INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BORUSSIA - REAL MADRID 4-1

Mircea Lucescu ştie de ce nemţii au atins supremaţia: "Smerenia faţă de fotbal, iată ce are Borussia!"

Exact ce observa şi Lucescu. La Dortmund e o legătură indestructibilă între echipă şi public. Un imens atu pentru galben-negri // Foto: Reuters
Exact ce observa şi Lucescu. La Dortmund e o legătură indestructibilă între echipă şi public. Un imens atu pentru galben-negri // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 26 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 26 aprilie 2013 17:59

Antrenorul în vîrstă de 67 de ani a presimţit că învingătoarea duelului BVB - Şahtior va juca finala Ligii. "Şi noi am fi atins finala, sînt convins de asta", regretă Luce.

Mircea Lucescu ştie totul despre Borussia, i-a studiat la milimetru pe galben-negri, i-a provocat în "optimile" Champions League, a fost confruntarea celor mai frumoase echipe ale Ligii, Dortmund şi Şahtior. "Mai ţii minte ce-am spus înaintea acelor meciuri? Cine va învinge va juca finala!", spune antrenorul în vîrstă de 67 de ani.

A fost 2-2 la Doneţk şi 3-0 pentru BVB, în retur. Două luni mai tîrziu, formaţia de vis a lui Klopp vede deja Wembley-ul, după 4-1 cu Real Madrid. Finala e aproape, la fel şi prevestirea lui Luce.

"Net superioară Realului"

- Vă aşteptaţi la o asemenea victoriei a Borussiei?
- Îţi spun din start. Da! Cunoşteam prea bine forţa lor şi nu m-a surprins cu nimic acest 4-1. În grupe, dacă n-ai uitat, Borussia i-a fost net superioară Realului, repet, net superioară!, a învins-o acasă, iar la Madrid a avut şase ocazii mari de tot. Va juca finala, cum am fi putut-o juca şi noi, cu Şahtior. Sînt convins de asta. (Devine trist, amintindu-şi meciurile directe) Ah, ce ocazii am avut şi noi cu Borussia...! Dacă am fi făcut 3-1 în tur... Dacă ar fi jucat Willian... Deşi am pierdut cu 3-0 la Dortmund, per ansamblu am fost egalii lor, uneori chiar peste ei.

- Care e secretul nemţilor?
- O putere colectivă impresionantă, organizare tactică fără cusur aproape, şi Bayern excelează la organizare, ai văzut cum a închis benzile, obligînd-o pe Barcelona să nu mai joace pe toată lăţimea terenului. Adăugăm valoarea individuală, absolut!

"Şi-a educat jucătorii ca oameni"

- Dortmund are ceva special...
- Borussia e deasupra Realului ca filosofie. Şi-a crescut tinerii în linişte, fără tam-tam, i-a educat ca jucători şi ca oameni, băieţii n-au aere de vedete, nici Lewandowski, a marcat patru goluri, dar rămîne unul dintre ei, cu picioarele pe pămînt, nu iese în faţă... Apoi, antrenorul a avansat o dată cu echipa, iar echipa o dată cu antrenorul.

- Care e marea calitate faţă de Real?
- O smerenie faţă de fotbal, iată ce are Borussia. Plus...

- Plus?
- Susţinerea publicului. Ceea ce se întîmplă la Dortmund e fenomenal. Fanii propulsează propriii jucători şi pun o mare presiune asupra adversarilor şi arbitrilor. Cum au întors ei cu Malaga în ultimele secunde? Publicul a avut un rol decisiv poate.

"La Madrid e debandadă"

- Madridul?
- La Real e debandadă, degringoladă. Păi, uite cum a tratat Dortmund plecările lui Gotze şi Lewandowski! Era o veste care te dădea peste cap, dar ei au mers înainte, fără mult zgomot, şi au bătut Realul cu 4-1. Real care a reacţionat altfel aflînd că Mourinho va părăsi clubul. La Madrid au fost întrebaţi jucătorii ce părere au despre antrenor, de fapt ei au cerut plecarea lui... Nu se poate aşa!

- Jurgen Klopp cum vi se pare?
- Un tip original, un extrovertit care lasă toate sentimentele să erupă în timpul meciurilor. Dar, înainte de orice, un foarte bun antrenor! Două titluri la rînd în Bundesliga, traseul din Champions League acum... Echipa asta e imaginea lui.
"Germania are tot, Spania a obosit"

- De ce Bundesliga?
- Pentru că e un campionat foarte puternic, cluburi sănătoase financiar, sponsori dispuşi să investească mult în fotbal, stadioane pline, jucători şi antrenori de foarte bun nivel, salarii mari... Mai e nevoie de ceva? Bundesliga are tot ce trebuie pentru marea performanţă.

- Spania?
- Echipele sale au obosit, după mulţi ani de dominare. Şi nemţii au profitat de acest moment. Acum, ei sînt în vîrf.

"Aveam pînă ieri galactici şi extratereştri"
Dubla victorie a Germaniei în faţa Spaniei l-a impresionat şi amuzat în acelaşi timp pe Ciprian Marica, atacantul lui Schalke şi al "naţionalei" comentînd ironic pe pagina sa de facebook: "Sîntem un popor latin, şi fotbalul spaniol este mult mai mediatizat în România. Aveam pînă ieri galactici şi extratereştri. Toţi ştim cît de puternici sînt ei, însă acum au venit din nou nemţii, iar dominaţia lor nu va avea sfîrşit prea curînd". Marica a completat: "Sînt încîntat şi, vă spun sincer, mă aşteptam. Bundesliga a crescut fantastic în ultimii ani".

"Borussia va juca finala, cum am fi putut-o juca şi noi, cu Şahtior. Sînt convins de asta. Deşi am pierdut cu 3-0 la Dortmund, per ansamblu am fost egalii nemţilor, uneori chiar peste ei" (Mircea Lucescu)

"Victoria lui Bayern în faţa Barcei i-a dat un impuls extraordinar Borussiei. A motivat-o la maximum să facă şi ea performanţă cu Madridul" (Mircea Lucescu)

"Klopp e un tip original, un extrovertit care lasă toate sentimentele să erupă în timpul meciurilor. Dar, înainte de orice, un foarte bun antrenor" (Mircea Lucescu)

Reacţii din presa internaţională:

Bild, cotidian german: "Klopp şi golgeterul său titanic. Germania continuă euforia Ligii, Spania la pămînt! Finala nemţească se vede tot mai aproape"

Gazzetta dello Sport, cotidian italian: "Panzerele campioane. SuperLewandowski a scufundat Realul cu un poker nebun. Fotbalul german a ipotecat finala pe Wembley"

L'Equipe, cotidian francez: "Cartonaş galben. Careul polonezului Lewandowski i-a permis Borussiei s-o surclaseze pe Real Madrid"

Sport, cotidian spaniol: "Şi Madridul a luat 4! Lewandowski i-a distrus pe «albi» cu forţa sa de golgeter şi îndepărtează visul celei de-a zecea Ligi"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (46)
petru_stelistu
petru_stelistu  •  26 Aprilie 2013, 21:56

Lucescu a imbatranit tare de tot. La ce tactica viseaza el ? Dormund a maturat cu ei in retur, asa cum au facut cu Real. Stiti de ce? Fiindca atat Mourinho cat si Lucescu, nu sunt tehnicieni buni. Sunt buni manageri, dar nu cunosc tainele fotbalului, precum Capello, Guardiola, Gus H.(din Olanda), Wenger, Ienei...

ysoagar
ysoagar  •  26 Aprilie 2013, 17:05
Postat de marius2005 pe 26 Aprilie 2013, 16:04

eu cred ca tu nu faci parte din popor ?? totusi il luce a gresit tactic la amandoua jocuri cu Dortmund si nu poate da vina pe ghinion !!!hai ai ghinion un meci dar si la retur o furi cu 3-0 !!! este poate cel mai mare antrenor pe care il are Romania dar cand greseste trebuie sa recunoasca nu sa gaseasca scuze ca a avut ghinion !!!

tactic Lucescu a pierdut duelul cu Dortmund in ambele jocuri, e drept in meciul tur au avut sansa sa faca 3-1 si au irosit-o insa egalarea a venit dupa o mare ratare a lui Dortmund: centrare din corner si lovitura de cap a lui Hummels in bara, iar la urmatorul corner au bagat-o in ate. In meciul retur 1-0 a venit tot din corner. Dortmund au stiut sa joace 2-2 din tur, iar 3-0 le-a fost suficient poate ca de-aia a avut impresia ca le-ar fi fost egali. insa vorba lui "pe ansamblu" a pierdut ambele meciuri dpdv tactic

ysoagar
ysoagar  •  26 Aprilie 2013, 16:59
Postat de yahoo22 pe 26 Aprilie 2013, 11:56

In tur a fost 1-1.S-au mai intalnit in DFB Pokal unde Bayern a trecut greu,cu 1-0 de Borussia.Se vor intalni peste etapa urmatoare in campionat!Oricum desi au jucatori cu un oarece plus peste unii jucatori ai Borussiei,mizez mai ales pe darurirea si placerea cu care joaca fotbalul.

asa si in finala cupei a fost 5-2 pentru Dortmund.. sper sa prinda Dortmund o zi la fel ca anul trecut la Berlin si sa le mai scoata inca o data fotbalul din cap astora de la Bayern

Vezi toate comentariile (46)
Comentează