INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  STEAUA - MANCHESTER CITY, 21:45, DOLCESPORT 1, PROTV, GSP.RO

Europa Steaua! 5 succese remarcabile din ultimele 3 decenii

Articol de GSP - Publicat marti, 16 august 2016 14:27

Nu e prima dată când Steaua se ia de piept cu un gigant în cupele europene. Palmaresul acestei echipe, atunci când a jucat în competiţiile intercluburi, conţine câteva victorii formidabile, deşi la start, pleca având statutul clar de outsider.

Tocmai de aceea, înaintea acestei mari încercări, un duel cu unul dintre cele mai bogate cluburi din lume, Gazeta reîmprospătează memoria suporterilor roş-albaştrilor cu 5 momente magice petrecute în Europa.

Meciul perfect

Este probabil cea mai bună prestaţie a Stelei în toată istoria. E partida care a dus echipa în finala Cupei Campionilor, după un retur în care campioana Belgiei a fost surclasată. Steaua a jucat entuziasmant şi l-a făcut pe Tudorel Stoica, atunci căpitan, să declare acum câţiva ani: "Probabil că aşa arată un meci perfect!".

1986, Cupa Campionilor, semifinale
Steaua - Anderlecht 3-0
Au marcat: Piţurcă (4, 70), Balint (22)
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89 Weissenbacher) - L. Bălan, T. Stoica, Boloni, Balint (87 M. Radu) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Emeric Ienei
Stadion Steaua
Spectatori: 30.000

Un Lăcă fabulos

Reghecampf a fost pe teren la acel meci formidabil împotriva PSG-ului. A jucat fundaş dreapta, însă MVP-ul a fost Lăcătuş, care la 33 de ani a avut o evoluție colosală. Steaua a bătut-o pe PSG, care cu un sezon mai devreme câştigase Cupa Cupelor şi care se baza pe câteva nume cu greutate: Paul Le Guen, Rai, Alain Roche, N'Gotty, Marco Simone, Patrice Loko sau Maurice.

1997, Champions League, play-off
Steaua - PSG 3-2
Au marcat: I. Rotariu (53), D. Şerban (70), Lăcătuş (77) / Guerin (18), Maurice (64)
Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, M. Baciu, Nagy - D. Şerban, Militaru (62 C. Munteanu), I. Rotariu, L. Roşu (84 Ciocoiu) - Lăcătuş (79 Hrib). Antrenor: Mihai Stoichiţă
Stadion Steaua
Spectatori: 20.000

Miracol în mocirlă

"Militarii" pierduseră turul cu 2-0, însă a avut o prestaţie uluitoare în Ghencea, pe un teren aproape impracticabil. Cristea a restabilit egalitatea la general, s-a ajuns la penalty-uri, unde Hamutovski i-a hipnotizat pe spanioli şi a dus-o pe Steaua în "optimi". La acel moment, Valencia era o trupă extraordinară: era campioana en-titre a Spaniei şi deţinătoarea la zi a Cupei UEFA şi a Supercupei UEFA.

2005, Cupa UEFA, "16-imi"
Steaua - Valencia 2-0 (4-3 penalty-uri)
A marcat: A. Cristea (50, 71)
Steaua: Hamutovski - Ogăraru, M. Rădoi, Ghionea, P. Marin - Opriţa (113 Lovin), S. Paraschiv, D. Munteanu, N. Dică - A. Cristea (94 E. Baciu), Diniţă (84 Boştină). Antrenor: Walter Zenga
Stadion Steaua
Spectatori: 27.000
La penalty-uri au marcat: Rădoi, Lovin, Boştină şi Dică, respectiv Aimar, Mista şi Rufete
La penalty-uri au ratat: D. Munteanu, respectiv Baraja şi Di Vaio

Calificare en-fanfare

Fără Pintilii şi Bourceanu, Steaua a găsit antidotul perfect pentru Ajax. A dominat-o cap-coadă, a marcat de două ori, iar la penalty-uri a avut sânge rece: n-a ratat nicio lovitură, spre deosebire de olandezi, care au greşit de două ori.

