INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  STEAUA - LEGIA, AZI, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE DIGI1, DOLCE1, LIVETEXT PE GSP.RO

Ziaristul polonez care se ocupă de Legia de 8 ani: "Fotbalul românesc e subestimat în Polonia, dar nu înţeleg de ce"

Imagine de la precedentul meci european al Legiei, 0-0 acasă cu Molde, rezultat care, după 1-1 în Norvegia, i-a calificat pe Kuciak şi compania în play-off-ul Ligii Campionilor
Imagine de la precedentul meci european al Legiei, 0-0 acasă cu Molde, rezultat care, după 1-1 în Norvegia, i-a calificat pe Kuciak şi compania în play-off-ul Ligii Campionilor

Articol de - Publicat miercuri, 21 august 2013 00:00 / Actualizat marti, 20 august 2013 20:43

Tomasz Filonik, de la postul naţional de televiziune al Poloniei, prefaţează duelul din această seară, vorbeşte despre slăbiciunile Legiei, dar explică şi de ce leşii nu se tem de roş-albaştri.

- Cum au primit polonezii vestea că Legia va juca împotriva Stelei? Sînt optimişti?
- Prima reacţie a microbiştilor de aici a fost una optimistă, într-adevăr. Totuşi, acum Steaua e considerată un adversar puternic. Antrenorul Jan Urban a spus de la început că şi-ar fi dorit să o evite pe Steaua la tragerea la sorţi, deoarece o consideră o echipă foarte valoroasă. A atras atenţia că românii au ajuns în cele mai bune 16 echipe din Europa League în sezonul trecut şi au făcut nişte partide excelente împotriva lui Chelsea. Urban crede că potenţialul vostru e foarte mare, fotbaliştii sînt majoritatea din România şi au o mare sete de performanţă. Singurul lucru despre care a spus că-l bucură e că returul se va juca la Varşovia.

"Preşedintele Legiei a exultat după tragerea la sorţi"

- Dar conducerea clubului ce reacţie a avut?
- Preşedintele Boguslaw Lesnodorski a fost bucuros că Legia nu va evolua împotriva lui Basel sau a lui Viktoria Plzen, deoarece el consideră că aceste două formaţii erau superioare Stelei.

- Tu cum vezi această dublă dintre Legia şi Steaua?
- Cred că va fi un duel interesant. Legia a cîştigat în urmă cu doi ani, în grupele Europa League, ambele partide împotriva Rapidului şi acum e încrezătoare că o poate depăşi şi pe Steaua. E posibil ca Steaua să fie subestimată în Polonia pentru că aici fotbalul din România nu e văzut foarte bine. Personal, nu înţeleg de ce, pentru că în ultimii ani aţi avut mai mereu o echipă în grupele Champions League.

"Bugetul Legiei e de aproape 19 milioane de euro"

- Care consideri că sînt punctele forte şi cele slabe ale Legiei?
- Marele atu al nostru sînt fotbaliştii de pe benzi, Kosecki, Zyro, Ojamaa şi chiar Radovici. În schimb, marile probleme sînt în defensivă. Clubul l-a vîndut pe Artur Jedrzejczyk la FK Krasnodar, iar Michal Zewlakow, un fundaş extrem de experimentat, şi-a încheiat cariera. Mai e şi Inaki Astiz, un fundaş spaniol foarte important pentru echipă care s-a accidentat în pregătire şi este încă indisponibil.

- Care e bugetul Legiei?
- Este cel mai mare din Polonia: 18,8 milioane de euro!

- Cîţi bani a încasat Legia pentru cîştigarea titlului în sezonul trecut?
- Din drepturile TV a primit aproape 1,8 milioane de euro. În plus, Liga i-a mai oferit 650.000 de euro strict pentru că a cucerit titlul, iar pentru că a luat Cupa Poloniei a mai primit 120.000 de euro.

"Antrenorul nostru încă mai caută primul 11"

- După tragerea la sorţi, cu Ruch, în campionat, antrenorul Legiei a schimbat mulţi dintre titularii din returul cu Molde. S-a ascuns de Steaua?
- N-aş considera aşa! Jan Urban are mai multe opţiuni pe fiecare post. El foloseşte sistemul rotaţiei încă de la începutul sezonului. Cred că încă mai caută cea mai bună soluţie pentru fiecare post. Asta spre deosebire de Steaua, care are deja un prim unsprezece foarte bine conturat.

- În Polonia, care dintre jucătorii Stelei sînt văzuţi ca principale pericole?
- Steaua are mulţi astfel de jucători. Am înţeles că banda stîngă e foarte periculoasă, acolo unde sînt Latovlevici şi Tănase. De asemenea, Bourceanu e un jucător foarte important, e şi căpitanul echipei.

"Imposibil de anticipat primul 11"
Gazeta Sporturilor a mai contactat un ziarist polonez pentru a comenta pe marginea acestui meci, Krzysztof Krzykowski, de la portalul tvn24.pl, care a completat ieri tabloul adversarilor noştri cu mai multe concluzii:

- "Dvalişvili n-a fost deloc în formă la începutul sezonului. A părut lent, surprins mereu în ofsaid. Se luptă pentru un loc în primul 11 cu Saganowski, care, chiar dacă are 35 de ani, e, ca atitudine, între primii mereu"

- "Radovici şi Kosecki sînt jucătorii-cheie în coordonarea atacului Legiei, mai ales atunci cînd echipa face un joc de contraatac. Totuşi, Kosecki e o umbră a jucătorului din sezonul trecut"

- "Noua achiziţie, estonianul Jamaa, s-a integrat repede, e foarte rapid, e tehnic şi chiar puternic în ciuda înălţimii lui de 1,76 metri"

- "E imposibil de anticipat un prim 11 ţinînd cont de modul în care Jan Urban schimbă echipa. Sigur de postul de titular e doar Kuciak"

Presa din Polonia, peste Germania, Olanda şi Anglia
Pentru partida din această seară, clubul Steaua a primit o cerere impresionantă de acreditări din partea mass-media din Polonia.

De la Varşovia vor veni la Bucureşti 30 de ziarişti, chiar mai mulţi decît au venit din Germania, atunci cînd Steaua a jucat cu Stuttgart, dar şi din Olanda şi Anglia, cînd s-a jucat cu Ajax şi Chelsea!

Tomasz Filonik
- Editor la TVP, postul naţional din Polonia
- Lucrează în presă din 2005
- A mai lucrat la Radio Varşovia, ziarul Dziennik şi site-urile Futbol.pl şi Futbolnews.pl
- Peste tot principala sa sarcină a fost să adune ştiri despre Legia, clubul din Varşovia fiind cel cu cea mai mare expunere mediatică în Polonia, la fel cum e Steaua în România

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (26)
lord_of_the_drinks
lord_of_the_drinks  •  21 August 2013, 17:33

Ii facem praf si pe astia. Daca ne speriem de niste polonezi ce pretentii sa mai avem cand vom juca cu fortele Europei in CL ??

bogdangu
bogdangu  •  21 August 2013, 16:54
Postat de zincat pe 21 August 2013, 14:22

Atit blablaa facut de ziaristi care mai mult inventeaza subiecte si duc numai la dezinformare. Adevarul il vom vedea deseara despre ce poate Legia cu Steaua. Urmaresc Legia de mai multa vreme si pot spune ca Steaua nu va avea un meci chiar usor cum cred unii. Sper ca Steaua sa reuseasca sa inscrie in primele 25 minute si atunci jocul va arata total diferit. Legia va juca foarte mult pe contraatac deseara mai mult ca sigur. Cred in sansa echipei Steaua si cred in calificare. Hai Romania.

hai Romania!

f117stealth
f117stealth  •  21 August 2013, 15:45

Doua lucruri de semnalat: 1.Atat Basel cat si Viktoria Plzen sunt sub Steaua! Presedintele lor e cam deconectat de realitate se pare. 2. Presa din Polonia, peste Germania, Olanda şi Anglia. Pai presa din Germania, Olanda si Anglia este in nota cu valoarea fotbalului din care face parte, ori Romania este inca sub pe cand cea din Polonia este in nota fotbalului polonez care este sub cel romanesc. Logic este sa fie astfel mai multi polonezi ziaristi in Romania decat olandezi, englezi sau germani.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează