INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC PORTO - SPORTING BRAGA, 18 MAI, 21:45, PRO TV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Braga, marea surpriză din EL, s-a născut după un meci feroce cu Benfica în 2005! Cesinha era acolo!

Bucuria jucătorilor lui Sporting Braga după calificarea în finala Europa League
Bucuria jucătorilor lui Sporting Braga după calificarea în finala Europa League

Articol de - Publicat vineri, 06 mai 2011 00:00 / Actualizat vineri, 06 mai 2011 13:17

Poate un club cu un buget de 17 milioane de euro, la fel de mare ca al lui Arles, ultima clasată şi retrogradată deja din prima ligă franceză, să atingă finala Europa League? Da! Sporting Braga, surpriza continentului, cu 12 brazilieni în lot, este exemplul!

VEZI AICI REZUMATUL PARTIDEI BRAGA - BENFICA 1-0!

Premieră, locul 2. Premieră, Liga!
O echipă care nu cîştigase decît o singură Cupă a Portugaliei în 1966 şi care în campionat nu reuşise decît maximum locul 4 a prins aripi în 2009. Atunci a venit noul antrenor, Domingos Paciencia (42 de ani) - fost jucător 12 sezoane la FC Porto, şi el din valul proaspăt de tehnicieni lusitani provocat de Mourinho -, iar la finalul stagiunii era pe poziţia secundă în clasament. Cum nu se mai întîmplase niciodată în istoria grupării!
Urma o altă provocare imensă: Champions League 2010-2011! Două calificări neaşteptate şi spectaculoase în preliminarii, cu Celtic Glasgow şi FC Sevilla pierdute pe drum, şi iată o altă premieră într-un an: grupele Ligii Campionilor.

Debut catastrofal. Apoi 3 victorii la rînd
Startul a fost înfiorător: două înfrîngeri umilitoare şi 9 goluri primite! Dar s-a trezit din pumni şi a cîştigat 3 partide la rînd, inclusiv un uluitor 2-0 cu Arsenal pe stadionul (Municipal, 30.000 de locuri, 83 de milioane de dolari) săpat în stîncă.
Nu a continuat în Ligă, l-a şi vîndut pentru un milion de euro pe unul dintre cei mai buni fotbalişti, atacantul brazilian Matheus, ajuns la Dniepr, dar nu a abandonat proiectul continental.

3 meciuri cîştigate din 8 în Europa League
A început ascensiunea în Europa League. Nu perfect, a mai şi pierdut, a trecut de "sferturi" fără să cîştige, a adunat numai 3 succese în 8 meciuri (două eşecuri) eliminatorii. Însă a luptat pînă la capăt şi a ajuns în finala sută la sută lusitană cu FC Porto!

Alan şi Lima, cei mai buni
Cu Artur în poartă, cu Alberto Rodriguez (căpitanul peruan) în centrul apărării, cu Hugo Viana în linia mediană şi cu Alan şi Lima în ofensivă, dar şi cu multă şansă în unele momente, inclusiv în dubla manşă cu Benfica din semifinale, Braga a străpuns toate nivelurile, atingînd vîrful celei de-a doua competiţii europene.

Cel mai important gol al lui Cesinha
Totuşi, acest club are un meci decisiv poate în istorie. Un meci în care a înviat şi care a dat naştere legendei "războinicilor din Minho", Minho fiind regiunea portugheză ce include oraşul Braga. Un meci tot împotriva Benficăi şi tot acasă, pe 19 noiembrie 2005.
Benfica, marea favorită, a deschis scorul prin Anderson, dar gazdele au egalat. Cine? Tocmai Cesinha, actualul rapidist, care a jucat trei ani pe "Municipal" (2004-2007). Chiar el recunoaşte că, din cele 9 goluri marcate la SCB (7 în campionat, unul în Cupa UEFA şi unul într-un amical), acela a fost cel mai important. 1-1.

Naşterea "războinicilor din Minho"
Cu puţin timp înaintea golului lui Cesinha, intrase pe teren Maxi Bevacqua, rezerva argentiniană căreia destinul îi pregătise un final de meci extraordinar. Cînd mai erau trei minute de joc, tocmai Maxi a punctat: 2-1 pentru Braga. Fanii erau în delir. Dar povestea de-abia acum începe. Pentru că al 4-lea oficial a arătat 6 minute de prelungire, iar arbitrul Joao Ferreira i-a făcut cadou Benficăi un penalty în minutul 91. Transformat de Nuno Gomes: 2-2.
Întreaga arenă era dezolată, însă gazdele n-au cedat nici atunci. Au plonjat în atac şi acelaşi Bevacqua a trimis mingea în plasă cu capul. Era al 4-lea minut de prelungire. 3-2. Aşa s-a încheiat. Aşa au apărut "războinicii din Minho". Care au ajuns acum în finala Europa League, gata de încă o mare performanţă. E de acord FC Porto?


BRAGA ÎN EUROPA
2010 - 2011

Champions League
Turul 3 preliminar
3-0 (a) şi 1-2 (d) cu Celtic
Play-off
1-0 (a) şi 4-3 (d) cu FC Sevilla
Grupe
0-6 (d) cu Arsenal
0-3 (a) cu Şahtior
2-0 (a) cu Partizan
1-0 (d) cu Partizan
2-0 (a) cu Arsenal
0-2 (d) cu Şahtior
Locul 3 6 3 0 3 5-11 9

Europa League
"16"-imi
0-1 (d) şi 2-0 (a) cu Lech Poznan
"8"-imi
1-0 (a) şi 0-0 (d) cu Liverpool
Sferturi de finală
1-1 (d) şi 0-0 (a) cu Dinamo Kiev
Semifinale
1-2 (d) şi 1-0 (a) cu Benfica


50,4 milioane de euro este cota de piaţă totală a jucătorilor de la Braga, de 3 ori mai mică decît cea a lui FC Porto

5 milioane de euro este cea mai mare cotă a unui fotbalist de la Braga: Hugo Viana; la Porto, cota maximă este a lui Hulk (21 de milioane)
* Sumele sînt estimate de transfermarkt.de

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
bdgeorge
bdgeorge  •  06 Mai 2011, 17:54

Finala cu castigator cunoscut......bate Porto fara probleme!!!! era mai interesanta o finala Porto-Bemfica dar bravo lor au crezut si au reusit..

steaua06
steaua06  •  06 Mai 2011, 14:37

ggg

breaz_valentin
breaz_valentin  •  06 Mai 2011, 14:01
Postat de mutulica10 pe 06 Mai 2011, 13:19

felicitarile noastre .... Otelul , Timisoara , Vaslui , Rapid , Dinamo daca strang 10 puncte in cupele europene sezonul urmator sa zicem mersi ;)

Ai uitat de FC Brasov

Vezi toate comentariile (4)
Comentează