INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANTRENORI

Ce alţi selecţioneri a mai avut România în lume » Pişti Kovacs, vizionarul Franţei

Kovacs (al treilea din stînga), în 1975, la Palatul Elysee, la o întîlnire cu preşedintele Franţei, Giscard d'Estaing //  Foto: Guliver/GettyImages
Kovacs (al treilea din stînga), în 1975, la Palatul Elysee, la o întîlnire cu preşedintele Franţei, Giscard d'Estaing // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat luni, 29 decembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 29 decembrie 2014 09:37

În doi ani ca selecţioner, 1973-1975, Ştefan Kovacs a restructurat fotbalul francez. "După schimbările mele, dacă toate planurile vor fi respectate, în zece ani vom avea o «naţională» puternică", spunea antrenorul la sosire.

În 1984, "cocoşii" cucereau titlul european avîndu-l pe bancă pe Michel Hidaldo, fostul asistent al lui Kovacs. În vara lui '74, se spune că însuşi Ceauşescu i-a permis să rămînă încă un an la Paris.

Jacques Chirac, atunci premierul Hexagonului, afirma eliberat în L'Equipe: "L-am păstrat fără a da României compensaţii financiare". Iar pe 11 mai 1995, la decesul lui Pişti, preşedintele Chirac a ţinut un minut de reculegere: "S-a stins fondatorul fotbalului francez modern".

Datorită lui Kovacs, a fost realizat şi proiectul centrului naţional Clairefontaine.

Unicul campion
Am avut 31 de români selecţioneri în 31 de ţări, dar numai unul a cucerit un trofeu. Virgil Mărdărescu a antrenat "naţionala" Marocului timp de patru ani, între 1974 şi 1978. Şi a devenit campion al Africii în 1976, la turneul final din Etiopia, cînd avea 55 de ani. A murit în 2003, la 82 de ani.

120% mai mulţi fotbalişti!
Un nume necunoscut în România, Glad Tudor Bugariu, 38 ani, e considerat unul din părinţii fotbalului în Insulele Virgine Americane. Şi asta pe cînd avea doar 24 de ani, în 2000! A fost al doilea selecţioner al ţării din Caraibe, a fondat echipele naţionale de juniori şi a fost antrenorul sub care selecţionata a urcat prima oară un loc în ierarhia FIFA! A rămas cunoscut fiindcă folosea, în meciuri de seniori, doar fotbalişti sub 20 de ani. A pregătit ultima oară echipa universităţii South California.

Prietenul Africii
Un produs al şcolii de fotbal din Bacău, Dorian Marin, 54 ani, s-a remarcat în special ca antrenor în Africa. Unde a ajuns după ce Costică Ştefănescu, prietenul său şi fostul căpitan al "naţionalei", a refuzat oferta de a antrena Eritreea. Astfel, Marin a devenit românul care a antrenat cel mai jos în clasamentul FIFA, locul 197 pe-atunci! Este un apropiat al multor fotbalişti, printre care Samuel Eto'o, a mai pregătit echipe din Ruanda, Uganda, Ghana şi Orientul Mijlociu.

Selecţii din atol în atol!
Victor Stănculescu, secund la primul titlu al Rapidului, 1967, s-a remarcat ca selecţioner în Insulele Maldive, o destinaţie mai degrabă aleasă pentru vacanţe de lux. Ajuns acolo ca specialist în fotbalul juvenil, bărbatul, stabilit în Statele Unite, a făcut selecţii din insulă în insulă, pe majoritatea celor 26 de atoli care formează statul asiatic! Nu s-a oprit aici, fiind consultant şi în alte state exotice, printre care Antigua şi Barbuda.

El a fost primul
Românul care l-a antrenat şi pe Eusebio la Benfica, Elek Schwartz (1908-2000), originar din Recaş, Timiş, a fost şi primul conaţional care a pregătit o altă "naţională" decît cea a României. Şi chiar una de top: Olanda, din 1957 pînă în 1964!

În mandatul său, viitoarea "Portocală mecanică" avea să învingă pentru prima oară Brazilia lui Pele, 1-0 în 1963. Schwartz s-a stabilit în Franţa, unde îşi încheiase şi cariera de fotbalist, după ce, în România, a jucat la CA şi Kadima Timişoara.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  29 Decembrie 2014, 12:26

da, asta este un articol adevarat. felicitari.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează