INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  AJAX - STEAUA, JOI, ORA 20:00, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1 ŞI DOLCESPORT1, LIVETEXT PE GSP.RO

2 zile pînă la Ajax - Steaua EXCLUSIV » Frank de Boer a prefaţat pentru GSP meciul de joi: "Să nu visăm prea mult, Steaua e puternică!”

Frank de Boer îşi va aniversa pe 15 mai ziua de naştere.
Frank de Boer îşi va aniversa pe 15 mai ziua de naştere.

Articol de , - Publicat marti, 12 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 februarie 2013 01:33

Fostul mare fundaş al “lăncierilor” şi al Portocalei Mecanice compară jucătorii Stelei cu cei ai Ajaxului şi anunţă că are o legătură excelentă pentru viitor cu Gică Hagi şi Academia sa de juniori.

La 42 de ani, Frank de Boer e un om împlinit, după o carieră impresionantă ca jucător, la Ajax, Barcelona şi "naţionala" Olandei, şi un început neaşteptat de bun pe banca echipei ce l-a lansat în fotbalul mare.

Siguranţa lui, dar şi modestia şi simţul umorului reliefate din interviul pe care a acceptat să-l acorde reporterului Gazetei cu zîmbetul pe buze îi dau o notă aparte celui care a devenit antrenor principal, la Ajax, pe 6 decembrie 2010 şi care, două zile mai tîrziu, învingea cu 2-0 pe San Siro în faţa Milanului, în Ligă, pentru ca apoi să cucerească două campionate consecutive ale Olandei (primul, în 2011, chiar de ziua lui, pe 15 mai).

La 7 ani de la precedentul titlu al roş-albilor şi la 17 de ultima "dublă" la Amsterdam. Cu el se va înfrunta Laurenţiu Reghecampf în duelul antrenorilor. Iată ce gîndeşte Frank de Boer cînd mai sînt doar două zile pînă la turnirul de pe ArenA şi 93 de zile pînă pe 15 mai. Atunci e finala Europa League şi iarăşi ziua sa de naştere!

"Ştiu totul despre Steaua. Dar nu vă spun tot ce ştiu"

- Sînteţi gata de Europa League?
- Absolut, de fiecare dată aşteptăm optimişti o nouă confruntare. Aceasta e filosofia Ajaxului. Ne place jocul, ne place fotbalul, aşa că e vremea să jucăm în Europa League!

- Ce ştiţi despre Steaua?
- După meciul de la Venlo, din 3 februarie, am adunat toate informaţiile despre Steaua de la stafful meu de scouteri şi analişti. Ştiu echipa, ştiu rezultatele, şi din campionat, unde deja s-a distanţat, şi din Europa, am văzut mai multe meciuri... Nu pot să vă zic chiar tot ce am aflat... Există talent în acest lot, potenţiali jucători pentru marile ligi europene. Exact cum avem şi noi aici, la Amsterdam, băieţi care au calităţile de a deveni într-o zi fotbalişti în Premier League, de exemplu.

- Aţi văzut şi ultimele amicale ale Stelei?
- Am avut multe DVD-uri de analizat. Şi mai avem. Nu ne scapă nici un detaliu. Oricum, amicalele nu spun totul.

"Ne-aţi găsit slăbiciunile!"

- Steaua are probleme pe banda dreaptă a apărării şi în centrul atacului. Unde suferă Ajax?
- Nu e vorba de un punct vulnerabil. Avem o echipă tînără şi de aici apar riscurile. Uneori, ne lipsesc jucătorii cu experienţă care ştiu cum să reacţioneze în cazuri speciale.

- Cu Vitesse, la 2-3 în campionat, apărarea lui Ajax a jucat sub o mare presiune în ultimele 25 de minute şi a făcut mai multe greşeli. Acum, la 1-1 cu Roda, aceleaşi erori au fost repetate. Au fost semnale de alarmă pentru Frank de Boer?
- Uite, aţi găsit exemple bune asupra slăbiciunilor noastre! Repet, totul are legătură cu media de vîrstă a formaţiei mele, undeva în jurul a 24 de ani. Asemenea momente dificile nu apar la teamurile experimentate.

"Ador să jucăm sub presiune"

- Mulţi specialişti, inclusiv olandezi, susţin că, dacă forţezi Ajaxul, dacă-l pui sub presiune, defensiva sa se va preda în cele din urmă...
- Ca să fiu sincer, ador să jucăm împotriva unor echipe care ne presează, astfel ne putem face jocul nostru de atac poziţional. Dacă păstrăm stilul şi filosofia clubului şi dovedim că avem curaj să jucăm aşa, dacă nu repetăm acele erori cu Vitesse, putem bate pe oricine, indiferent cît de puternic.

- Şi pe Steaua?
- Next question, please.

- Dar aveţi un avantaj că aţi disputat cinci meciuri oficiale în ianuarie, în timp ce Steaua are zece amicale, nu?
- Avantajul există, însă nu ne garantează victoria.

