INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  TRAGERE LA SORȚI

Corespondență din Paris » Răzvan Burleanu ridică ştacheta naţionalei după tragerea la sorţi pentru CE: "Obiectivul e să depăşim performanţa de la Euro 2000"

În 2000, România lui Hagi și Mutu a terminat pe locul 2 într-o grupă infernală cu Portugalia, Anglia și Germania, dar a fost eliminată de Italia cu 2-0
În 2000, România lui Hagi și Mutu a terminat pe locul 2 într-o grupă infernală cu Portugalia, Anglia și Germania, dar a fost eliminată de Italia cu 2-0

Articol de - Publicat marti, 15 decembrie 2015 00:00

Şeful federaţiei spune că "recordurile sînt făcute pentru a fi depăşite" şi sugerează că ţinta pentru Euro 2016 e calificarea în "sferturi"!

- Domnule Burleanu, exista în scenariile federale o versiune mai bună pentru turneul final decît ce ne-au oferit sorţii?
- Nu putem spune că e o grupă abordabilă. Franţa e favorită clară. Elveţia era una dintre forţele aflate în urna a doua, iar Albania, chiar dacă ne-o doream, ştim că va veni cu determinare şi cu interesul de a avea un traseu substanţial la prima participare la un European. Sigur, a apărut bonusul meciului de deschidere, la care nici măcar nu visam, e adevărat!

- Îmi închipui că sponsorii FRF sînt entuziasmaţi, pentru că partida cu Franţa va aduce o vizibilitate fantastică.
- Aşa este! Am discutat după tragere cu toţi partenerii noştri comerciali. Erau încîntaţi de pariul făcut pe echipa naţională şi pe încrederea acordată federaţiei vizavi de conceptul pentru guvernarea fotbalului. În acest moment, strategia e să mai atragem încă maximum doi sponsori, iar prioritatea la zi sînt contractele pe Cupa României. Sigur, începem să pregătim cu partenerii şi campaniile destinate fanilor pe durata Euro.

"Vom aduce naţionala către fani"

- Cum arată planurile la nivel de schiţă acum?
- Pentru că avem două partide la Paris şi una la Lyon, vrem ca fan-zone-ul suporterilor români să-l organizăm în capitală. Nu e foarte simplu, dar aici vom beneficia şi de experienţa olandeză legată de modul în care ştiu să aducă fanii alături de echipă. Va trebui să lucrăm atenţi la elementele de securitate cu autorităţile franceze şi cu cele de la Bucureşti, pentru că siguranţa fanilor ne preocupă în cel mai înalt grad.

- Poate contează şi cum vine echipa spre fani, mai ales că, pe durata unor turnee finale, Iordănescu i-ar ţine pe jucători nonstop în propriul buzunar, dacă ar fi posibil!
- Ne dorim să aducem naţionala către suporteri şi o vom face! Mai ales că în Franţa există o comunitate numeroasă de români, căreia i se vor adăuga fanii veniţi din Bucureşti şi din alte ţări pentru Euro.

"Turneu în Spania în ianuarie - februarie"

- În ce stadiu se află discuţiile pentru cantonamentul din timpul Euro?
- Surprinzător, am optat pentru Paris înainte de a cunoaşte rezultatul tragerii la sorţi. În Franţa rămîn doi colegi care vizitează din nou hotelul "Renaissance", dar mai avem în vizor încă două locaţii în zona pariziană. Oricum, în două, trei zile luăm hotărîrea.

- Turneul din ianuarie - februarie?
- Închidem şi acest subiect pînă la sfîrşitul săptămînii. În principiu, şansele de concretizare a turneului sînt, în ordine, pe destinaţiile Spania, Turcia şi Emirate. Datele pentru meciuri le-am stabilit, 29 ianuarie, 1 şi 5 februarie, urmează să bifăm şi adversarii. Avem cîteva propuneri ferme, dar mai aşteptăm cîteva zile înainte de a bate palma.

- Împingeţi mai devreme cantonamentul dinaintea lui Euro din cauză că intrăm primii în competiţie, pe 10 iunie?
- Acţiunea va începe în jur de 22 mai şi o vom scurta cu cîteva zile. Iniţial, era în discuţie un turneu în Austria şi Elveţia, dar, după tragerea la sorţi, rămîne în cărţi doar prima variantă. Studiem însă şi o posibilă soluţie în nordul Italiei. Oricum, pe 5 iunie trebuie să fim în Franţa, iar pe 2 sau 3 iunie vom disputa la Bucureşti ultimul amical înaintea turneului final.

"Miza unui Euro depăşeşte interesele unui club"

- Ce faceţi însă cu jucătorii de la Steaua, fiindcă Reghecampf a anunţat deja că nu-i pune la dispoziţie pentru turneul de la începutul lui 2016, fiindcă nu e dată oficială?
- Sînt încrezător că vom rezolva problema, aşa cum am făcut-o şi în ianuarie 2015. Există o hotărîre clară în acest sens a Comitetului Executiv şi nu-mi imaginez că poate exista un club în România care să nu fie dornic să trimită jucătorii la echipa naţională. Din nefericire, nu mai avem nici o formaţie în Champions League sau în Europa League, aşa că reprezentativa rămîne unicul vehicul capabil să tracteze evoluţia fotbalului românesc.

- Vă aşteptaţi ca antrenorul Stelei să întindă coarda pe acest subiect?
- Cred că, pentru jucători, miza de a fi la un European depăşeşte interesele de club, mai ales că România a mers doar la un singur turneu final în ultimii 15 ani. În plus, ne referim la obiectiv. Nivelul cel mai înalt de pînă acum e ieşirea din faza grupelor, la Euro 2000. Ei bine, recordurile sînt făcute pentru a fi depăşite şi acesta e obiectivul nostru.

"Budescu ar avea capacitatea să evolueze în Europa"

- Vi se pare inspirată alegerea lui Budescu de a pleca în zona arabă?
- Înainte de a lua o decizie, ar putea să ceară o părere de la colegii care evoluează deja acolo. Mă refer la Sînmărtean, la Grigore. Cred că Budescu ar avea capacitatea de a evolua bine în Europa. Toţi cei care joacă în zona arabă se plîng de condiţiile de antrenamente, de dificultăţile cotidiene şi cei mai mulţi înregistrează un regres. Grigore, de exemplu, ar vrea să revină în Europa şi ar merita să facă acest pas.

- Cluburile care trimit jucători la lot primesc bonusuri financiare dinspre UEFA. Au fost formulate temeri că selecţionerul l-ar putea ajuta pe fiul său, convocînd cu prioritate fotbalişti de la Tîrgu Jiu. Cazurile Săpunaru şi Hora, de exemplu.
- Îl cunosc bine de acum pe Iordănescu, la fel şi pe cei din staff-ul său. Nu cred că s-a pus niciodată în discuţie un asemenea principiu. Aceste cantonamente îşi propun însă exact asta: să deschidă oportunităţi unor jucători care, în alt context, n-ar putea intra în vizorul naţionalei. Dacă n-ar fi existat amicalul cu Italia, Ivan, care a impresionat în campionat, n-ar fi avut probabil cum să-şi găsească locul la un meci oficial.

"Discutăm primele la următoarea acţiune a lotului"

- Se cunosc premiile oferite de UEFA pentru performanţele realizate la Euro. Aţi stabilit un plafon maximal pentru banii care se vor duce la jucători din fondurile forului continental?
- Deocamdată, să aşteptăm anunţarea oficială a sumelor, ca să ştim despre ce vorbim. Sigur, la următoarea revedere cu lotul, vom stabili detaliile subiectului. Dar miza participării la un turneu final o depăşeşte pe cea financiară, fiindcă şi jucătorii ştiu că n-ai posibilitatea să te întîlneşti la fiecare pas cu un European sau Mondial. FRF are însă o strategie clară de orientare a acestor fonduri: susţinerea performanţelor la prima reprezentativă şi infuzii la juniori, în selecţie, competiţii şi infrastructură.

- Ce favorită aveţi pentru Euro?
- Franţa. Apoi, Germania, Spania şi Italia.

Scrisoare de recomandare pentru de Amorim

Şeful FRF spune că subiectele Fatai şi De Amorim rămîn în continuare de interes pentru echipa naţională, dacă jucătorii obţin cetăţenia română: "Pentru ambii, federaţia a eliberat scrisori de recomandare, document necesar în procedura juridică. La Fatai rămîne în discuţie faptul că a evoluat deja pentru Nigeria U21, iar despre de Amorim nu mai ştiu exact care e punctul în care a ajuns dosarul".

"Urmează să stabilim la începutul lui 2016 şi adversarul pe care-l vom întîlni acasă, pe 23 martie. Vrem ca amicalul respectiv să-l ducem în alt oraş decît Bucureştiul"
Răzvan Burleanu

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
andrei.33
andrei.33  •  15 Decembrie 2015, 20:18
Postat de caminero pe 15 Decembrie 2015, 09:51

"Nivelul cel mai înalt de pînă acum e ieşirea din faza grupelor, la Euro 2000." Nu, prietene, niverlul cel mai înalt a fost prezenţa între primii opt, ca în 1972, 1984 şi 2000. "Ieşirea din grupe" în formatul actual înseamnă prezenţa între primele 16, performanţă realizată şi în 1996 şi 2008 prin simpla calificare la turneul final.

Te contrazici singur de vreme ce iesirea din grupe insemna "primii opt". Asta e performanta noastra maxima. Afirmatia e corecta. Ce nu ar fi corect e ideea ca iesirea din grupa actuala ar echivala cu performanta din 2000. Sfertul ar fi performanta echivalenta, ceea ce personal ma indoiesc ca vom realiza. De trecut de grupa, da, e posibil, invingand la scor Albania si realizand un egal cu Elvetia (deci posibil, dar nicidecum usor) insa in optime vom da piept cu locul 1 in grupa cealalta si acolo se infunda treaba.

denieru
denieru  •  15 Decembrie 2015, 10:53
Postat de caminero pe 15 Decembrie 2015, 09:51

"Nivelul cel mai înalt de pînă acum e ieşirea din faza grupelor, la Euro 2000." Nu, prietene, niverlul cel mai înalt a fost prezenţa între primii opt, ca în 1972, 1984 şi 2000. "Ieşirea din grupe" în formatul actual înseamnă prezenţa între primele 16, performanţă realizată şi în 1996 şi 2008 prin simpla calificare la turneul final.

Doamne... In sfarsit, cineva cu minte pe acest site! Cu mult noroc, Romania s-ar putea califica de pe locul 3. Asta, daca nu o dam in bara cu Albania.

caminero
caminero  •  15 Decembrie 2015, 09:51

"Nivelul cel mai înalt de pînă acum e ieşirea din faza grupelor, la Euro 2000." Nu, prietene, niverlul cel mai înalt a fost prezenţa între primii opt, ca în 1972, 1984 şi 2000. "Ieşirea din grupe" în formatul actual înseamnă prezenţa între primele 16, performanţă realizată şi în 1996 şi 2008 prin simpla calificare la turneul final.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close