INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CHELSEA - ATLETICO 1-3 (ÎN TUR 0-0)

VIDEO Atleticolosal » După 40 de ani, Atleti e în finală. Şi ce finală, cu Real! Madridul în sărbătoare

Atletico în atac, Chelsea chinuindu-se să respingă. Cahill reuşeşte să-l blocheze aici pe Diego Costa, dar nu poate împiedica înfrîngerea şi eliminarea // Foto: Guliver/GettyImages
Atletico în atac, Chelsea chinuindu-se să respingă. Cahill reuşeşte să-l blocheze aici pe Diego Costa, dar nu poate împiedica înfrîngerea şi eliminarea // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat joi, 01 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 01 mai 2014 00:46

Spaniolii n-au putut depăşi autocarul acasă, dar au atacat şi la Londra. Au vrut să cîştige şi au cîştigat. Epoca bus-ului parcat în faţa porţii a apus. Mourinho nu s-a calificat niciodată cu Chelsea în finala Ligii: 3 tentative, toate pierdute. Şi Mou a ratat ultimele sale 4 finale, 3 cu Real!

Ce conferinţe savuroase are Mourinho! Glume, ironii, zîmbete... Dacă e criticat, pentru antijoc, pentru "specialul" double-decker londonez parcat în careul mic, te farmecă explicînd: "Lumea e plină de filosofi. Oameni care înţeleg fotbalul mult mai bine decît mine. Oameni cu teorii fantastice. Extraordinar. Însă realitatea este altceva. O echipă care nu se apără bine nu poate cîştiga. O echipă care nu poate înscrie multe goluri, dacă primeşte multe goluri, va pierde. O echipă fără echilibru nu e echipă".

Translatorul traduce, apoi se întoarce spre Jose: "E atît de lung. E ca o Biblie". Mou se amuză copios...

Dacă ar fi şi fotbalul portughezului la fel de savuros precum speech-urile sale...

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

6 bodyguarzi în primul "11"
Dar, înaintea meciului, cînd vezi primul "11" al lui Chelsea, îţi aminteşti că acesta este antrenorul pentru care spectacolul nu înseamnă nimic. Respiră ca să învingă. Nu vrea să piardă jucînd frumos. Niciodată. E împotriva firii sale. Numai că: pînă ieri, din două semifinale de Ligă cu Chelsea, nu cîştigase nici una!

Aseară, a avut 6 fundaşi de la început. 4 pe ultima linie, David Luiz, stoper în faţa stoperilor, şi Azpilicueta fundaş dreapta - aripă dreaptă, chiar dacă era şi Ivanovici puţin mai în spate. Cum mai poate trăi fotbalul punîndu-l în cătuşe?
Mou a rîs şi ne-a lămurit, la Sky Sports: "I-am pierdut pe Mikel şi Lampard, suspendaţi, am nevoie de o formaţie compactă. Nu vom marca multe goluri cu Atletico, aşa că trebuie să ne pregătim să nu primim". Deci asta era! Să nu primim! În tur fusese 0-0, juca pe teren propriu, şi el voia...

Cum ar fi jucat Maradona la Chelsea?
La Sky Italia, în studio, fostul campion mondial peninsular Oriali comenta: "Mou are două autocare, nu unul!". Se vor baricada iarăşi albaştrii în acest bus-cazemată şi vor scoate limba la spanioli, ca într-o caricatură apărută după prima manşă, distrîndu-se cum spaniolii se chinuiesc să ajungă la poartă? Oare la ce s-o fi gîndit Maradona aseară, pe "Stamford"... Sigur, el nu s-ar fi simţit prea bine în această trupă de fighteri.

"Trage la poartă ca să marchezi!"
Totuşi, chiar şi aşa, cu 6 bodyguarzi, Jose a tremurat cinci minute. Pentru că lobul lui Koke l-a depăşit pe Schwarzer, portarul de 41 de ani, şi balonul a lovit bara pe interior. Avertisment pentru Chelsea, care a ieşit din propria jumătate şi ne-a arătat că fotbalul poate fi şi jucat. A renunţat la un autocar, redescoperind bucata rotundă de piele ce se rostogoleşte în iarbă.

Şi, în prima jumătate de oră, a pasat mai mult (77) în terenul advers decît o făcuse 90 de minute în urmă cu o săptămînă, la Madrid. "Cînd avem noi mingea, atacăm noi" era un aforism al lui Boskov. Tot legendarul antrenor sîrb spunea: "Cred că trebuie să tragi la poartă ca să marchezi". Iar Torres, după un dribling de brazilian adevărat al lui Willian şi centrarea lui Azpilicueta, şi-a încercat norocul. Primul şut cadrat, Suarez a deviat şi gol! 1-0 (36).

"Uşă deschisă la autobuz"
Lineker, mereu comentînd pe Twitter, a tras alarma: "Chelsea nu ştie să ţină de rezultat". Iar Simeone are şi el toate informaţiile despre rivali. După opt minute, pasă lungă Tiago, recentrare Juanfran, Cole a luftat şi Adrian n-a ratat. 1-1 (44). Mou tăcea, adversarul său jubila, în culmea fericirii. Acelaşi Lineker mai transmitea un tweet. Colosal: "Se pare că cineva a uitat uşa deschisă la autobuz. Toată lumea ar fi avut nevoie de o uşă deschisă de autobuz. E grevă la metroul londonez"

1-2, din groapa de la 11 metri
A trecut şi sfertul de oră al pauzei. Înapoi pe teren. Pentru Chelsea, 1-1 e interzis. Dar Atletico vrea mai mult. Arda a driblat în careu. O clipă a fost singur cu Schwarzer, a tras în el. Ce ocazie!

Terry a fost şi el aproape de gol, Courtois a respins atent ("Joc la Atletico, deşi sînt împrumutat de la Chelsea"). "Poţi, Atleti!", a încurajat-o Marca, iar Simeone le-a făcut semn băieţilor săi. Atacaţi! E bun 1-1, însă la 2-1 nu mai scăpăm finala. Şi Eto'o, de-abia intrat, de 5 minute, deschide şi el uşa autobuzului. L-a lovit peste genunchi pe Diego Costa, italianul Rizzoli (arbitrul ultimei finale a Ligii) era foarte aproape. Penalty clar.

Costa a vrut să-şi aşeze mingea. Nu putea. Era o mică groapă exact pe punctul de la 11 metri. "Galben" pentru atacant! Chiar şi aşa, golgeterul madrilenilor a tras şi a tras excelent. 1-2 (60)! E gata? Nu chiar! Bară David Luiz!

Finala e a Madridului
Dar ibericii şi-au reluat ofensiva. Şi iar au înscris! O schemă asemănătoare ca la 1-1, Juanfran, urcat în atac pînă la capătul terenului, a centrat înapoi, Arda, bară, apoi tot turcul a înscris! La 1-3, în minutul 72, chiar se terminase semifinala. Cu Diego Simeone alergînd pe marginea terenului, aşa cum îi place lui Mourinho să facă. Mou, cu a treia semifinală de Ligă pierdută la Chelsea, era nemişcat, ca o statuie. Va merge la Lisabona doar în vacanţă pe 24 mai. Epoca autobuzului pare să fi apus! Pentru fotbal, e semn bun. Finala e a Madridului. Ole!

