INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC ZURICH - STEAUA

Corespondență din Elveția » Sfântul ”Julian” » Filipescu a rămas o legendă la Zurich: suporterii au și o icoană cu chipul românului

Faza în urma căreia Filipescu a intrat în istoria clubului // FOTO Reuters +1   FOTO
Faza în urma căreia Filipescu a intrat în istoria clubului // FOTO Reuters

Articol de - Publicat vineri, 04 noiembrie 2016 00:00

Iulian Filipescu a rămas o legendă pentru FC Zurich după ce a înscris în 2006 golul prin care adversara Stelei de ieri câștiga campionatul după 25 de ani. Suporterii au făcut chiar și o icoană cu chipul fostului fundaș central.

Istoria Stelei se întrepătrunde cu cea a lui FC Zurich într-un mod pe care doar fotbalul poate să o facă. Într-un fel, echipa din București a făcut-o campioană pe cea din Zurich în urmă cu zece ani, mai exact pe 13 mai 2006. Cum așa?

Iulian Filipescu, fotbalist ce s-a format la Steaua şi unde a jucat între 1992 și 1996, s-a transferat în iarna lui 2004 în Elveția, la FC Zurich, după ce mai evoluase pentru Galatasaray și Betis Sevilla. După două sezoane în Elveția, a venit momentul de legendă al fundașului central.

În ultima etapă a campionatului 2005/2006 a reușit să marcheze în ultima fază a meciului cu FC Basel golul de 2-1 prin care a adus, după 25 de ani, un nou titlu pe Letzigrund, grație golaverajului superior al echipei din Zurich.

A fost o dată de 13 mai cu ghinion pentru FC Basel. Înaintea ultimei etape, Basel se afla la 3 puncte distanță de Zurich, iar ultimul meci se desfășura pe St. Jakob-Park, arena echipei de pe primul loc.

Meciul se scurgea către un 1-1 ce ar fi garantat titlul de campioană lui Basel, însă românul Filipescu a avut ultimul cuvânt în minutul 93. Fostul internațional a primit o pasă din partea lui Florian Stahel în fața porții și a împins mingea în plasa lui Pascal Zuberbuhler, aducând prin golul său titlul în sala trofeelor lui FC Zurich.

Video non-stop

FanShop-ul echipei este o aducere-aminte permanentă a acelui moment. Există tricouri cu "minutul 93", dar și o cămăruță de proiecție unde non-stop rulează ultimul minut al acelui meci. Cumpărând câteva stickere de la magazin, vânzătorul întreabă din ce țară venim, curios fiind după ce am cerut în engleză.

Când a auzit că din România, acesta s-a luminat la față instant: "Ah, țara lui Filipescu! Este foarte iubit aici! Stați, trebuie să vă arăt imediat ceva!", și s-a îndreptat către un colț al încăperii. A adus o revistă a clubului, iar în aceasta ne-a arătat pictura sub forma unei icoane a fostului internațional.

După, a povestit despre faptul că echipa nu a avut altă problemă în afară de cele fotbalistice pentru care a retrogradat în liga secundă anul trecut și a spus că speră să poată ieși din grupele EL. La despărțire, ne-a rugat să păstrăm revista.

Despre Filipescu a vorbit și ofițerul de presă Suha Demokan, un suporter de-o viață al echipei: "Și în ziua de astăzi este ca o tradiție să povestești unde erai și ce făceai în momentul în care Zurich a luat titlul. Julian a devenit o legendă din acel moment!", a mărturisit oficialul.

O pată pe fotbalul elvețian

Acest meci nu a intrat în istoria fotbalului elvețian doar din rațiuni fotbalistice. Pregătiți să sărbătorească titlul alături de favoriții lor, fanii lui Basel au ajuns în culmea disperării după golul lui FIlipescu.

Ultrașii au invadat stadionul și i-au atacat pe jucătorii noii campioane și pe oficialii acesteia. Una dintre principalele ținte a fost chiar Iulian Filipescu, care a fost atacat în numeroase rânduri și chiar a fost ratat de puțin de o torță aruncată de fanaticii suporteri ai celor de la FC Basel.

Din cauza luptelor de pe teren, titlul s-a decernat în tribunele stadionului, deoarece pe gazon fanii lui Basel se duelau de zor cu forțele de ordine. Evident, luptele dintre suporteri au continuat pe străzile orașului până târziu în noapte, iar poliția a fost nevoită să folosească gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă pentru a-i potoli pe suporteri.

Din cauza acestui eveniment, oficialitățile din Elveția au luat măsuri mult mai drastice pentru meciurile pe care le-au găzduit la Campionatul European din 2008, turneu organizat împreună cu Austria. Întregul scandal iscat de ultrași după acest meci a rămas în memoria colectivă a microbiștilor din Elveția drept "lupta huliganilor de la Basel".

În ciuda faptului că Filipescu a reușit să aducă trofeul celor de la FC Zurich, acesta nu a mai continuat în Elveția, alegând să plece liber de contract în Germania, la MSV Duisburg, echipă de la care s-a și retras, doi ani mai târziu. Cu toate acestea, fundașul român a rămas în inimile suporterilor din Zurich drept unul dintre eroii moderni ai clubului.

14trofee a câştigat Filipescu în cariera sa de jucător, din care 8 cu Steaua şi două cu FC Zürich

CV Iulian Filipescu

  • Data naşterii: 29 martie 1974
  • A jucat la: Faur Bucureşti (1991-1992), Steaua (1992-1996), Galatasaray (1996-1998), Betis Sevilla (1999-2003), FC Zürich (2003-2006), MSV Duisburg (2006-2008)
  • A câştigat 9 titluri de campion (5 cu Steaua, 3 cu Galatasaray şi unu cu FC Zürich)
  • A jucat 112 meciuri şi a marcat 8 goluri pentru Steaua în Liga 1
  • A strâns 52 de partide şi un gol pentru echipa naţională

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
255601551624794
Mircea Raicu  •  17 Octombrie 2020, 14:30

Filipescu a câștigat trofee și la Galatasaray ...

para.para
para.para  •  04 Noiembrie 2016, 10:43

"Istoria Stelei se întrepătrunde cu cea a lui FC Zurich ..... echipa din București a făcut-o campioană pe cea din Zurich" - mai jos de atat nu puteti sa fiti.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează