INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FC BARCELONA - INTER 1-0 (ÎN TUR 1-3)

MOU Camp » Barcelona n-a putut întoarce scorul din tur, iar Inter s-a calificat în finala Ligii după 38 de ani

Jose Mourinho, Mourinho, Inter
Jose Mourinho, Mourinho, Inter

Articol de GSP - Publicat joi, 29 aprilie 2010 00:00

Jose Mourinho a jucat exact meciul care trebuia pentru ca Inter să meargă în finala de la Madrid. Barcelona a atacat 90 de minute, a avut cea mai mare posesie văzută vreodată într-o semifinală, 83%, dar n-a putut să marcheze decît un gol, şi acela prea tîrziu.
Vezi rezumatul meciului Barcelona - Inter 1-0! (video)

De multă vreme nu s-a mai văzut, la un asemenea nivel, un duel la care protagonişti să fie antrenorii şi nu marile vedete ce compun cele două echipe. Tot interesul s-a focalizat pe ei. Ceea ce zic, ceea ce fac, ceea ce gîndesc. Părea un meci de box, nu unul de fotbal. Într-un colţ al ringului, Jose Mourinho. Se ştia învingător la puncte, astfel că a evitat pe cît posibil loviturile directe, preferînd dansul în jurul adversarului. În celălalt, Pep Guardiola, cu obligaţia de a fi eficient, a trecut direct la atac, căutînd KO-ul, ştiind că un asalt prea lung i-ar diminua forţele. N-au mai contat celelalte 22 de nume. Nici Messi, nici Sneijder, nici Ibrahimovici sau Eto'o, nici Xavi, nici cei doi Milito, nici Zanetti, nimeni. Doar ei doi.

Mourinho a dat să intre cu acelaşi "11" ca la Milano. N-a putut, căci la încălzire s-a întîmplat ceva. Oficial, Pandev s-a accidentat. Neoficial, Mourinho s-a decis să schimbe în ultimul moment după ce a studiat şi înţeles ce vrea sa facă Guardiola. Care a surprins pe toată lumea cu un modul din care lipsea fundaşul stînga. Guardiola a schimbat sistemul, trecînd la unul cu 3 fundaşi centrali, între Pique şi Gabi Milito coborînd Toure Yaya, manevră învăţată de pe vremea cînd era pregătit de Cruyff, care i-ar fi permis o linie de 4 mijlocaşi, Messi în faţa lor, cu libertate de mişcare, Pedro şi Ibrahimovici în atac. În aceste condiţii, Pandev nu-şi prea mai avea rostul, astfel că mult mai util a devenit Chivu, pe o bandă unde Zanetti rămînea un pic însingurat.

Şahul dintr-un meci de box
Meciul de box se transformase brusc într-unul de şah. Însă unul cu arbitru. A cărui prezenţă s-a făcut simţită la eliminarea lui Motta. Într-un fel, prin felul său de a fi, Mourinho l-a transformat pe arbitru în victimă. Nu-i uşor să ai 90.000 de oameni în spate, montaţi şi inflamaţi de o campanie mediatică fără precedent, care a arătat totuşi un prim semn de slăbiciune al unei echipe care a cerut ajutorul publicului cînd în general obişnuia să-şi spulbere adversarii. Şi, cu atît mai greu e cînd aceşti 90.000 de oameni sar ca şi curentaţi la orice contact cu vreun favorit de-al lor. De Bleeckere a cedat presiunii şi a scos "roşu" direct pentru o mînă pusă de Motta pe faţa lui Busquets, cînd un "galben" ar fi fost normal şi ar fi avut acelaşi deznodămînt.

Monolog în gol
În 11 contra 11, Inter nu prea cădea pradă tentaţiei de a ataca. În 11 contra 10, italienii s-au aşezat pe două linii, au blocat orice culoar, au dublat şi chiar triplat marcajul, lăsînd senzaţia că mingea îi deranjează ori că nu ştiu ce să facă atunci cînd o au în posesie. A rezultat aşadar un monolog al Barcelonei, care ataca, ataca, ataca şi iar ataca, aplecînd terenul spre poarta lui Julio Cesar. Izbindu-se de zidul ridicat în faţa lor, catalanii au abuzat de pase laterale, de la dreapta spre stînga şi de la stînga spre dreapta, şi şuturi de la distanţă, unul singur, tras de Messi, prinzînd cadrul porţii şi fiind scos miraculos de Julio Cesar.

Nici Helenio Herrera, punte de legătură între cele două mari cluburi, n-ar fi închis mai bine. Senzaţia tuturor era că meciul se putea prelungi trei zile şi nu doar că nu se marca vreun gol, dar nici măcar o ocazie nu putea apărea la poarta Interului.

Miracolele s-au terminat
Guardiola a încercat ceva, însă din nou lipsa de efectiv i-a condiţionat mişcările. Jeffren şi Bojan au fost oamenii aleşi de Guardiola, care din nou a uitat de Henry. Cei doi sînt buni cu Almeria şi Xerez, dar nu cu apărătorii lui Mourinho, care păreau desprinşi din filmul "un bărbat multiplicat". Mai mulţi nu erau pe teren, căci arbitrul belgian ar fi sesizat mişcarea, dar erau atît de bine organizaţi, atît de legaţi unul de celălalt, încît apărea un tricou alb de fiecare dată cînd era o fază cît de cît periculoasă.

A fost nevoie de apariţia unui fundaş central, Gerard Pique, pentru a face superioritate şi a deschide scorul. Dintr-o poziţie suspectă, dar şi după o execuţie care a amintit de Ronaldinho. Era însă prea tîrziu. Minutul 83. Inter s-a apărat cu eroismul condamnatului care-şi joacă ultima carte, în vreme ce pentru Barcelona miracolele se epuizaseră anul trecut, pe "Stamford Bridge".

Mourinho-Van Gaal, ce duel
Finalul a salvat meciul. De fapt, emoţia din final, căci fotbalul a cam suferit aseară. Cîteodată însă e nevoie şi de puţin cinism pentru a-ţi atinge obiectivul. Inter visează la o asemenea finală din 1972, dar a fost nevoie să apară cineva special pentru ca visul să devină realitate. Jose Mourinho şi-a jucat iar rolul, şi-a folosit perfect efectivul, dar a şi ştiut pe ce să se bazeze. A mizat pe cartea cîştigătoare şi e iar în finală.

Sîmbătă, 22 mai. Madrid. "Santiago Bernabeu". Inter-Bayern. E afişul finalei Champions League varianta 2010. Pentru Mourinho un alt adversar: Louis van Gaal.

"E cel mai frumos eşec al vieţii. Am fost o echipă de eroi. Alţii au promis că îşi vor lăsa pielea, dar noi ne-am dat sîngele. Nu voi antrena niciodată Barcelona, pentru că mă urăsc"
Jose Mourinho, antrenor Inter

"Mourinho este un fenomen. Am rezistat în zece oameni campioanei mondiale. Jose şi Herrera sînt două personaje asemănătoare: doi mari muncitori, profesionişti şi curajoşi"
Massimo Moratti, preşedinte Inter

"A fost un meci care nu se mai termina. Pe ansamblul celor două partide am fost mai buni. Chiar şi cea mai bună echipă din lume poate pierde cînd se joacă în dublă manşă"
Samuel Eto'o, atacant Inter

"Ne-a fost foarte dificil să rupem cele două linii defensive pe care s-a aşezat Inter. Ne aşteptam, dar n-am găsit soluţii. A venit rîndul nostru să acceptăm faţa crudă a fotbalului"
Joan Laporta, preşedinte Barcelona

Mourinho s-a împins cu Valdes
Imediat după fluierul de sfîrşit, Mourinho a ţîşnit în teren, alergînd cu un deget ridicat provocator în sus către zona unde s-au aflat cei 5.000 de tifosi veniţi de la Milano. Reacţia sa, care a venit ca o replică la tratamentul ostil rezervat de fanii catalani, l-a scos din minţi pe Victor Valdes. Portarul Barcelonei, care în repriza secundă a stat mai mult pe la centru, a fost singurul elev al lui Guardiola care a venit să se răfuiască. Doar intervenţia arbitrului belgian De Bleeckere a calmat spiritele foarte încinse pe "Camp Nou". (Daniel Scorpie)


Chivu, titularizat în ultima clipă
Iniţial, Cristi Chivu nu era în planurile lui Jose Mourinho pentru primul unsprezece. Portughezul voia să repete formula învingătoare din tur, însă la încălzire, Goran Pandev a acuzat din nou probleme musculare şi a spus "pas". Obligat să schimbe, Jose l-a titularizat pe "tricolor" în locul macedoneanului. Chivu a preluat inclusiv poziţia acestuia, mijlocaş stînga, dar practic a întărit zidul defensiv al nerazzurrilor, mergînd acolo unde a fost nevoie. El a luat şi un "galben", după un fault din spate la Messi, iar în partea a doua a expediat primul şi singurul şut al Interului spre poarta adversă. În minutul 62, "tricolorul" s-a accidentat la un duel cu  Messi, în careu, dar a primit îngrijiri şi a putut continua meciul. (Aurelian Botezatu)

CIFRELE LUI CHIVU
Timp jucat: 90 de minute
Şuturi la / pe poartă: 1/0
Pase / reuşite: 10/5
Centrări/reuşite: 1/0
Dueluri/cîştigate: 8/3
Faulturi comise/suferite: 2/2
Distanţa parcursă: 11 km

Thiago Motta, "roşu"
Fost jucător al Barcelonei, Thiago Motta îşi avertizase coechipierii că "spaniolii vor simula mult". Dar tocmai el a căzut în capcană. Avertizat deja cu "galben", după un fault la Dani Alves, mijlocaşul Interului i-a pus mîna-n faţă lui Busquets, undeva în zona liniei de margine. Atît i-a trebuit catalanului, care a căzut ca fulgerat şi l-a păcălit pe "centralul" De Bleeckere. Acesta i-a arătat lui Motta "roşu", eliminîndu-l şi răpindu-i astfel şansa de a juca finala Ligii pe Santiago Bernabeu.

Citește și:

„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Superliga
„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Campionate
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”
Superliga
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (166)
 •  30 Aprilie 2010, 15:32

pentru toti interistii, un clip care sa va arate cit de mult mai aveti pina sa fiti club mare.. ://www.youtube.com/watch?v=dLTgaOM0gJI&feature=related

 •  30 Aprilie 2010, 02:47

se pling unii ca a dat rosu, dar trebuia sa dea galben si era al doilea. In viata mea cred ca nu am vazut asa aparare disperata si anti fotbal ca acum si la cine , la Inter. si comentatorii se bucura ca este Chivu in finala. frumos ptr el dar una era o finala cu doua echipe si una cred ca va fi acum cu o echipa facuta sa joace si una sa incurce fotbalul cu turca

 •  30 Aprilie 2010, 00:04

si inca un lucru, daca barca juca cu 2 inchizatori si henry linga ibra cred ca sansele cresteau considerabil...au fost macar 5 situatii din care titi dadea sigur gol, situatii in care mingea a ocolit poarta sub privirea timpa a lui chivu si comp. imprecizia barcei nu-i meritul lui inter iar alta carenta ce trebuie rezolvata e aducerea unui jucator gen roberto carlos sau ronald koeman, care sa urce si sa traga pe poarta din 30 de metri...asa se cistiga lejer mmeciul de aseara

Vezi toate comentariile (166)
Comentează