Plănuieşte o dublă sărbătoare: Ajax şi De Boer

- Cît de importantă e Europa League pentru Ajax în 2013, anul în care Amsterdam va găzdui finala competiţiei? Şi pe 15 mai e şi sărbătoare în familia De Boer...
- În primul rînd, vrem să cîştigăm cît mai mult, oricînd şi oriunde, indiferent unde e finala. Pînă acolo mai e drum lung şi greu de străbătut. Dar e bine să mai afli din cînd în cînd că această finală e la Amsterdam, îţi mulţumesc că mi-ai amintit. Va fi şi ziua mea de naştere şi a fratelui geamăn Ronald, în acelaşi timp. Aşa că, pe 15 mai, cu victorii şi foarte mult noroc am putea face o mare sărbătoare la Amsterdam.

- Aţi cucerit ultima cupă europeană la Ajax, Champions League în 1995, ca jucător. Visaţi să cîştigaţi şi ca antrenor o competiţie pe continent? Europa League, de exemplu.
- Oamenii care mă cunosc ştiu că vreau să cîştig tot, absolut tot. Însă nu poţi să-ţi iei zborul visînd prea mult, trebuie să fii realist. Steaua e puternică, iar dacă o depăşim va fi probabil Chelsea în faţa noastră. Nu o să-ţi spun acum că vom cuceri Europa League. Îţi zic însă că Ajax are multă ambiţie, eu la fel de mare şi azi vom juca mai bine ca ieri, iar mîine mai bine ca azi. Este posibil ca, în viitor, mergînd pe această cale, să învingem într-o finală europeană.

- Ca jucător, aţi fost neînfricat. Ca antrenor, vă e teamă de ceva?
- Nu mi-e frică de nimic. Dar, ca antrenor, trăiesc un alt sentiment ciudat. Powerless. Lipsă de putere. Uneori, în timpul meciurilor, jocul ia o direcţie la care nu te aşteptai. Ca fotbalist, ai o influenţă mult mai mare, şi directă, asupra jocului. De pe bancă, poţi să faci o strategie, să dai sfaturi, să înlocuieşti un jucător, însă cîteodată nu e suficient. Atunci apare acel sentiment de lipsă de putere, frustrarea că nu poţi face mai mult. E destul de greu de suportat. Sînt bucuros totuşi că nu apare chiar atît de des.

"Cînd Kovacs cîştiga Cupa Campionilor, eu aveam doi ani"

- La final, o amintire despre românii de la Ajax. Ce înseamnă numele Ştefan Kovacs pentru Ajax şi pentru Frank de Boer?
- Normal, cunosc foarte bine acest nume. A fost unul dintre marii antrenori ai istoriei lui Ajax. Kovacs e extrem de important pentru noi. Dar nu pot spune atît de multe lucruri despre el.

- De ce?
- (Amuzat) Pentru că m-am născut în 1970. În 1972 şi 1973, cînd Kovacs cîştiga Cupa Campionilor, aveam doar doi, trei ani.

- În ultimii 13 ani au mai jucat patru români la Amsterdam, Chivu, Lobonţ, Mitea şi Ogăraru. Sîntem noi o sursă de talente pentru Ajax?
- Clar. Sînteţi suficient de buni încît tinerii voştri jucători să fie urmăriţi mereu de Ajax. Chivu este cel mai bun exemplu de fotbalist român foarte valoros care a fost aici. Pentru viitor, avem o foarte bună legătură cu Gheorghe Hagi şi Academia sa de juniori. Iar sistemul nostru de scouting este cu ochii pe voi.

2 trofee a cucerit Frank de Boer în doi ani şi două luni ca antrenor: titlurile de campion din 2011 şi 2012 cu Ajax

112 selecţii şi 13 goluri are Frank de Boer pentru "naţionala" Olandei între 1990 şi 2004, jucînd 3 semifinale la Euro şi una la Mondial

14 trofee a adunat ca jucător De Boer numai la Ajax (1988-1999), inclusiv Liga Campionilor, Cupa Intercontinentală şi Supercupa Europei; cu Barca (1999-2003) are doar un titlu în Primera

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
imperator
imperator  •  12 Februarie 2013, 11:55

Să sperăm.

vlad_condurache
vlad_condurache  •  12 Februarie 2013, 10:17

Mie imi place de reporter cand il intreaba pe olandez daca Romania e o sursa de talente pentru Ajax. De parca ala o sa spuna ca suntem niste desculti.

vlad_condurache
vlad_condurache  •  12 Februarie 2013, 10:14
Postat de zoly_85 pe 12 Februarie 2013, 07:00

Asta e Romania, dupa ce sa suntem mici ne mai dam si singuri in cap. Cum sa te ducu la antrenorul Ajax-ului sa-i spui unde are Steaua probleme.

Ma lasi? Saracul De Boer care habar nu avea de Steaua. Noroc ca i-a zis reporterul unde are Steaua probleme :))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează