INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ALASHKERT - FCSB

ALASHKERT - FCSB // VIDEO + FOTO Reportaj din Armenia » Nu fotbalul e la putere! Sportul minții are supremația la Erevan!

Autoritățile de la Erevan au introdus în toate școlile șahul ca materie obligatorie // foto: Andrei Crăițoiu (Gazeta Sporturilor) +5   FOTO
Autoritățile de la Erevan au introdus în toate școlile șahul ca materie obligatorie // foto: Andrei Crăițoiu (Gazeta Sporturilor)

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2019 09:13

ALASHERT - FCSB // Autoritățile de la Erevan au introdus în toate școlile șahul ca materie obligatorie. 

  • Jurnalistul Gazetei Sporturilor Andrei Crăițoiu se află în Erevan (Armenia) de unde transmite cele mai noi informații legate de partida dintre Alashkert și FSCB.
  • Meciul Alashkert - FCSB va avea loc azi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct la Protv.

Armenia este considerată una dintre cele mai puternice națiuni în acest sport. Țara are în jur de 3 milioane de locuitori, iar cel mai important sport practic aici este sportul minții, șahul! Acesta este jucat încă din Evul Mediu Timpuriu și este extrem de popular și astăzi. Oamenii joacă șah pe stradă, în parcuri, dar și în fața blocurilor în care locuiesc.

 

Armenia este considerată azi una dintre cele mai puternice națiuni în șah și una dintre țările cu cei mai mulți mari maeștri în șah pe cap de locuitor.

armenia +6 FOTO

Sportul a început să fie din ce în ce mai des jucat începând din 1960, când Tigran Petrosian a devenit campion mondial la șah! Petrosian a fost campion mondial (1963-1969) și al Olimpiadei Mondiale de Șah de 9 ori! Și Levon Aronian a fost un reper important pentru armeni în acest domeniu. A fost câștigătorul Cupei Mondiale (2005, 2017) și al Olimpiadei Mondiale de Șah de 3 ori.

Pentru ca cei mai mici să prindă harul șahului, autoritățile de la Erevan au luat măsuri importante în ceea ce privește școlile din Armenia. Începând cu anul școlar 2011-2012, orele de șah au devenit obligatorii în toate școlile din țară, Armenia devenind prima țară din lume unde șahul a devenit obligatoriu! Serj Sargsyan, fostul președinte al Armeniei, dar și președintele Federației Armene de șah, declara într-un interviu pentru BBC:

„Şahul nu e fotbal, nu e scump. Le antrenează mintea, iar copiii care joacă şah sunt mai disciplinaţi, mai organizaţi şi mai sinceri”. „Învățarea șahului în școli va crea o baza solidă pentru ca țara să devina una dintre superputerile acestui sport”, spunea și ministrul Educației, Arman Aivazian.

De ce au luat autoritățile decizia de a introduce șahul obligatoriu în școli? Pentru că au existat rezultate notabile la nivel internațional. De exemplu, echipa de bărbați ai Armeniei au câștigat Campionatul European de Șah pe Echipe⁠ în 1999, Campionatul Mondial de Șah pe Echipe în 2011 și Olimpiadele de Șah din 2006, 2008 2012. Echipa de femei s-a încoronat și ea la Campionatul European din 2003. În februarie 2016, Armenia s-a clasat pe locul șapte în lume la rata jucătorilor de top.

 

„Şahul e şi un mod de a-ţi petrece timpul liber. Vă gândiţi că la ţară copiii nu prea au distracţii, aşa că toată lumea joacă şah. E simplu, e ieftin, poate participa oricune. Un copil de 5 ani poate juca împotriva unui adult, unul mai timid sau mai tăcut va fi şi el inclus, la fel un bolnav care trebuie să stea în casă. Eu joc de la 6 ani şi nu m-am plictisit nicidată", spunea pentru Rfi, profesorul Arthur Nabandzya.

Totodată, sunt ţări care au impus în şcoli alte sporturi obligatoriu. De exemplu, în Austria este obligatoriu să se înveţe schi, în Olanda - înot, în Noua Zeelandă - rugby, iar în Japonia - judo.

„Publicul larg percepe foarte bine introducerea şahului în şcoli şi apreciază beneficiile educaţionale ale acestui joc. Manualele şcolare sunt însă mai puţin adecvate scopului acestui proiect, acela de a iniţia copiii în jocul de şah şi nu de a îi face şahişti de performanţă”
Gevorg Harutjunyan, maestru internaţional în șah

Momente istorice din şah

  •  prima atestare oficială a acestui sport, cu reguli stricte, datează din 1475
  •  primul campion mondial neoficial e considerat spaniolul Ruy Lopez, în 1570
  •  în 1886 austriacul Wilhelm Steinitz devine primul campion oficial al lumii
  •  pe 1 septembrie 1972, americanul Bobby Fischer îl învinge pe Boris Spaski, la Reykjavik, şi pune capăt unei dominaţii de peste 25 de ani a şahiştilor din fosta URSS. Din acel moment şahul capătă o popularitate nemaiatinsă până atunci, în toată lumea
  •  șahul este recunoscut ca sport de Comitetul Internaţional Olimpic
  •  14 martie 2012: Parlamentul European recomandă introducerea şahului ca materie obligatorie în şcoli

Vezi și: ALASHKERT - FCSB // Roș-albaștrii joacă în Erevan, orașul fascinant cărămiziu și roz

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Citește și:

Lovitură financiară pentru o echipă din Superliga! Primește un milion de euro după salvare
Superliga
Lovitură financiară pentru o echipă din Superliga! Primește un milion de euro după salvare
Curățenia continuă: dat afară de la Rapid » L-a înfuriat pe Dan Șucu și a fost pus pe liber
Superliga
Curățenia continuă: dat afară de la Rapid » L-a înfuriat pe Dan Șucu și a fost pus pe liber
Adrian Mititelu, audiat la DNA în „dosarul Coldea”! Zilele trecute scria: „O să aflați cu toții cum a câștigat MAFIA”
Liga 2
Adrian Mititelu, audiat la DNA în „dosarul Coldea”! Zilele trecute scria: „O să aflați cu toții cum a câștigat MAFIA”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează