INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  OLIMPIA BĂLŢI - DINAMO 0-2

Românii au debutat cu dreptul în Europa! » Să fie într-un ceas bun!

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2010 00:00

Dinamo şi-a asigurat calificarea în turul III preliminar al Europa League, deşi a avut parte şi de o porţie de emoţii după eliminarea lui Niculae.

Dinamo a început aseară o nouă eră sub comanda lui Ioan Andone. Şi-a arătat că poate şi să n-o dea cu bîta în baltă şi să nu aşeze formaţii necunoscute pe harta fotbalului european. Totodată, succesul din Moldova este primul cu Andone din nou antrenor al "cîinilor". O victorie obţinută cu un om mai puţin pe teren în ultima jumătate de oră, după eliminarea căpitanului Niculae. Aşa că Dinamo a avut parte şi de emoţii vreme de 20 de minute.

"Fălcosul" a ordonat jucătorilor săi să împingă jocul spre poarta moldovenilor, comandînd o partitură ultraofensivă, cu cei doi Cristea ajutîndu-l pe Niculae. Adrian Cristea (minutul 8) a dat semnalul că are chef de fotbal, dar mingea şutată de el s-a dus puţin pe lîngă. Imediat l-a imitat Mărgăritescu. Dinamo a avut multe momente în prima repriză în care s-a mutat în jumătatea adversă, dar a pierdut mingea la 20-25 de metri de poarta adversă. Paseciniuc (21) a dat ceva emoţii, după ce l-a întors de două ori pe Homei. Golul lui Pulhac a venit ca un lucru firesc după dominarea din finalul părţii de început. Iar Andrei Cristea (45) era să liniştească de tot partida.

A dinamitat-o, în schimb, Marius Niculae (58), cînd a intrat nesăbuit la Cheltuială. Ultraofensivul sistem andonian s-a transformat într-unul defensiv. Iar moldovenii au căpătat curaj. Curcă a fost providenţial la şutul din 6 metri al lui Ouseannicov, iar în minutul 67 Moţi a respins chiar cînd Somi se pregătea să bage mingea în poartă. Pulhac a fost în vervă, salvînd situaţia cînd acelaşi Somi se pregătea să şuteze decisiv. Golul lui Liviu Ganea (82) a adus liniştea în tabăra "cîinilor", atacantul depunîndu-şi candidatura la titularizare pentru returul de joia viitoare.

"A fost o victorie de moral pentru noi. Uite că încă ştiu să dau goluri! Victoria le-o dedicăm suporterilor şi lui nea Ando, sperăm ca această victorie să fie doar începutul unui drum plin de succese"
Cristi Pulhac, fundaş Dinamo

"Acum pot zîmbi, a fost o zăpuşeală teribilă pe gazon. Adversarul modest s-a agăţat de orice minge, dar am învins. Calificarea nu e jucată, mai avem un meci"
Andrei Cristea, atacant Dinamo

"Calificarea e decisă, nu ne-am temut nici un moment. Dinamo e echipă mare şi am ştiut să jucăm şi cu un om în minus. I-am simţit pe adversari că nu au forţă să ne domine"
Andrei Mărgăritescu, mijlocaş Dinamo

Primul pas
Dinamo a adus aseară primul punct României din acest sezon în clasamentul coeficienţilor UEFA. Fiind vorba de un meci în preliminarii, victoria "cîinilor" a valorat doar un punct, care se va împărţi la 6, numărul formaţiilor româneşti participante în cupele europene. Aflată momentan pe locul 13, România trebuie să prindă poziţia a 12-a în clasamentul UEFA pentru a fi sigură că va avea şi în 2012 o echipă calificată direct în Liga Campionilor.

Clau-gol, în afara lotului
Veteranul roş-albilor, Claudiu Niculescu, 34 de ani, n-a fost oprit aseară nici măcar pe banca de rezerve. Andone i-a păstrat, în schimb, pe Păun şi pe Liviu Ganea, reveniţi după împrumuturi. Antrenorul i-a transmis de mai multă vreme lui Clau-gol că nu există nici o certitudine că va prinde lotul de 18. Niculescu a stat în tribună, afişînd mina unui om supărat. Atacantul are ofertă, în continuare, să meargă la U Cluj şi pare din ce în ce mai tentat să dea curs propunerii lui Florian Walter.

