INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

Corespondență GSP din Turcia » Dezvăluiri savuroase făcute de Șumudică: "Sunt «Amiralul» pentru turci! La mine, 75% e talent şi şmecherie" » Ce spune despre Turcia, ce ar schimba la el și de ce nu e dinamovist

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 10 ianuarie 2018 13:42

Marius Şumudică, antrenorul lui Kayserispor, este un tip spectaculos în declaraţii şi povesteşte ce i s-a întâmplat în Turcia, cum se vede pe sine şi, mai ales, cum este perceput de "otomani".

Despre Marius Şumudică se pot spune multe, părerile sunt pro şi contra, dar antrenorul de 46 de ani dovedeşte că e meseriaş în ceea ce face, după succesul istoric de la Astra venind prezentul de la Kayserispor, locul 5 în Super Liga turcă. Şi pentru ca tabloul să fie complet, tehnicianul este sigur pe el atunci când vorbeşte despre propria persoană. Bucureştean, din centrul Capitalei, Şumi şi-a creionat autoportretul, care sigur va naşte controverse!

- Domnule Şumudică, aţi spus în Gazeta de ieri că vă simţiţi un lider, chiar şi ziariştii turci v-au aşezat pe un cal ca să vă înfăţişeze ca un conducător, un bărbat puternic. Cum vă vedeţi dumneavoastră?
- Liderul nu se fabrică, se naşte. Tot timpul mi-a plăcut să conduc. Aşa am fost din şcoală, de la generală. Mă erijam aşa, într-un personaj care să-i strângă pe ceilalţi lângă el. Am fost exmatriculat că am luat apărarea unor copii trataţi incorect. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu numărul 1, să mă bat cu toată lumea, eram şi căpitanul echipei. Nu suportam nedreptăţile de mic.

- V-au găsit turcii vreo poreclă?
- Îmi spun fie "Comandantul", fie "Colonelul", fie "Amiralul". La început, ziceau că eu conduc o trupă de comando. La ei oamenii cu funcţii militare sunt foarte respectaţi, îmi arată foarte multă apreciere. Uite, îmi spunea şi Benjamin (n.red. Benjamin Osman, unul din ajutoarele de nădejde de la Kayseri) că eu sunt "Adamsin", cică aşa-mi zic localnicii, adică "om adevărat, de ispravă, pe cinste".

- V-au îndrăgit doar datorită succesului?
- Cred că i-a mişcat foarte mult pe fanii echipei că am refuzat să plec de la Kayseri pe o ofertă de 4-5 ori mai mare. Dar am zis nu qatarienilor.

Idolul farmaciştilor

- Copil fiind, aveaţi vreun personaj istoric preferat?
- N-aveam niciun personaj preferat la istorie. Sincer, nu m-a pasionat, citeam doar ca să trec mai departe clasa. Acum, mi-ar fi simplu să mă dau mare cu nişte chestii, dar dacă nu e aşa, cum să o fac?!

- Cum vă simţiţi după jumătate de an în Turcia?
- Mă simt împlinit, respectat, financiar şi ca obraz, lumea mă opreşte să facă poze şi să-mi ceară autografe. Nu ştiu dacă sunt mai respectat în Turcia decât în ţara mea. Aici, simt iubirea şi la Istanbul, şi la Izmir. Şi mult respect. Uite, aici, în Antalya, m-au oprit nişte oameni care au venit la un seminar farmaceutic şi mi-au zis: "Eşti cel mai simpatic antrenor şi cel mai bun!". În România, sunt şi hulit, dar asta e viaţa.

"Se poate să fi avut o altă carieră mai frumoasă dacă acceptam să joc la Dinamo, dar toată viaţa o să iubesc Rapidul ca pe mama! Dacă jucam acum, eram la primele 2-3 clasate din România" Marius Șumudică

"Războinic, dar nu duşmănos"

- Vă place să le staţi unora în gât, cum se spune?
- Sincer, da. Cred că n-aş putea trăi fără conflicte. Sunt războinic, dar nu sunt duşmănos. Eu şi când e prea multă linişte la echipă generez un conflict ca să-i ţin pe jucători în priză. Îmi place să trăiesc fiecare clipă, să nu fiu molcom, să nu dorm pe mine.

- În trei cuvinte, cum vă regăsiţi la începutul lui 2018?
- Fericit, împlinit şi gânditor.

"Elevul meu de care sunt cel mai mândru este Filipe Teixeira. Omul ăsta n-are vârstă! E incredibil cum se poate pregăti, e şi un caracter deosebit" Marius Șumudică

"75 la sută talent şi şmecherie, 25 la sută muncă"

- Vă simţiţi iubit, apreciat sau pizmuit?
- Sunt persoane ce mă apreciază, 50 la sută, ceilalţi mă hulesc, îi deranjează. Dacă m-ar demite sau mi s-ar întâmpla ceva rău, ar ieşi ca la piaţa Victoriei, mă aşteaptă la cotitură. Ar fi o furtună. Dar mai aşteptaţi, dragii mei, sper să vă crească barba până atunci!

- Ce vă face să fiţi altfel decât ceilalţi?
- Aşa m-am născut eu, lider! Mă fac plăcut repede şi reuşesc să-i adun pe alţii în jurul meu. Simt pe zi ce trece că ceea ce am realizat la Astra am făcut şi la Kayseri cu jucători din toate colţurile lumii. Îi simt pe cei de aici că atunci când intră pe teren joacă şi pentru mine.

- Cât e la dumneavoastră talent, muncă şi şmecherie?
- Talent şi şmecherie 75 la sută, muncă 25 la sută.

"Ce vedetă îmi place din campionatul Turciei? Talisca de la Beşiktaş. Apoi mai e Cenk Tosun, pe care tocmai a plătit Everton peste 30 de milioane de euro. Genul de atacant complet" Marius Șumudică

 

"Aş vrea să fiu mai slim fit şi mai răbdător"

- Ce n-aţi putea schimba niciodată la dumneavoastră?
- Sunt un tip dintr-o bucată, care trăiesc momentul. Nu sunt linguşitor cum cred unii, altfel făceam alte lucruri în România şi nu intram în războaie cu oamenii puternici şi care conduceau cluburile de fotbal. Spun lucrurilor pe nume, chit că nu place, chiar dacă am suferit mereu. Am intrat la TV şi am zis că preşedintele cutare nu m-a ajutat cu nimic şi-am luat şi sarmale de la mama să dau jucătorilor. A zis că mă dă afară. Au venit să-mi facă echipa sau să sune pe bancă, sau să intre peste mine în vestiar şi am replicat: "De mâine să vă căutaţi antrenor!". Eu nu accept multe şi îmi fac duşmani.

- Dacă ar fi să schimbaţi ceva la propria persoană, care ar fi acel ceva?
- Să slăbesc un pic şi să am răbdare mai mare în a mă documenta. Îmi spuneau mulţi colaboratori: "N-am pomenit aşa antrenor, să citeşti jocul şi să faci schimbări atât de potrivit doar din fler! Dacă munceai la fel de mult pe cât eşti de talentat, ajungeai departe". N-am răbdare să stau pe site-uri, să caut tot felul de chestii, merg pe feeling, pe fler.

"N-am un litru de băutură la activ în 46 de ani"

- Ce n-aţi putea face niciodată în viaţă?
- Să beau! Adică nu cred că am trei beri băute toată viaţa. Poate ce-am mai gustat din şampania învingătorului sau la vreo zi de naştere. Dar n-am un litru de băutură toată viaţa mea.

- Vorbeaţi de greutate, cum vă împăcaţi cu mâncarea tradiţională de aici?
- N-am mâncat niciun kebap în Turcia, niciunul, nu-mi place mâncarea spicy, nu pot! Dar trebuie să fac cumva să mai dau jos nişte kilograme.

"E greu să ajung la nivelul de a fi iubit aici precum Hagi şi Gică Popescu. Nu cred că voi ajunge vreodată la anvergura lor. Cu toate că sunt la început şi viitorul se anunţă frumos. Sunt pe un trend ascendent şi am ambiţii mari" Marius Șumudică

"Şumudică e tipul de om deosebit, cu har, care te face să vrei să lucrezi cu el! De aceea iau în calcul şi oferta lui de a veni la Kayserispor"
Claudiu Keşeru, atacant Ludogoreţ

De ce rapidist şi nu dinamovist

Şumi se aprinde teribil când vorbeşte de rivalităţile vechi: "Steliştii trebuie să fie tâmpiţi să mă aprecieze! Dinamoviştii sunt altceva, acolo m-aş vedea în viitor. Eu am crescut pe "Polonă", la 50 de metri de Ştefan cel Mare. Tata era mare dinamovist. La 5-6 ani jucam fotbal pe bitum, în spate, la Dinamo. Bunică-miu, Dumnezeu să-l ierte!, m-a luat cu tramvaiul în Giuleşti. El îmi spunea că vor să-l ia pe Goanţă, că nu vor să-i dea nici ARO, nici aprobare, că i-au luat carnetul. Eu, născându-mă ca un lider, eram provocat: "Cum să te ia Victoria pe sus?!". Aşa am ajuns să ţin cu Rapidul, şi din revoltă".

Contra pedagogul

Selecţionerul Cosmin Contra se află în aceste zile în Antalya, a stat deja de vorbă cu Săpunaru şi cu Lung junior de la Kayserispor, urmăreşte şi antrenamentele FCSB-ului şi Craiovei, urmând a viziona şi şedinţele de pregătire de la Viitorul, Iaşi şi Botoşani. "Guriţă" s-a întreţinut şi cu Şumi despre echipa lui, aşa cum va face şi cu ceilalţi antrenori. z

Pe urmele rivalilor

Formaţia turcă şi-a stabilit cantonamentul la Kaya Palazzo, un hotel de 5 stele din Belek, unde au locuit cei de la Craiova în urmă cu trei ani şi FCSB anul trecut. Acum, roş-albaştrii şi oltenii sunt la aproximativ 3 kilometri depărtare de echipa lui Şumi. Kayseri mai are două amicale, iar pe 18 ianuarie joacă returul cu Antalyaspor în Cupa Turciei, după 3-1 în tur, pentru ca-n prima etapă, pe 22 ianuarie, să întâlnească acasă pe Galatasaray.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
623506571124451
Marian Iordachescu  •  11 Ianuarie 2018, 01:29

Va spun din experienta si cred ca nu gresesc succesul lui Sumudica vine din faptul ca stie sa se faca iubit si apreciat de jucatorii cu care lucreaza

victor33
victor33  •  10 Ianuarie 2018, 22:24

Sumudica era “ciudatenia” cartierului, toti tineam cu Dinamo din oficiu. Cand il intalneam pe strada ne sopteam unul altuia “asta e rapidist”, ca si cand n-am fi stiut cum sa tratam situatia. Dar, datorita lui, si pentru faptul ca Rapidul avea obiceiul de-a juca la ora la care noi abia ce ne trezeam, mai dadeam si noi o fuga in Giulesti, la distractie, sa vedem ce-i cu nebunul asta. Noi tineam cu Dinamo, eram mici, dar asta era fanatic de pe atunci.

kingdom.of.jerusalem
kingdom.of.jerusalem  •  10 Ianuarie 2018, 20:55

A copilarit lipit de Dinamo!! Cum vreti voi sa tina cu mizeria blatista fcsb??

Vezi toate comentariile (7)
Comentează