INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  STEAUA - AJAX 2-0, 4-2 DUPĂ PEN. (ÎN TUR 0-2)

VIDEO+FOTO Europa! Steaua! » Roş-albaştrii au repetat scenariul cu Valencia şi au eliminat-o pe Ajax la penalty-uri

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 22 februarie 2013 04:35

E loterie, dar nu e noroc! Roş-albaştrii s-au calificat cu execuţii fantastice şi cu sînge rece la loviturile de departajare, dar mai ales fiindcă au crezut în minune şi în continuarea tradiţiei continentale de succes


Andrei Cristea n-ar fi finalizat atît de bine, deşi eroul tupeist şi surprinzător al eliminării Valenciei era atacant! Latovlevici a sprintat ca Florin Bratu în cea mai bună formă a lui şi a marcat ca Adrian Ilie. Poate ca Ilie din Steaua-Bruges 3-0, o altă poveste fantastică pe care roş-albaştrii au produs-o în Europa. Valencia era însă mai aproape şi cu toţii aveau mai mare nevoie să-şi amintească de ea şi de scenariul "Cum te poţi califica după ce ai pierdut prima manşă cu 0-2". Italianul Tagliavento a fluierat startul la 22:05, dar Latovlevici a apăsat, cu adevărat, START 37 de minute mai tîrziu. Un fundaş stînga neobişnuit să înscrie se bucură la gol ca un om care tocmai a cîştigat cel mai mare premiu la loto, uimit că i s-a întîmplat şi lui. Alt apărător, Chiricheş, a creat reuşita speranţelor steliste cu o deschidere genială pentru Iasmin, o pasă cu care a luminat terenul mai clar decît lucşii de pe acoperişul Naţional Arena. Chiricheş e un fundaş criticat pentru erorile lui, iar sclipirea asta îl apropie mai mult de Pirlo decît de Chielini şi de Bonucci.

Click aici pentru rezumatul VIDEO!

Emoţii. Bară!
Vuietul tribunelor trezite de speranţa apărută brusc o împinge pe Steaua peste olandezi în minutele rămase pînă la pauză, apoi trupa lui Reghecampf revine din vestiar mai prudentă, conştientă că un gol al ei ar anula de tot avantajul batavilor, însă o reuşită a lui Ajax ar închide, practic, calculele calificării. Batavi, vorba vine!, fiindcă asta e generaţia "lăncierilor" scandinavi, o selecţionată islandeză-finlandeză-daneză. Unicul vîrf, Sigthorsson, preia mingea şi rămîne cu spatele la poartă chiar dacă în jurul lui nu se află nici un adversar şi confirmă că Eidur Gudjohnsen a fost o excepţie, expresia "fotbalist islandez bun" rămîne un oximoron. Ajax continuă previzibilă în atac şi organizată în apărare. La Steaua, organizarea nu mai e dictată de pe margine de către Reghecampf, ci de inimile din tribune şi de pe teren. Entuziasmul şi nevoia de încă un gol fac ca extrema Tănase şi mijlocaşul central Chipciu să devină vîrfuri pe rînd. Reghecampf caută să pună un pic de ordine şi-l trimite pe teren pe Nikolici ca punct de reper pentru ofensiva disperată din ultimele 20 de minute. Popa trimite mingea în bară într-o fază-definiţie pentru momentele acestea ale jocului: şutează din lipsa altei soluţii şi mingea deviată se duce într-unul dintre stîlpii lui Vermeer.

Citeşte şi: FOTO Explozie de bucurie » Steliştii au dat startul petrecerii alături de fani

Chiri-gol!
Unde e norocul pentru care Steaua e invidiată de toate rivalele din România? N-a funcţionat la nici una dintre porţi. Tătăruşanu oricum n-a avut aproape deloc de muncă în faţa formaţiei al cărei play-maker, Eriksen, e "noul Michael Laudrup" numai fiindcă e danez, foarte tînăr şi poartă pe tricou emblema Ajaxului. Steaua rămîne mai vie şi, la un atac al ei, mingea ricoşează la 20 de metri de poarta lui Vermeer, de unde Chiricheş o expediază sub bară, aproape de vinclu.

Citeşte şi: FOTO Loviturile perfecte în imagini » Cum au reacţionat steliştii după penalty-ul decisiv al lui Latovlevici

Descriererea nu e suficientă, golul e între cel dat de Zidane pentru Real Madrid în finala cu Leverkusen şi traiectoriile de pe altă planetă ale loviturilor libere bătute de Juninho Pernambucano. Ajax nu mai are nici un avantaj! Steaua cedează un pic în faţa efortului şi a presiunii şi verzii au două ocazii într-un minut, bară Alderweireld, apoi un şut puţin pe lîngă poartă. Dar au mai rămas numai 5 minute şi echipele se domolesc, un pic speriate de ce s-ar putea petrece. Prelungirile sînt totuşi mai convenabile pentru toţi în situaţia asta. Steaua mai are energie şi pentru extra-time.

Citeşte şi: FOTO Fanii Stelei au făcut spectacol în tribune! Bannere cu mesaje anti-Dinamo şi de încurajare pentru Neşu

Latovlevici semnează povestea
Nikolici, atacantul care conduce mingea tîrînd-o prin iarba ruptă şi prin gropile urîte, are o trecere spectaculoasă pe lîngă un adversar. Efectul Chiricheş i-a cuprins pe toţi! Ambiţia disperată loveşte mingea mai bine decît ar face-o talentul. Teama de o eliminare tragică îi cuprinde pe români, iar olandezii arată tot mai moi, aşa că fotbaliştii pasează cu ochii la ceas şi forţează loviturile de departajare. La fel ca în 2005! Eriksen transformă lejer, Rusescu dă tare, imparabil, apără Tătăruşanu! Portarul-erou al calificării cu Grasshopper scoate mingea lui Schone, apoi Nikolici îl execută uşor pe Vermeer. La fel face De Jong cu Tătăruşanu. Nu şi Moisander, care trimite mingea în peluză şi-l lasă pe Latovlevici să termine ce tot el începuse. Iasmin e personajul din debutul şi finalul poveştii de joi, 21 februarie 2013. Încă o poveste din istoria Stelei, clubul pe care fantomele tradiţiei succeselor europene îl poartă mai departe.

Steaua - Chelsea din optimile Europa League se va juca pe 7 martie la Bucureşti şi o săptămînă mai tîrziu la Londra.

560393-caseta.jpg

Refuzat de Băsescu
Ieri, Gigi Becali a încercat să-l convingă pe preşedintele României, Traian Băsescu, să asiste la meciul cu Ajax. Patronul Stelei a sunat de mai multe ori la Cotroceni, dar n-a putut lua legătura cu acesta. "M-am gîndit să ne împăcăm, pentru că el poartă noroc Stelei şi, în plus, termin şi eu cu procesele. Dar nu l-am găsit la birou şi i-am transmis prin secretara lui ca neapărat să mă sune la pauză, dacă va fi 0-0. Aşa s-a întîmplat acum 8 ani, cu Valencia. Şi i-am mai transmis că-l aştept la Golden Blitz să sărbătorim calificarea", a spus Becali la DigiSport.

Statul aşteaptă 3,5 milioane de euro
Curtea de Apel a respins recursul lui Gigi Becali, dînd dreptate ANAF-ului. Astfel, pentru tranzacţiile cu terenuri din perioada 2004-2008, patronul Stelei trebuie să plătească statului 3,5 milioane de euro, reprezentînd TVA-ul. Suma a fost stabilită încă din 2009 de către agenţii ANAF, însă Becali a contestat decizia în instanţă, dar ieri demersul lui a fost catalogat ca fiind neîntemeiat.

"În tur, Reghe a greşit"
Cu cîteva ore înainte de fluierul de start, Gigi Becali a vorbit despre meciul care avusese loc în urmă cu o săptămînă, în Olanda: "Reghe e tînăr şi mai are de învăţat, dar la Amsterdam a greşit. Nu trebuia să ne ducem noi peste ei şi să facem presing, trebuia să jucăm aşa cum a făcut Milanul cu Barcelona. Să-i lăsăm să paseze pînă li se face rău, dar să-i blocăm la 40 de metri de poarta noastră".

Bătaie dejucată
După ce, la Amsterdam, o parte dintre suporterii Stelei s-au bătut cu fanii lui Ajax, cele două galerii au planificat o nouă luptă la Bucureşti. Aceasta trebuia să aibă loc în parcul Izvor, miercuri seara, însă jandarmii au aflat de plan şi l-au dejucat. "Era stabilit să vină 20 de stelişti şi 20 de olandezi", a spus purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, Georgian Enache. Gheorghe Mustaţă, unul dintre liderii de galerie ai Stelei, a confirmat, dar spune că numărul bătăuşilor trebuia să fie mai mare: "E o practică, un «fair-fight», care există peste tot în lume. Trebuia să fim 60 la 60, aşa a fost şi în Olanda".

Mai mult pămînt decît iarbă
Aşa cum Gazeta Sporturilor a anunţat încă de la începutul acestei săptămîni, gazonul celui mai mare stadion din România a fost dezastruos ( foto)! Acesta a cedat după primele minute, în cele mai multe zone rămînînd mai mult pămînt decît iarbă. Atît steliştii, cît şi olandezii s-au plîns înaintea partidei, dar oficialii ALPAB, cei care administrează stadionul, nu au oferit nici un răspuns pentru starea proastă a suprafeţei de joc. (Andrei Crăiţoiu)

Imaginile cu Valencia pe cubul uriaş
Suporterii prezenţi aseară pe stadion au putut revedea momentele din februarie 2005, atunci cînd Steaua o elimina pe campioana Spaniei şi deţinătoarea Cupei UEFA, Valencia, pe cubul stadionului (foto). Crainicul i-a îndemnat atît pe fani, cît mai ales pe jucătorii roş-albaştri care se aflau pe gazon la încălzire să mai spere într-o minune ca aceea de acum 8 ani. Mai mult, Laurenţiu Reghecampf a dezvăluit că înaintea meciului le-a pus fotbaliştilor săi nişte filmuleţe mobilizatoare de la confruntarea cu Valencia. (Andrei Crăiţoiu)

N-au mai lipsit parlamentarii
Gigi Becali şi-a ţinut promisiunea pe jumătate în ceea ce-i priveşte pe colegii acestuia din Parlamentul României. După ce i-a lăsat acasă la primul meci din Olanda, acum patronul Stelei le-a oferit senatorilor şi deputaţilor peste 200 de invitaţii. Parlamentarii au venit din timp la stadion, chiar dacă aveau unele dintre cele mai bune locuri de la tribuna oficială a stadionului. (Andrei Crăiţoiu)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (320)
hofer
hofer  •  22 Februarie 2013, 21:50

Bravo , felicitari.

flavoneus
flavoneus  •  22 Februarie 2013, 20:58

bai baieti, ati gresit forumul, ce legatarura are Slovan Lieberec cu AJAX AMSTERDAM!!!

idol
idol  •  22 Februarie 2013, 20:26
Postat de gun_of_brixton pe 22 Februarie 2013, 14:33

bezmeticu asta a prins un sut cum Bourceanu si Pintilii n-au prins nici la antrenamentele de la juniorat pana in prezent .A fost un sut de mijlocas la inchidere de mare valoare

a reusit sa cadreze bine. a fost al doilea sau sut cam din aceiasi pozitie la nici 10 minute, iar in trecut a mai avut executii spectaculoase. trebuie sa-i recunoastem meritele atunci cand le are si sa terminam cu Fisherisme de astea :).

Vezi toate comentariile (320)
Comentează