INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CHELSEA LONDRA - ŞAHTIOR DONEŢK 3-2

VIDEO Oscar pentru cea mai mare dramă! » Chelsea a învins Şahtiorul lui Mircea Lucescu cu 3-2 în ultimele secunde

Articol de - Publicat joi, 08 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 08 noiembrie 2012 03:03

Lucescu a trăit o noapte de coşmar la Londra. A suferit la gafele portarului său, s-a bucurat cînd jocul frumos al lui Şahtior a hipnotizat Stamford Bridge, dar a plecat trist din capitala Angliei, învins în ultimele clipe. Cînd prelungirile fuseseră depăşite

Inima lui Luce atît de încercată bate să sară din piept. Piatov, propriul portar, mai greşeşte o dată pe Stamford Bridge. Şi tot ce crease Şahtior se prăbuşeşte. Antrenorul închide ochii. Nu visează. Aude arbitrul fluierînd. E pauză. Dispare dezolat în tunel, spre vestiare. Urmau 45 de minute şi mai tensionate.

Click aici pentru rezumatul VIDEO!

Prima repriză a fost halucinantă. Portocaliii au căzut în prăpastie, aruncaţi de Piatov, apoi s-au ridicat şi s-au căţărat pe munte pînă în vîrf cu jocul lor de atac, frumos, spectaculos de multe ori, în stil brazilian. Şi cînd să facă pasul peste creastă, coarda a cedat din nou, zburînd iarăşi spre pămînt, dezastruos. Totul din vina celui care trebuia să asigure ascensiunea. Dar Şahtior parcă a avut 9 vieţi în Anglia!

Prostia lui Piatov şi reacţia lui Willian
După şase minute, ucrainenii cedează în faţa unei Chelsea revanşarde, care voia să răzbune acel 1-2 din 23 octombrie. Raţ nu are soluţie în faţă şi pasează lateral, la fundaşul central Rakiţki. În loc să degajeze, acesta întoarce mingea. Şi o face prost, punîndu-l pe Piatov în dificultate. Dar şi portarul... Torres se întoarce cu spatele, iar goalkeeperul degajează exact în el. Mingea ricoşează cum vrea Murphy, inventatorul legilor ciudate, direct în plasă. 1-0.

Dar campionii lui Lucescu nu-i dau timp să sufere. Fernandinho pătrunde decis printre jaloanele albastre şi centrează în spate. Willian e acolo şi înscrie. 1-1. Nu degeaba cere Ahmetov 30-40 de milioane pentru el.

Show-ul portocaliu
Şahtior conduce meciul după bunul plac. Pasele se leagă, combinaţiile ies toate, brazilienii de culoarea cafelei par nişte puşti obraznici care rîd de rigizii lor adversari. Însă nu concretizează. Mhitarian, pe lîngă. Teixeira, la centimetri de bară. Şahtior are 54 la sută posesie, 62 la 47 pase corecte, 5-1 la cornere...

Şi iarăşi cade ca un trăsnet o gafă a lui Piatov. Lansare lungă spre Torres, Piatov iese la 25 de metri şi respinge cu capul aiurea, pe centru, direct la Oscar. Cum ar putea reacţiona un sud-american la un asemenea cadou. Preluare pe piept şi şut de la 40 de metri. Balonul, lovit atît de tare, dar atît de fin în acelaşi timp, ia direcţia plasei, peste Piatov. 2-1, Chelsea. E minutul 40. Şi visul urît se încheie.

Foehnul lui Luce
Probabil că în vestiarul oaspeţilor, Mister a pornit foehnul - acea explozie de cuvinte dure care face să vibreze orice jucător, tipică lui Alex Ferguson, dar şi lui Lucescu. După, în minutul 47, se vede reacţia. Srna zburdă pe aripa dreaptă, centrează în spate, Adriano sare peste minge, nu şi Willian, care îi schimbă direcţia, spre plasă. 2-2.

Raţ, la fel ca Roberto Carlos. Apoi eroarea sa
Nu trec decît şapte minute. Corner, apărarea gazdelor respinge, Raţ e într-o poziţie neaşteptată, pe axul terenului, la 22 de metri de poartă. Gîndeşte continuarea fazei într-o fracţiune de secundă şi trage, din prima, cu exteriorul. Balonul ocoleşte jucătorii, iese din cadrul porţii - vă amintiţi golul lui Roberto Carlos contra Franţei, la Tournoi de France 1997 - şi izbeşte stîlpul din stînga lui Cech!
Chelsea se repede în ofensivă, Mikel marchează, dar golul e anulat, pentru ofsaid, Ramires cere penalty, însă arbitrul spaniol Velasco nu dă nimic... Vine şutul lui Raţ, aproape de vinclu... Cele trei minute de prelungire de termină... Raţ însă greşeşte ca un copil. Trimite mingea uşor în corner. Mata centrează, cap Moses, Raţ e depăşit, pe linie. Gol. 3-2. În minutul 90Ă4. Atunci fluieră Velasco. Cea mai mare dramă a lui Lucescu se încheie.

CHELSEA - ŞAHTIOR 3-2
(Torres 6, Oscar 40, Moses 90+4 - Willian 9, 47)
CHELSEA: Cech - Ivanovici, David Luiz, Cahill, Bertrand - Ramires, Mikel - Hazard, Mata, Oscar (79 Moses) - Torres (90 Sturridge). Antr. R. Di Matteo
ŞAHTIOR: Piatov - Srna, Kucer, Rakiţki, Raţ - Hubschman, Fernandinho - Alex Teixeira (78 Ilsinho), Mhitarian, Willian - Luiz Adriano. Antr. M. Lucescu
A arbitrat Carlos Velasco Carballo (Spania)

50 de meciuri a jucat Şahtior în Champions League: 20 de victorii, 6 egaluri şi 24 de înfrîngeri

14 jucători a folosit Mircea Lucescu la Şahtior în Ligă; echipa cu cei mai puţini fotbalişti utilizaţi în această ediţie a competiţiei

Luce a mai rezistat la două drame
Antrenorul în vîrstă de 67 de ani a mai avut două momente extrem de dificile în carieră. Unul în urmă cu 27 de ani, cînd era selecţionerul "naţionalei", al doilea în 2007, tot la Şahtior:
1. 16 octombrie 1985, preliminariile CM '86
România - Irlanda de Nord 0-1 - "Tricolorii" au dominat 90 de minute, şi-au creat o mulţime de ocazii, dar n-au înscris, iar Quinn a întors cuţitul în rană (29). Cu două puncte, am fi fost calificaţi la Mondial. Învinşi, am terminat pe 3 după pactul insular de pe Wembley.
2. 15 martie 2007, "optimile" Cupei UEFA
Şahtior - FC Sevilla 2-3 după prelungiri - În tur, fusese 2-2 în Spania. În retur, Şahtior a avut 2-1 pînă în minutul 90Ă4. Cînd portarul iberic Palop a egalat la un corner. Au urmat prelungirile, în care Sevilla a înscris golul calificării (105).

A marcat mereu cu englezii!
Fotbalul de atac imprimat de Lucescu la Şahtior dă rezultate împotriva Albionului. De fiecare dată cînd "minerii" din Doneţk au jucat cu reprezentantele Angliei, au marcat! Aseară, a fost al 10-lea meci european al portocaliilor cu minimum un gol contra insularilor.

Au rezistat doar Raţ şi Srna
De-a lungul celor opt ani în care a fost antrenorul lui Şahtior, Mircea Lucescu a schimbat foarte mulţi jucători. În toată această perioadă, numai doi oameni au rezistat pe teren la Doneţk din 2004. Ei sînt fundaşii laterali, românul Răzvan Raţ şi croatul Darijo Srna, căpitanul formaţiei. Ambii au fost titulari şi aseară.

Singurul care a învins pe Stamford Bridge!
Pentru Luce, terenul lui Chelsea nu era un loc de care să se teamă. El a fost unicul antrenor care a cîştigat în deplasarea de pe Stamford Bridge în grupele Ligii Campionilor! S-a întîmplat pe 1 octombrie 2003, cînd Beşiktaş, echipa lui Lucescu la acea vreme, a învins cu 2-0. Într-o partidă în care Pancu a fost titular la turci, iar Mutu a jucat la englezi.

"Dacă au cîştigat, înseamnă că merită. Dar noi am fost mai buni. E dureros să pierzi cum am pierdut noi astăzi, însă mai sînt două meciuri. Sînt încrezător, pentru că am văzut un Şahtior foarte competitiv în faţa lui Chelsea"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Am dominat cea mai mare parte a meciului. Am fost mai bine organizaţi, şi fiecare dintre atacurile noastre a creat panică. Am fi putut marca mai multe goluri. Greşeala noastră din final? Am vrut golul trei, în loc să conservăm 2-2"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Şahtior e foarte bună, şi colectiv, şi individual. Recunosc, am avut şansă, marcînd golul victoriei în ultima clipă. Dar cred că noi meritam să cîştigăm. Sînt trei puncte cruciale"
Roberto Di Matteo, manager Chelsea

Luce atacă arbitrul!
La conferinţa de presă, Mircea Lucescu l-a criticat pe arbitrul spaniol Velasco Carballo pentru că a lăsat să se execute ultimul corner, în afara timpului de prelungire anunţat de la margine de al 4-lea oficial. "Centralul a greşit în final. Erau trei minute de prelungire, iar Chelsea a înscris golul victoriei sale după trei minute şi 40 de secunde".

56 la sută a fost posesia lui Şahtior, potrivit site-ului oficial UEFA

14 şuturi la poartă a avut campioana Ucrainei, 13 Chelsea; Şahtior a nimerit ţinta de 6 ori, englezii, de 9

9-9 a fost raportul cornerelor la meciul de pe Stamford Bridge

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
geo_graful
geo_graful  •  08 Noiembrie 2012, 21:24
Postat de geo_graful pe 08 Noiembrie 2012, 21:23

Tu nu te-ai uitat la meci? Ai văzut câte ocazii a avut Sahtior? Şi da, nu e normal să se prelungească meciul peste minutele de prelungire arătate. Am văzut foarte multe meciuri în care arbitrul n-a mai lăsat să se exucte niciun coner sau lovitură liberă dupa expirarea timpului, lucru care trebuia să se întâmple şi la meciul ăsta, mai ales că scorul era egal şi, aşa cum s-a şi întâmplat, faza respectivă a schimbat soarta meciului...

Am vrut să zic nu, nu e normal......

geo_graful
geo_graful  •  08 Noiembrie 2012, 21:23
Postat de romeverest pe 08 Noiembrie 2012, 19:01

A venit timpul sa se intalneasca si cu echpe adevarate de fotbal.....nu numai cu necunoscutele din campionatul Ucrainei !! A mai vazut cineva vreun antrenor serios in lumea asta, care sa se planga ca arbitrul a prelungit partida cu 30-40 de secunde ??

Tu nu te-ai uitat la meci? Ai văzut câte ocazii a avut Sahtior? Şi da, nu e normal să se prelungească meciul peste minutele de prelungire arătate. Am văzut foarte multe meciuri în care arbitrul n-a mai lăsat să se exucte niciun coner sau lovitură liberă dupa expirarea timpului, lucru care trebuia să se întâmple şi la meciul ăsta, mai ales că scorul era egal şi, aşa cum s-a şi întâmplat, faza respectivă a schimbat soarta meciului...

romeverest
romeverest  •  08 Noiembrie 2012, 19:01

A venit timpul sa se intalneasca si cu echpe adevarate de fotbal.....nu numai cu necunoscutele din campionatul Ucrainei !! A mai vazut cineva vreun antrenor serios in lumea asta, care sa se planga ca arbitrul a prelungit partida cu 30-40 de secunde ??

Vezi toate comentariile (28)
Comentează