INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ALBANIA

Acolo unde se avîntă vulturii » Premieră albaneză la Euro! Secretul? Un italian pe bancă și multe ”importuri” de calitate

Italianul care a reușit minunea: Albania la Euro!
Italianul care a reușit minunea: Albania la Euro!

Articol de - Publicat marti, 13 octombrie 2015 00:00

Numit în decembrie 2011, selecționerul De Biasi a rupt tradiția, chemînd la lot tot mai mulți jucători născuți, crescuți și școliți în vestul Europei. O mentalitate nouă, care și-a pus amprenta asupra jocului și, implicit, a rezultatelor.

Selecționerul Gianni De Biasi a savurat calificarea istorică a Albaniei, în premieră la un turneu final, privindu-și jucătorii cum celebrează victoria din Armenia (3-0).

Și amintindu-și un moment de la începutul aventurii pe banca "vulturilor negri", în 2011: "Eram atunci în Georgia și le-am spus băieților: «Dacă veți crede în voi, veți reuși!». Mulți au zîmbit, dar astăzi sărbătoresc împreună cu noi".

Tehnicianul italian, 59 de ani, a reușit ce n-au izbutit alți 5 antrenori străini înaintea lui, dintre care unele nume mult mai sonore: compatriotul Giuseppe Dossena, neamțul Hans-Peter Briegel, croații Otto Barici, Josip Kuzhe și olandezul Aarie Haan.

Go West

Secretul lui De Biasi? Dacă predecesorii mizaseră pe jucători formați în Albania, el s-a axat pe "importuri". Fotbaliști prin venele cărora curge tot sînge de "vultur", dar născuți, crescuți și școliți în ale fotbalului în afara granițelor țării, precum Berisha (Suedia), Djimsiti, Taulant Xhaka, Abrashi, Ajeti (toți Elveția), Gashi sau Mavraj (ambii Germania), ca să dăm numai cîteva exemple.

Ei n-aveau pașaport albanez înaintea convocării la "națională", vorbesc mai bine limbile țărilor în care s-au născut, dar au adus cu ei o nouă mentalitate. Și-au dus "vulturul" acolo unde, la început, nimeni nu îndrăznea să spere.  

Morina, al 12-lea jucător

Unul dintre personajele cheie ale campaniei de calificare a albanezilor rămîne Ismail Morena. Individul care în meciul roș-negrilor de la Belgrad a lansat o dronă, declanșînd incidente ce au dus la suspendarea partidei și ulterior la o decizie la "masa verde": 3-0 pentru Albania, la TAS!

"Reînnoirea contractului meu e de la sine înțeleasă. Doar cifrele, zic eu, ar trebui schimbate"
Gianni De Biasi, selecționer Albania

"Cînd am început să joc pentru Albania, acum 12 ani, nu visam că voi ajunge într-o bună zi la un turneu final. Avem un grup fantastic"
Lorik Cana, căpitan Albania

4e numărul naționalelor care vor debuta la un turneu final de CE în Franța: Albania, Islanda, Irlanda de Nord și Țara Galilor

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
radumatei
radumatei  •  13 Octombrie 2015, 14:32
Postat de Mihai Şomănescu pe 13 Octombrie 2015, 12:11

Articol de 2 lei. Nu e vorba de niciun "import". Pur si simplu, dupa 1990, multi albanezi au plecat in strainatate din cauza razboaielor din fosta iugoslavie, dar si a situatiei jalnice din propria tara. Deci nu e niciun "import". De Biasi beneficiaza de posibilitatea de a alege jucatori albanezi nascuti in alte tari, atata tot. Mare "reteta".

De ce ar fi plecat albanezii din tara "din cauza razboaielor din fosta iugoslavie"? Nu e mai cinstit sa spui ca au plecat pentru ca in Occident se cistiga mai bine decit la ei in loc sa dai vina pe niste razboaie cu care n-aveau nici o legatura?

676027655831919
Mihai Şomănescu  •  13 Octombrie 2015, 12:11

Articol de 2 lei. Nu e vorba de niciun "import". Pur si simplu, dupa 1990, multi albanezi au plecat in strainatate din cauza razboaielor din fosta iugoslavie, dar si a situatiei jalnice din propria tara. Deci nu e niciun "import". De Biasi beneficiaza de posibilitatea de a alege jucatori albanezi nascuti in alte tari, atata tot. Mare "reteta".

cipinho79
cipinho79  •  13 Octombrie 2015, 10:54

tare modul prin care antrenorul italian cere marirea salariului ;) probabil ca ar merita dupa cum au evoluat albanezii in aceste preliminarii

Vezi toate comentariile (3)
Comentează