INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ASTRA - PLZEN 1-1

VIDEO Finala de la Viena » S-a împlinit pofta lui Șumi: Astra a făcut egal cu Plzen și speră la calificare, 1-1

Alexandru Stan (stânga) a bifat aseară primul său meci ca titular în această ediţie de Europa League
Alexandru Stan (stânga) a bifat aseară primul său meci ca titular în această ediţie de Europa League

Articol de - Publicat vineri, 04 noiembrie 2016 00:00

S-a împlinit pofta lui Șumi, care nu voia să piardă aseară, cu Plzen. A ieșit o remiză, 1-1, ce păstrează Astra în cărțile calificării pentru primăvara europeană,  întâlnirea decisivă fiind pe 24 noiembrie, cu Austria Viena.

Marius Șumudică este hăituit de roșu și albastru. Culorile tradiționale ale rivalei antrenorului campioanei au fost purtate aseară și de Viktoria Plzen.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

După victoria fulminantă din Cehia, care a redimensionat șansele Astrei la primăvara europeană, românii chiar aveau motive să creadă în îndeplinirea unui vis ce-ar reprezenta o premieră pentru club.

Giurgiuvenii au mai executat misiuni imposibile în ultimii ani, un succes cu Plzen nu se înscria în cele din categoria "greu de ucis".

Alibec de ocazie

Iar Alexandru Stan (19), apărut în locul absentul Alibec la finalizare, a dat frâu liber sentimentelor. Urcat ca un veritabil vârf, pe zonă centrală, jucătorul de bandă, angajat de Budescu, a stat bine pe picioare, a tras, portarul a blocat, dar a urmărit faza și a înscris dintre mulți adversari.

Cehii au acuzat și un henț în faza a doua, înainte de șutul final, arbitrii au fost clemenți cu jucătorul Astrei. Era un 1-0 firesc pentru români, după ce Teixeira (3) îl probase pe Kozacik, iar Geraldo Alves (15) i-a oferit portarului advers şansa să se afirme.

Șah fără mat

Apărarea Astrei a cedat la prima ocazie mai acătării a cehilor. Krmencik (25) a sărit ca de pe arc de lângă un Geraldo Alves lent și a înscris din centrarea perfectă a lui Petrzela. La 1-1, jucătorii ambelor echipe au pus matematica la contribuție.

Cu gândul că orice gol poate fi decisiv, mai ales dacă îl primești, s-au studiat peste măsură în zona centrală a terenului, ocaziile mari lipsind din meci.

Hrosovsky (51) a făcut arena aproape pustie să vibreze cu o acțiune frumoasă. A driblat patru jucători și a tras plasat, doar că Lung junior a simțit pericolul și a respins în exterior. Petrzela, din unghi, a înălțat un zmeu spre zona superioară a stadionului multicolor.

Au apărat speranța

La fel ca în tur, giurgiuvenii au cedat mingea adversarilor să facă orice-or vrea ei cu ea, elevii lui Șumudică încercând să o înhațe pentru un contraatac salvator. "Albii" au stat disciplinat pe gazon și-au tot așteptat o lovitură letală.

Într-un singur minut, 56, Takayuki, șut la colțul lung, și Budescu, înșelător direct din corner, au pus presiune pe Kozacik. Cehii au fost aproape să ne stingă lumina, când Krmencik (76) a reluat puternic, iar cu capul, mingea lovind transversala.

Boubacar (85) a aprins o speranță de final, însă nu l-a putut păcăli pe portar. Iar Oros (88) l-a blocat ca la carte pe Kopic, într-o situație ce tindea să taie respirația astralilor.

Și-ar mai fi putut ocazia din prelungiri, când Daniel Niculae nu l-a citit pe Stan la o centrare bună. Pe un final mai aprig decât tot restul meciului, Boubacar (90+4) a respins cu fața un șut disperat al unui adversar.

Primul gol european

Alexandru Stan, 27 de ani, a jucat mai avansat aseară și a deschis scorul, prima reușită în cupele europene pentru elevul lui Șumudică. Mijlocașul giurgiuvenilor mai jucase doar două meciuri în competițiile continentale, 90 de minute cu FC Copenhaga (0-3) și 15 minute cu West Ham (1-0). Stan a ajuns la 4 goluri în 88 de partide pentru Astra în toate competițiile.

"N-am riscat cu Alibec"

Șumudică a avut o intervenție la Dolce Sport cu un sfert de oră înaintea startului meciului, un amănunt inedit pentru un tehnician în preajma startului unei partide europene. Antrenorul Astrei a vorbit despre situația lui Alibec, printre altele: "Denis sper să stea cât mai puțin departe de teren, sper să joace în următoarea etapă, cu Pandurii. A fost o simplă contuzie, dar n-am dorit să risc. Am luat decizia împreună cu doctorul şi cu Denis".

Arbitrul "Minunii de la Liberec"

Meciul de aseară de pe Național Arena a fost condus de israelianul Alon Yefet, cel ce a arbitrat în 2009 ceea ce dinamoviștii numesc "Minunea de la Liberec", atunci când roș-albii au întors scorul din tur, 0-3, și-au dus meciul în prelungiri câștigând la penalty-uri. Și unul dintre asistenții de atunci, Nissan Davidy, a fost la tușă la partida Astrei.

astra plzen 1 1

"Până la urmă, a fost un meci bun, cu un rezultat OK. Mergem la Viena să continuăm lupta pentru calificare, credem în primăvara europeană. Suntem în cărți și avem șanse mari în continuare"
Constantin Budescu, mijlocaș Astra

"Doar pe final se poate spune că am avut ceva emoții cu cehii, fiindcă au presat mai mult. Cu mai multă atenție, am fi putut învinge. E greu că nu avem un vârf redutabil. Se poate spune că va fi o finală la Viena"
Silviu Lung junior, portar Astra

"Eu cred că Astra s-a mulțumit cu acest egal. N-a pierdut în două meciuri cu Plzen, s-a mai pus jumătate de milion de euro în contul clubului, totul e în grafic"
Basarab Panduru, expert Dolce Sport

120.000 €a câștigat Astra de la UEFA prin remiza de aseară contra cehilor

Clasament Grupa E

1. AS Roma 4 2 2 0 12-6 8
2. Austria Viena 4 1 2 1 8-9 5
3. Astra 4 1 1 2 5-9 4
4. Viktoria Plzen 4 0 3 1 3-4 3

S-a jucat aseară: Astra - Viktoria Plzen 1-1, Austria Viena - AS Roma 2-4.
Urmează să se joace: AS Roma - Plzen, Austria Viena - Astra (24 noiembrie), Plzen - Austria Viena, Astra - AS Roma (8 decembrie).

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close