4 semifinale consecutive a jucat din 2011 Mourinho în Ligă, 3 cu Real şi aceasta cu Chelsea, fără să avanseze în ultimul act. Record! L-a depăşit pe Beenhakker (3)

0 înfrîngeri are formaţia lui Simeone în actuala ediţie a Ligii. E singura neînvinsă: 9 victorii şi 3 egaluri

6 eliminări în semifinalele Ligii din 8 jucate a suferit Mourinho. Record absolut în istoria competiţiei

"Simeone a făcut din noi o echipă mare. Să vedem ce vom reuşi şi cu Real în finală, poate că visul va deveni realitate" (Tiago, căpitan Atletico)

"Chelsea nu este o echipă construită să joace fotbal, ci să joace pe contraatac" (Eden Hazard, mijlocaş Chelsea)

"The Special One, cum îi place să i se spună, a ratat iar finala şi şansa de a lua a treia Ligă. Eliminat de Barca, Bayern, Dortmund şi Atletico, Mourinho a devenit The Semifinal One" (Marca, ziar spaniol)

"A fost un minut crucial. Mai întîi portarul lor a salvat o minge imposibilă şi apoi a venit penaltyul care a ucis meciul. Semifinala s-a decis la aceste mici detalii" (Jose Mourinho, manager Chelsea)

"Ne-am păstrat calmul după golul lui Torres şi ştiam că un singur gol ne asigură calificarea în finală" (Diego Costa, atacant Atletico)

CHELSEA - ATLETICO    1-3, în tur 0-0
(F. Torres 36 - Adrian 44, Diego Costa 60 penalty, Arda Turan 72)

CHELSEA: Schwarzer - Ivanovici, Gary Cahill, Terry, Ashley Cole (54 Eto'o) - Ramires, David Luiz - Azpilicueta, Hazard,  Willian (77 Schurrle) - F. Torres (67 Demba Ba). Antrenor: J. Mourinho

ATLETICO: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe - Arda Turan (83 C. Rodriguez), Tiago, M. Suarez, Koke - Diego Costa (76 Sosa), Adrian (66 Raul Garcia). Antrenor: D. Simeone

A arbitrat Nicola Rizzoli (Italia)

Cifrele meciului
Chelsea  - Atletico
17  -  Şuturi la poartă  -  14
10  -  Şuturi pe poartă  -  10
52%  -  Posesie   -  48%
384 (73%)  -  Pase reuşite - 403 (74%)
108  -  Km parcurşi - 113,7
1  -  Bare  -  2
4  -  Cornere  -  9

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
vlad_condurache
vlad_condurache  •  02 Mai 2014, 19:21
Postat de der.bomber pe 01 Mai 2014, 09:20

Mou=un antrenor mic care tinda sa devina minuscul :))) unde e taranushul ala de legend31 care ieri spunea ca porcughezul ne va preda o noua lectie de fotbal :))))) am vazut ce lectie ne-a predat :D

Hmmm...oricum, parca inainte de cealalta semifinala si voi ziceati ca ia Realul 5 numa-n prima repriza :))

whitecollar
whitecollar  •  01 Mai 2014, 18:13

nu stiu ce analiza ati facut voi aici, dar articolul a fost dictat de ce simtiti voi despre mou. nu are nici o baza in meciul de ieri. in pirmul rand a fost gafa lui hazard la primul gol, cole era undeva la mijlocul terenului. in al doilea rand, chelsea nu s-a aparat, a avut 6 fundasi, dar cu david luiz la mijloc nu poti spune ca joci defensiv. omului ii place sa urce des in atac, ca oricarui brazilian. azpilicueta urma sa il acopere pe ramires daca se declansa un contra-atac cu luiz prins prea avansat. si nu in ultimul rand, nu "tactica de 6 fundasi" l-a ingropat pe mou. ci mutarea prea rapida cu eto'o in locul lui cole. si asa flancul lui era prea descoperit.

vladutz13
vladutz13  •  01 Mai 2014, 16:41

Nu stiu de ce insistati cu autobuzul... Chelsea nu a jucat asa aseara, uitati-va pe cifrele primei reprize, Chelsea a jucat mai ofensiv si nu pt ca a fost lasata de Atletico, a fost mai buna. Asta e in general planul lui Mourinho, 0-0 in deplasare si calificare acasa.... nu i-a iesit, asta e, dar nu a jucat defensiv aseara.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează