INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ZENIT ST. PETERSBURG - ANDERLECHT 3-1 (ÎN TUR 0-2)

Mircea Lucescu și eterna suferință: "Dumnezeule, dacă mi se întâmplă din nou?"

Pe 4 martie, Mircea Lucescu reia campionatul Rusiei, ultimul său obiectiv. Zenit are
Pe 4 martie, Mircea Lucescu reia campionatul Rusiei, ultimul său obiectiv. Zenit are "turnir" la Moscova, cu ȚSKA // FOTO Hepta

Articol de - Publicat sambata, 25 februarie 2017 00:00

Antrenorul lui Zenit a fost eliminat tot după un gol primit în minutul 90, la primul șut pe poartă al adversarilor.

Mai era puțin, foarte puțin. Zenit își sufocase adversarul, avea 3-0, cu un Giuliano la fel de percutant și decisiv cum a fost întreg sezonul. Brazilianul, două goluri și un assist joi, 8 reușite și 6 pase decisive în Europa League (16+9 în toate competițiile), era liderul resurectiei plănuite de Mircea Lucescu. În minutul 89, scenariul părea perfect.

A presimțit repetarea coșmarului

Atunci, antrenorul a făcut prima schimbare. Și unica. L-a înlocuit pe căpitanul Danny cu Mak, tot un jucător ofensiv. Care nu și-a ajutat echipa deloc, într-un moment în care Anderlecht lansase "aerienele", o strategie a disperării. Totul sau nimic.

Atunci, Luce s-a temut un pic. Cu inima strânsă, a sperat ca ghinionul care-l urmărește de-o viață în fotbal să-l ocolească în această seară de 23 februarie 2017. "În astfel de situații, mereu mă întreb: «Dumnezeule, dacă mi se întâmplă din nou ca data trecută?»", a povestit antrenorul la Dolce.

"Dacă n-ar fi așa, fotbalul și-ar pierde frumusețea"

N-a scăpat nici acum. După o minge pierdută de Mauricio, belgienii au recuperat, Dendoncker a centrat în careul dominat de gazde, Deschacht (stoperul transformat în vârf) a retrimis în fața porții cu capul și Thelin a reluat mingea în plasă. Tot cu capul! 3-1, stop-joc, Zenit eliminată cu gol primit în minutul 90 la primul balon cadrat al oaspeților!

Pentru tehnician, eterna suferință. Încă un șoc în final de partidă, cum au fost multe de-a lungul carierei în clipe importante. "Încerc să uit, e incredibil. Câte meciuri... A fost Palop, am avut 2-0 cu Porto și mai erau câteva minute. Ăsta e fotbalul, poate și-ar pierde frumusețea, dacă n-ar fi așa. Dar ar trebui să pățească și alții", s-a plâns el la Digi.

"A pierdut firul supraviețuirii"

Un reputat analist sportiv rus, Ghenadi Orlov, fost fotbalist născut în același an cu Lucescu, 1945, l-a criticat însă pe antrenor.

"La 3-0, a intrat Nuytinck la Anderlecht, 1,91m, era clar ce aveau de gând belgienii. Cum reacționezi? Întărești și tu defensiva. Lombaerts și Ivanovici erau pe bancă. Mourinho ar fi folosit cinci fundași ca să salveze un meci. Lucescu n-a acționat, pierzând firul supraviețuirii. Uluitoare eroare de calcul tactic. Nu înțeleg de ce, după un meci dominat total, a pierdut controlul tocmai la sfârșit", a afirmat Orlov la Match TV.

Luce a recunoscut la Digi: "Poate nici eu nu am mai fost atât de inspirat în finalul acesta". Și, după un traseu foarte bun, Europa League s-a oprit aici pentru Zenit.

"N-am dormit toată noaptea. E incredibil ce mi se întâmplă. Eu am încercat mereu să-mi anticipez viața. Dar înfrângerile precum asta cu Anderlecht nu le-am putut anticipa"
"O iau de la capăt, ce altceva am de făcut? Să merg în Hawaii, în Seychelles? Să stau sub umbrelă? Nu aș suporta. Pasiunea mea nu dispare nici când iau gol în ultimul minut"
Mircea Lucescu, antrenor Zenit, pentru blogul danielnanu.ro

Alte știri din Europa League:

ȘAHTIOR - CELTA 0-2 d.p (1-0): Aceeași soartă ca Luce

Lucescu a antrenat-o 12 ani pe Șahtior, cucerind împreună 22 de trofee. Joi seară, și actuala, și fosta sa echipă au avut aceeași soartă. Au părăsit Europa League din cauza unui gol primit în minutul 90! Șahtior, care câștigase cu 1-0 în prima manșă, la Vigo, și-a creat o mulțime de ocazii și în Ucraina, dar a ratat tot. Și, în ultima clipă, Piatov a făcut fault în careu. Penalty, 0-1, iar în prelungiri a mai primit un croșeu fatal în minutul 108.

FIORENTINA - GLADBACH 2-4 (1-0): Drama lui Tătărușanu

După 1-0 în Germania și 2-0 în minutul 30 pe "Artemio Franchi", Fiorentina a fost eliminată: 2-4 cu Gladbach. La fel ca Steaua, în semifinala cu Middlesbrough din 2006. Diferența, Viola a jucat meciul decisiv acasă! Tătărușanu n-a greșit la niciun gol, însă nici nu și-a salvat echipa în situațiile critice. "O seară mizerabilă", a fost concluzia jurnalului Corriere dello Sport, care i-a dat nota 5, la fel ca Gazzetta dello Sport.

TRAGERE LA SORȚI: Au fost 10. Au rămas 4 români

Înaintea primei faze eliminatorii din Europa League, erau 10 jucători români, plus Mircea Lucescu. Acum, după meciurile din "16-imi", au rămas numai 4. Chipciu și Stanciu la Anderlecht, Prepeliță la Rostov și Lobonț la Roma. Penultimul, rezervă. Ultimul, doar în lot.

Ieri, numai Anderlecht a avut noroc la tragerea la sorți: APOEL. Rostov va întâlni Man. United, iar Roma va înfrunta Lyonul. Două dueluri neașteptate, Gent - Genk și Schalke - Gladbach. Și "vulcanul" Olympiakos - Beșiktaș.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează