INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 37 de ani de la Dinamo - Hamburg 3-0 » „Câinii” n-au nicio îndoială: „Cea mai mare victorie în Europa, peste Steaua - Anderlecht 3-0!”

Articol de , - Publicat luni, 19 octombrie 2020 10:50 / Actualizat luni, 19 octombrie 2020 11:05

Pe 19 octombrie 1983, în prima manșă din turul 2 al Cupei Campionilor, Dinamo obținea cel mai strălucitor succes în cupele europene: 3-0 cu Hamburg, nimeni alta decât deținătoarea celui mai important trofeu continental la acea dată! Cu numai câteva luni mai devreme, formația germană învinsese în finala CCE pe Juventus, 1-0, prin golul lui Magath.

În acel moment, inclusiv marele Ioan Chirilă cataloga victoria elevilor lui Nicolae Nicușor drept cea importantă din istoria fotbalului românesc. "Patriarhul" susținea că triumful roș-albilor ar depăși "performanțele aproape legendare ale Rapidului și Ripensiei din 1938, care au eliminat pe Ujpest (1-4, 4-0) și pe AC Milan (3-0, 1-3), adică reprezentantele finalistelor Cupei Mondiale din același an", precum și ce a realizat UTA în 1970, când a trecut tot de o deținătoare a CCE, Feyenoord, după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.

Ulterior, a mai existat o partidă de excepție făcută de o formație de la noi, încheiată cu același scor, 3-0. E vorba despre Steaua - Anderlecht, returul semifinalelor CCE '86. După 0-1 în Belgia, roș-albaștrii au izbutit să se califice în ultimul act.

„HAMBURG PESTE ANDERLECHT!”

De atunci s-a născut o dispută aproape fără sfârșit: care a fost cel mai impresionant succes al unei echipe românești în eurocupe, Dinamo - Hamburg 3-0 sau Steaua - Anderlecht 3-0?

+27 FOTO

La 37 de ani de la fantastica reușită, dinamoviștii sunt ferm convinși că izbândă lor e mai valoroasă. Autor al golului 3 în confruntarea disputată pe un "23 August" arhiplin, Costel Orac nu are dubii: "Despre ce vorbim? Hamburg era un club uriaș în '83, cam ce este Bayern acum! Cum să o comparăm cu Anderlecht din '86? Steliștii pot invoca de partea lor doar faptul că «dubla» lor a avut loc în semifinale, iar la noi a fost în turul 2. Însă asta are mai puțină importanță, uluitor e că și noi, și Steaua obțineam niște rezultate care acum par SF".

„STEAUA N-AR FI CÂȘTIGAT NICIODATĂ!”

Fostul playmaker al dinamoviștilor, Marin Dragnea, e chiar mai categoric: "Nu avem ce să comparăm, Hamburg era mult mai bună! Oare degeaba tocmai câștigase Cupa Campionilor?! Nemții aveau superfotbaliști în lot, precum Magath, Kaltz, Rolff, Allan Hansen ori Jacobs, iar pe banca lor stătea Ernst Happel, un Mourinho al acelor ani".

Dragnea n-a uitat să-i înțepe pe rivali: "Eu sunt un om direct, care spune mereu ce gândește. Și o să spun și acum, chiar dacă o să-i deranjez pe unii: dacă cluburile englezești n-ar fi fost suspendate din Europa, iar în acea campanie ar fi întâlnit formații din Italia, Germania sau Franța, Steaua n-ar fi câștigat niciodată Cupa Campionilor! Am mulți prieteni steliști, cu care mă mai aud la telefon, cu care mai beau un șpriț, dar adevărul ăsta este. Una e să joci cu Vejle, Honved și Kuusysi și alta ar fi fost cu Bayern, AC Milan sau Marseille! Poate că și noi am fi jucat măcar finala în '84, în cazul în care nu dădeam peste Liverpool în semifinale".

+27 FOTO

Dinamo - Hamburg 3-0
Cupa Campionilor Europeni, turul 2, prima manșă, 2-3 la retur
19 octombrie 1983, București
Stadion: "23 August". Spectatori: 70.000
Au marcat: Augustin (28'), Mulțescu (62'), Orac (79')

Dinamo: Moraru - Rednic, I. Andone, Al. Nicolae, I. Marin - Mulțescu, Dragnea, Custov - Țălnar (67' Movilă), Augustin, Orac. Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor
Hamburg: Stein - Kaltz, Hieronymus, Jacobs, Schroeder (26' Hansen) - Hartwig, Rolff, Groh, Magath - Schatzschneider, Milewski. Antrenor: Ernst Happel

17-6 a fost raportulșuturilor la poartă în Dinamo - Hamburg 3-0. Cele cadrate, 9-2

Steaua - Anderlecht 3-0
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, manșa secundă, 0-1 în tur 
16 aprilie 1986, București
Stadion: "Steaua". Spectatori: 30.000
Au marcat: Pițurcă (4', 71'), Balint (23')

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89' Weissenbacher) - L. Bălan, T. Stoica, Bölöni, Balint (84' Radu II) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Emeric Ienei
Anderlecht: Vekeman - Grun, Peruzovici (74' Demol), Olsen, Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano, Van den Bergh. Antrenor: Arie Haan

15-7 a fost raportulșuturilor la poartă în Steaua - Anderlecht 3-0. Cele cadrate, 10-3

"Steaua - Anderlecht 3-0 este și va rămâne capodopera fotbalului românesc la nivel de echipe de club!"
Gabi Balint

Cine era Hamburg în '83

Începutul anilor '80 a însemnat cea mai bună perioadă din istoria clubului hanseatic. Chiar în 1980, Keegan și compania au jucat finala CCE, 0-1 cu Nottingham Forest. În '82, un alt ultim act continental: 0-1 și 0-3 cu IFK Goteborg, în Cupa UEFA. Iar în '83, triumful total, Cupa Campionilor Europeni! În finală, Hamburg a învins surprinzător (1-0) favorita Juventus Torino, care avea în componență o mulțime de campioni mondiali, ca Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli sau Rossi, precum și megastaruri precum Platini și Boniek. Respectiva partidă a fost arbitrată de Nicolae Rainea.

+27 FOTO

Cine era Anderlecht în '86

Anii '80 au fost glorioși și pentru gruparea belgiană. Dacă în CCE n-a izbutit niciodată să se impună, ea devenise o specialistă a Cupei UEFA. În '83 a câștigat trofeul, 1-0 și 1-1 în ultimul act cu Benfica, iar în '84 a cedat finala cu Tottenham numai la loviturile de departajare de la 11 metri. În sezonul în care a dat peste Steaua în semifinalele CCE, formația din Bruxelles era pregătită de olandezul Arie Haan, iar vedetele sale se numeau Scifo, Grün, Morten Olsen, Vercauteren ori Vandereycken.

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE DIN RETRO GSP

RETRO GSP. 34 de ani de la cea mai mare rușine din istoria lui Dinamo, de dinainte de Revoluție: 0-1 și 1-2 cu 17 Nentori

49 de ani de când Rapid mătura pe jos cu Zoff și cu Altafini. Boc: "Așa ne-am câștigat dreptul să vedem un film aproape porno la Varșovia!"

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (68)
bufnila
bufnila  •  28 Octombrie 2022, 14:17

prostovanul ala de Dragnea habar nu are ca "echipele englezesti" ar fi fost doar everton iar invidia asta l-a mancat toata viata. Toata viata frustratii de la Dinamo, care nu ar fi facut nimic notabil fara sprijinul securistilor, s-au comparat cu Steaua. Doar in capul lor se poate asemna ce a facut Steaua in istoria ei in Europa si in Romania, cu ce au facut securistii. Este ca si cum ai compara Real Madrid cu Atletico Madrid.

cneius
cneius  •  23 Octombrie 2020, 09:33

Pentru amatorii care inca cred ca absenta ECHIPEI din Anglia (doar una juca in CCE!) a contat ii sfatuiesc sa numere cite trofee a cistigat Anglia la revenirea in cupe, in urmatorii 10 ani. Perioada lor de dominatie europeana trecuse de mult...

orlick
orlick  •  20 Octombrie 2020, 22:17

Frustrarea s-a născut în Stefan cel Mare! Spui că Steaua nu i-ar fi învins pe nemți, dar uiți că echipa asta a șters pe jos cu Dinamo la doar câteva zile după ce milițienii câștigaseră cu Hamburg. Steaua i-a bătut cu 5-1 pe Goteborg, echipa care castigase de doua ori cupa UEFA, intr-una dintre finale umilind "super" Hamburgul (1-0 și 3-0). Nu exista comparație între Dinamo și Steaua. Steaua a fost cea mai buna din Europa, a câștigat și supercupa, a mai jucat o finală, în timp ce dinamoviștii vorbesc de englezi dar nu reușeau să treacă de 17 Nentori.

Vezi toate comentariile (68)
Comentează