2013, Europa League, "16-imi"
Steaua - Ajax 2-0 (4-2 penalty-uri)
Au marcat: Latovlevici (38), Chiricheş (76)
Steaua: Tătăruşanu - Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Tatu (77 Nikolici), Prepeliţă (46 L. Filip), Cr. Tănase (66 Pârvulescu) - Ad. Popa, Rusescu, Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
Stadion Arena Naţională
Spectatori: 35.500
La penalty-uri au marcat: Rusescu, Nikolici, Filip şi Latovlevici, respectiv Eriksen, De Jong
La penalty-uri au ratat: nimeni de la Steaua, respectiv, Schone şi Moisander

Victorie cu viitoarea campioană

În faţa unui stadion plin, la fel cum va fi şi diseară, Steaua bătea Chelsea, după o prestaţie care nu i-a dat foarte multe şanse trupei lui Rafa Benitez. Londonezii aveau să întoarcă la retur şi chiar să câştige competiţia.

2013, Europa League, "optimi"
Steaua - Chelsea 1-0
A marcat: Rusescu (34-pen)
Steaua: Tătăruşanu - Râpă, Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Pintilii (58 Prepeliţă), Bourceanu - Ad. Popa, Chipciu, Cr. Tănase (82 Tatu) - Rusescu (90Ă2 Gardoş). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
Stadion Arena Naţională
Spectatori: 50.016

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (129)
depeche
depeche  •  16 August 2016, 23:54

Si acum au fost 5 insa nu succese!

1025138504184136
Constantin Valentin  •  16 August 2016, 20:22
Postat de conasu_boeru pe 16 August 2016, 18:48

...cel care scrie articolul este si laș și mincinos și trece periodic să isi incaseze șperțul de la țarc ! Singurul meci in care spusele sunt adevărate a fost cel cu Anderlecht ! Cu PSG a fost un simulacru, ăia atat de tampiti au fost, că au jucat cu unul suspendat, apoi în retur i-aa amestecat cu gazonul (5-0), in meciul cu Ajax olandeziiau avut niste ocazii imense la 0-0 și 1-0 , nu cum mănâncă ăsta că a dominat fcsb tot meciul, cu Valencia , ăla nu a fost meci ci lupte în noroi , spaniolii nu au jucat pâna atunci și nici după pe asa ceva, iar cu Chelsea ăia veneau din vacanță ca și ăstia azi și golul a fost ca la biliard , mingea lovindu-se de trei-patru jucători, în retur dacă aveau nevoie de 7 goluri, dădeau 7 ! Rămân rezultatele , dar să nu uităm circumstantele si că 90 % au fost influențate de diverși factori !

Conasule, daca analizam jocurile bune sau mai putin bune ale multor echipe observam ca au existat plusuri si minusuri , aspecte favorabile si nefavorabile etc. Nu trebuie sa fim carcotasi , ci realisti si fairplay. Unii au mers pana acolo incat au afirmat ca Steaua a castigat Cupa Campionilo Europeni cu sprijinul Ceausestilor ...este ceva incredibil ! cat de bolnav mintal trebuie sa fii ca sa sustii asemenea lucru, cata rautate trebuie sa ai la adresa unei echipe adverse, incat sa nu-ti mai poti folosi encefalul ! Important este faptul ca STEAUA are cele mai mari performante in Europa (2 trofee continentale cucerite...nu mai vorbim de semifinale si finale !) si detine cele mai multe trofee pe plan intern ! Aceste lucruri nu pot fi schimbate nici de ura rapidistilor , dar nici de rautatea patologica a dinamovistilor ! Ce sa-i faci ? N-ai ce sa-i faci !!! HAI STEAUA !

1290371200996329
Petrisor Amuza  •  16 August 2016, 19:48
Postat de Petrisor Amuza pe 16 August 2016, 19:36

5 succese remarcabile din ultimele 3 deceni...și umilințe zeci.

Înfrângerea cu 0-5 în faţa israelienilor de la Maccabi Haifa în Europa League i-a readus cu picioarele pe pământ pe stelişti. Dezastrul din Ţara Sfântă arată exact unde se află Steaua, o echipă transformată în jucărie de patronul ei. Aceasta nu e însă singura umilinţă suferită de-a lungul timpului de Steaua în Europa. Diferenţa e că, atunci când a mai luat cinci goluri, Steaua a întâlnit echipe adevărate. Steaua a mai încasat 5 goluri de la PSV Eindhoven, de la Montpellier, PSG, dar şi de la FCM Bacău! PSV Eindhoven - Steaua 5-1 (1989, Cupa Campionilor) Montpellier - Steaua 5-0 (1990, Cupa Cupelor) PSG - Steaua 5-0 (1997, preliminarii Liga Campionilor) Steaua - FCM Bacău 1-5 (1996, în campionat) Mai doriți și alte umilințe? Hai,nu zău!

Vezi toate comentariile (129)
Comentează