012, 13:15
Postat de rsalexander pe 22 Iunie 2012, 13:01

Mai jos il lauda unu pe CR7 ca e cel mai bun dpdv fizic dintre toti, ca un ROBOT. :)))

Intre conditie fizica si comportament de robot e o mare diferenta. Fara conditie fizica Ronaldo nu rezista in Anglia. E foarte mic numarul jucatorilor care au dat randament in ambele campionate.

rsalexander
rsalexander  •  22 Iunie 2012, 13:01
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Mai jos il lauda unu pe CR7 ca e cel mai bun dpdv fizic dintre toti, ca un ROBOT. :)))

Vezi toate comentariile (54)
Comentează