INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  GRUPA H / ŞAHTIOR DONEŢK - SPORTING BRAGA 2-0

Lucescu triumfal! E în premieră cu Şahtior în "optimile" Ligii Campionilor » King Mircea

Articol de , - Publicat joi, 09 decembrie 2010 00:00

După o victorie clară în faţa portughezilor de la Braga, Luce, Raţ&Co au cîştigat grupa H, lăsînd în umbră marele Arsenal! Vezi rezumatul partidei Şahtior Doneţk - Sporting Braga 2-0! (video)


Trupa lui Mircea Lucescu a subordonat aseară Braga şi la Doneţk, fundaşul român fiind omul serii, cu gol şi pasă decisivă pe final

Mircea Lucescu şi-a împlinit, în sfîrşit, visul făcut în atîtea ierni la rînd. A ajuns în premieră cu Şahtior în primăvara Ligii şi rămîne unicul antrenor român care a reuşit această performanţă de top. Raţ a avut o zi de graţie, marcator şi pasator decisiv, iar "minerii" au bătut Braga şi în retur şi au cîştigat grupa H într-o manieră impresionantă, păşind apăsat în "optimi".

Prima jumătate de repriză s-a jucat şah. Şahtior a combinat calm, reuşind să controleze elanul ofensiv al Bragăi, care a resimţit povara misiunii imposibile a victoriei la 4 goluri pentru calificare. Iar ocaziile au fost la fel de puţine precum gradele din termometre la Doneţk. Willian a irosit-o pe prima, şut mult peste poartă din poziţie bună, apoi Luiz Adriano a reclamat penalty la un duel aspru în careu. Şahtior controla jocul, însă abia în minutul 40 Srna a cadrat primul şut din fază fixă. Alan a răspuns cu o lovitură de cap, prea firavă ca să-l surprindă pe Piatov. Nul la pauză, 1-0 la Londra, şi "minerii" rămîneau lideri, cu un punct peste Arsenal.

Finalul lui "Maldini"
Aceeaşi muzică şi după odihnă. Tot Şahtior a creat primul pericol. Diagonala lui Douglas Costa n-a prins însă colţul, apoi Raţ a tras imprecis. O veste bună şi de la Londra: Cleo egala pentru Partizan şi Braga începea să spere într-o minune! Lucescu n-a apărat remiza, numai că "negru-portocaliii" lui nu au mai avut luciditatea şi inspiraţia de altădată. Fanii erau mulţumiţi cu 0-0, pregătind sărbătoarea de final. Dar parcă asta nu avea farmec fără gol. A avut grijă Raţ să dezgheţe tabela în minutul 78 şi să încingă atmosfera. Finalul de la Doneţk a fost numai al lui.

Ce nu au reuşit brazilienii a făcut Răzvan. Cel comparat cu Maldini de Lucescu a prins o diagonală de vis lîngă bară, fără speranţe pentru Artur. Apoi l-a servit perfect de pe stînga pe Luiz Adriano (83), ce a risipit emoţiile. 2-0 şi primăvară europeană se simţea la zero grade!


92,3 la sută este procentul succeselor lui Şahtior în ultimele 52 de meciuri jucate la Doneţk în toate competiţiile, 48 de victorii şi 4 remize

18 victorii la rînd are echipa lui Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ pe "Donbass Arena" în acest sezon, cu un golaveraj general de 45-4!

2 înfrîngeri au suferit "minerii" în ultimele 37 de partide disputate în toate competiţiile

Prelungeşte în vară
Mircea Lucescu n-ar pleca de la Şahtior. Înaintea partidei cu  Braga, patronul Rinat Ahmetov a mărturisit că îi va reînnoi tehnicianului român contractul scadent în primăvară. "Sînt convins că vom prelungi acordul, aşa cum am făcut-o de atîtea ori", spune miliardarul ucrainean. Care a mai anunţat că antrenorul român nu i-a cerut să cumpere sau să vîndă jucători în iarnă.

"Nu vrea să-l laud, dar ultimul joc din grupă a dovedit ce înseamnă Lucescu pentru Şahtior. Este de şapte ani la Doneţk şi cred că nu va strica tradiţia tocmai acum"
Rinat Ahmetov, patron Şahtior

De trei ori dincolo de grupe
Lucescu a mai trecut în două rînduri de grupe, cînd o antrena pe Galatasaray. Prima oară, în sezonul 2000-'01, s-a clasat pe locul 2 în prima fază a grupelor, la fel şi în a doua, calificîndu-se în "sferturi", unde a fost eliminată de Real Madrid (3-2, 0-3). Apoi, în ediţia succesivă, a terminat pe 2 în primele grupe, dar n-a trecut de a doua fază, Galata încheind ultima în seria cu Barcelona, Liverpool şi Roma. În 1998-'99, a pregătit-o pe Inter în "sfertul" cu Man. United (0-2, 1-1), însă venise la milanezi cînd calificarea din grupe era asigurată.

Sporting, ultimul K.O.
Au trecut mai mult de doi ani de cînd Şahtior n-a mai pierdut pe teren propriu. Chiar o echipă portugheză a reuşit să dea lovitura la Doneţk, şi tot în grupele Champions League. Sporting a cîştigat cu 1-0, pe 22 octombrie 2008. De-atunci, în 52 de meciuri de campionat şi Cupa Ucrainei, Liga Campionilor şi Cupa UEFA, "minerii" au lăsat adversarilor doar patru remize.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
poseidon88
poseidon88  •  10 Decembrie 2010, 10:17

nu conteaza ce zice sau ce a facut conteaza ce face acum in prezent si e singurul antrenor pe care il poti numi antrenor adevarul ca poate are si mana libera sa cumpere sau sa faca ce vrea cu jucatorii...

utaaradan
utaaradan  •  09 Decembrie 2010, 23:12

dupa sapte ani, a reusit,in sfirsit, noroc ca n-au desfiintat liga...

antreprenor
antreprenor  •  09 Decembrie 2010, 18:36

auzi la ala ca dorinel a crescut tinerii de la otelu :))) te spargi de ras la ce ii duce mintea pe unii,pai marius stan de ce se ocupa ma daca dorinel a facut transferuri si a crescut tinerii? sa inteleg ca tinerii astia au aparut asa brusc decand e dorinel la otelu au crescut ca fat-frumos in 1 an cat altii in 22,daca e asa mare scula de antrenor dorinel de ce a fost umilit pe tot locul pe unde a fost? de ce nu-l oferteaza steaua dinamo rapid si in special timisoara si cfr 2 echipe fara antreno

Vezi toate comentariile (17)
Comentează