Anti-conducere
Aproximativ 300 de fani ai "cîinilor" au fost prezenţi aseară pe arena din Chişinău. Roş-albii au intrat pe stadion strigînd numele României şi Basarabiei. Şi-au manifestat patriotismul afişînd bannere sugestive: "Uniţi sub tricolor" sau "Basarabia e România". Roş-albii au continuat şi războiul cu propria conducere printr-un banner "Dinamo furată din interior", acompaniat de trivialităţi. După golul lui Pulhac, unul dintre "cîini" a aprins o torţă, fiind fost scos cu forţa de jandarmi şi dus la secţie. 

Război dinamovisto-stelist
Aşa cum au promis, cîţiva suporteri ai Stelei din zonă, în jur de 20, au venit la meci şi s-au poziţionat lîngă galeria celor de la Olimpia Bălţi. Zgomotoşi pînă la reuşita lui Pulhac, moldovenii au arborat un banner "Basarabia pămînt stelist" (foto) pe întreaga durată a meciului. A fost un adevărat duel verbal între grupul de stelişti şi cel de dinamovişti. La un moment dat, cînd galeria roş-albilor scanda numele României, cei din galeria stelistă şi cei din Bălţi au început să fluiere.

Niculae s-a enervat
Chiar dacă a fost căpitanul echipei, Marius Niculae nu şi-a putut stăpîni nervii şi şi-a lăsat echipa în inferioritate numerică în minutul 60. Atacantul dinamovist l-a călcat pe fundaşul Olimpiei, Alexandru Cheltuială, şi a primit cartonaşul roşu direct. Interesant este că în urmă cu cîteva zile, într-un interviu GSP, Cheltuială spunea că Marius Niculae este jucătorul său preferat din Liga I! Şi Cheltuială a fost eliminat în minutul 88, cînd l-a lovit cu cotul în figură pe un dinamovist.

Interogaţi de poliţie
Dinamoviştii au avut parte, la plimbarea prin Chişinău de ieri dimineaţă, de o experienţă nu tocmai plăcută. Îmbrăcaţi în treningurile de prezentare roşii, jucătorii au fost abordaţi de un echipaj de poliţie, care îi suspecta că formează un grup de manifestanţi. Roş-albii au scăpat după intervenţia fanilor, care le-au explicat că Dinamo e echipa Ministerului de Interne. Jucătorii s-au amuzat copios: "Poate mergeam să dăm şi declaraţii pe la secţie!".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (36)
fcdinamobucuresti
fcdinamobucuresti  •  17 Iulie 2010, 03:21

ne bucuram pentru victorii cu kuusisi lahti. 0-0 acasa, 1-0 deplasare gol in min 88. pe vremea lui ceasca, sau a vitezistilor...ce ti se pare incredibil, deci?

horatiu71ro
horatiu71ro  •  16 Iulie 2010, 20:46

este super victorie si un super spectacol ptr fotbalul romanesc,aici vedem valoarea fotbalului romanesc,cat de mult a crescut in ultima perioada iar ca metronom am ajuns sa ne bucuram ca am batut o rchipa de valoarea olimpiei balti ,este incredibil,pe vremea lui ceausescu nici nu se scria de astfel de meciuri

fcdinamobucuresti
fcdinamobucuresti  •  16 Iulie 2010, 14:11

ai dreptate nessarian, dar sa nu uitam ca semifinala aceea a avut loc pt ca uefa a VRUT sa pice rapid cu steaua impreuna. plus ca dinamo a ajuns si ea in primavara europeana recent, dar a dat peste benfica, echipa sprijinita pe fata de arbitru la lisabona cel putin. nu e vrajeala, un prieten anti-dinamovist convins a recunoscut, ne-am uitam impreuna. sa nu uitam ca boro a luat-o rau de tot in finala, 0-4 de la sevilla. sa nu uitam de golul anulat la marseille in min 92. voua nu vi se anula veci!

Vezi toate comentariile (36)
Comentează