INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANŢA

Adrian Mutu a anunţat că vrea să-şi încheie cariera la Ajaccio: "Nu am venit ca să fiu un star"

Primul antrenament pentru Mutu la Ajaccio. +2   FOTO
Primul antrenament pentru Mutu la Ajaccio.

Articol de , - Publicat miercuri, 29 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 29 august 2012 12:42

"Briliantul" a petrecut peste două ore la vizita medicală, trecută cu succes. A semnat contractul ieri, spre seară, după prezentarea oficială! A discutat în vestiar cu căpitanul lui Ajaccio, Pierazzi, iar antrenorul Dupont i-a transmis că aşteaptă de la el să aducă în Corsica bucuria golului.

La hotelul "Mercure" de pe malul Mediteranei, Mutu s-a trezit ieri salutat de un soare prietenos. La 8 dimineaţa plaja era deja plină, pe faleză zeci de oameni ieşiseră la o repriză de jogging. Însă pentru căpitanul echipei naţionale abia începea o zi agitată şi plină de evenimente, prima petrecută în mîndra Corsică, locul ultimei reprezentaţii a "Briliantului".

Pe bicicletă, ca în turul Franţei
Un mic dejun cu un croissant, o tartă, unt, gem şi ceai în restaurant, după care a pornit către vizita medicală efectuată la cabinetul privat al lui Gil Todeau, doctorul lui Ajaccio. A fost primit cu o curiozitate specială de staff-ul clinicii, unde asistentele au vrut să afle cît mai multe despre starul care a ridicat deja în picioare întreg oraşul: cine e băiatul, dă multe goluri, e iubit în România, e apropiat de fani?

Apoi, lupta cu testele! Adrian a început cu proba de efort, pe bicicletă. Cu mască de oxigen pe gură, a străbătut aproape cît o etapă din turul Franţei, iar ritmul din picioarele lui făcea să duduie întreg cabinetul. Doctorul Todeau iese de cîteva ori surîzînd pe culoar, face semn cu degetul că e totul OK. Restul filtrului e o formalitate, aşa că, după două ceasuri, Mutu e gata pentru întîlnirea cu preşedintele Alain Orsoni.

Aşteptat cu braţele deschise. La propriu!
Se mută la stadion într-o maşină de teren a clubului, condusă de un tip care vorbeşte numai corsicană. Omul e entuziast că stă lîngă Mutu, aproape că i-ar cere un autograf, bine că italiana e similară şi pot schimba cîteva cuvinte!

La poartă, Orsoni îl aşteaptă cu braţele deschise şi-l invită în birou, împreună cu agentul său. Mai sînt de pus la punct nişte mici detalii, doctorul şi-a dat deja avizul, contractul e gata să fie semnat: doi ani, salariu de un milion de euro, maşină, o vilă a cărei închiriere va fi plătită de Ajaccio, bonusuri de performanţă.

Discuţiile nu durează mai mult de 10 minute, după care Adrian trece prin cabina antrenorului Alex Dupont. Tipul e încîntat: "I-am spus că aştept de la el să pună în slujba echipei experienţa şi talentul său. Nu poate face nimic singur, dar e capabil să aducă strălucire grupului. Vreau să vină la Ajaccio cu plăcerea jocului şi cu golul".

Prima întîlnire cu viitorii colegi
Urmează vestiarul. Băieţii au terminat recuperarea după antrenamentul de dimineaţă, mai sînt în cabină doar 8-9 jucători. Adrian salută, dă mîna cu fiecare, privirile îl urmăresc atente. "Cum naiba, omul ăsta care a trecut pe la Chelsea, Juve, Inter, Fiorentina va sta acum lîngă mine la antrenamente, la meciuri? Aici, la Ajaccio?".

Mutu face cunoştinţă şi cu Pierazzi, căpitanul. Corsican. Se ţin de umăr de parcă se ştiu de-o veşnicie, schimbă trei replici, zîmbesc. "Ne vom ajuta reciproc, aici nu există vedete, starul e echipa", explică Pierazzi. Înainte să iasă, Adrian ţine să-i cunoască şi pe tipii nevăzuţi din jurul echipei: masori, preparator fizic, magaziner, marketing. "Tutti parla italiano qui! Tranquillo!", îl asigură, mesaj că sprijinul pentru starul aterizat din Serie A va veni şi de aici.

N-a vorbit deloc în franceză la conferinţă!
E gata prima jumătate a zilei! Adrian se retrage pentru cîteva ore în oraş, ia prînzul şi se pregăteşte pentru prezentarea oficială. Schimbă ţinuta, de la pantaloni scurţi şi tricou trece la blugi şi cămaşă, dar se întoarce la stadion cu aceeaşi bună dispoziţie. Vorbeşte relaxat în conferinţa de presă, italiană, spaniolă, română, deloc franceză! Sala asta unde s-au înghesuit vreo 40 de jurnalişti din întreaga Europă e inuman de mică.

"Nu ai parte în fiecare zi de oferte de la Juve, Inter sau Chelsea. Sînt momente în carieră în care trebuie să iei în seamă şi alte propuneri. Să discuţi cu familia, să analizezi, să vezi ce e mai bine. Mi-a plăcut proiectul lui Ajaccio şi sînt mîndru că am venit aici pentru a ajuta această echipă să crească", începe Mutu discursul. Şi acceptă că, aşa cum îşi doreşte antrenorul, va fi doar un om din grup: "Nu pot rezolva singur meciurile şi nu vreau să fiu starul lui Ajaccio. Sîntem o echipă şi în asta va sta forţa noastră. Sînt deocamdată în urmă cu pregătirea fizică, dar mă voi antrena cu determinare în perioada următoare pentru a putea intra repede la meciuri".

Mama l-a vegheat cu discreţie
O promisiune din partea unui tip ambiţios! Îşi continuă apoi reprezentaţia pe gazon, cu un cîrd de microfoane după el. E prima ieşire pe terenul din Ajaccio, unde 12.000 de suporteri îi vor sorbi fiecare mişcare a gleznei, fiecare voleu, fiecare invenţie briliantă.

Undeva, în spate, Rodica Mutu, mama lui Adrian, priveşte cu mîndrie către fiul său, care, în ciuda tuturor valurilor carierei, s-a ridicat mereu deasupra loviturilor, recepţionate dinspre colegi, antrenori, impresari, jurnalişti sau de la sine însuşi.

Vorbeşte în italiană cu reprezentantul lui Adi şi probabil e singura persoană de pe această lume care n-are acum nici un fel de dubii că "decarul" său îşi va prepara în Corsica ieşirea din scenă pe uşa din faţă a fotbalului european.

Allez, Adrian!
Da, iată!, Mutu tocmai şi-a început şi primul antrenament la Ajaccio: pe un teren secundar vegheat pe laturi de Mediterană şi de o colină cheală, aleargă încet alături de preparatorul fizic, iar în faţă i se perindă deja derby-urile cu Lyon, Marseille, Montpellier şi PSG.

Butonul de start a fost apăsat, Mutu s-a lansat în provocarea finală alb-roşie, culorile clubului de unde visează să-şi pună ghetele în cui! Allez, Adrian!

"Trebuie să mă antrenez bine toată săptămîna, apoi să merg la echipa naţională. Nu joc de trei luni şi jumătate, e important să mă recuperez fizic" ( Adrian Mutu, atacant Ajaccio)

"Am vorbit cu Paszkany de la CFR, mi-a făcut o ofertă, dar am refuzat-o. I-am mulţumit că m-a căutat. CFR a fost singura echipă din România care m-a vrut şi care mi-a făcut şi ofertă. Sper să se califice în grupele Ligii Campionilor" (Adrian Mutu, atacant Ajaccio)

"Am avut parte de o primire călduroasă şi neaşteptată. Mă motivează extraordinar această surpriză plăcută" (Adrian Mutu, atacant Ajaccio)

"A fost o mare oportunitate să luăm un jucător de talia lui Adrian. Mutu este Ibrahimovici al nostru, e un jucător cu profil ofensiv, aveam nevoie de el şi sînt sigur că putem fi mai puternici" (Alex Dupont, antrenor Ajaccio)

2.000 de abonamente speră să vîndă Ajaccio prin aducerea lui Mutu, care să se alăture celor 5.500 deja cumpărate, în condiţiile în care echipa joacă pe o arenă de 12.000 de locuri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează