GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  A DRIBLAT MOARTEA

Fotbalistul român care a evitat la mustaţă zborul prăbuşit marţi detaliază şirul ireal al evenimentelor: "Kurdul ne-a salvat viaţa!"

Articol de - Publicat joi, 26 martie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 27 martie 2015 10:25

Alin Vigariu, fost mijlocaş al Craiovei, pleca din cantonamentul spaniol cu echipa sa, Dalkurd FF: la sfatul kurdului Adil Kizil, 31 ani, formaţia din L3 suedeză nu s-a întors la Stockholm cu escală prin Dusseldorf, fiindcă ar fi aşteptat 5 ore în aeroport


Răspunde uşurat la telefon, e ca un student la finalul unei sesiuni de foc. "Uite, am cîteva minute să vorbim", începe Alin Vigariu, cu un gîfîit aproape insesizabil, însă care ascunde multe trăiri.

- Aline, te simt, eşti încă emoţionat!
- Hai să îţi spun cum a fost. Eu joc la Dalkurd FF, echipă din divizia a treia suedeză. Acum două săptămîni, cînd am luat biletele pentru cantonamentul spaniol, am optat pentru cursa Stockholm - Frankfurt - Barcelona, care avea returul Barcelona - Dusseldorf - Stockholm. Însă directorul sportiv Adil Kizil şi-a dat seama că, la întoarcere, stăm vreo 5 ore în aeroportul din Dusseldorf. Şi a schimbat ruta! Ne-a împărţit în trei, o practică mai rar întîlnită. În alte trei avioane care ajungeau mai repede în capitala Suediei, aveau o altă escală şi plecau cam la aceeaşi oră din Catalunia! Două au decolat către Zurich, altul către Munchen.

- Tu erai într-unul care mergea către Zurich, din cîte înţeleg.
- Exact. Eram relaxat, ascultam muzică la căşti. Chiar, la coborîrea pe pămînt elveţian, n-am ieşit atît de repede din "modul avion" al telefonului. Dar, stînd prin aeroport, i-am dat drumul mobilului, eram curios să intru puţin pe internet. În momentul acela, mi-au apărut zeci de mesaje şi de apeluri pierdute. M-am gîndit că e ceva în neregulă, fiindcă toţi cei care mă contactaseră ştiau că sînt în avion şi nu pot vorbi! "Eşti bine?", "Unde eşti?", "E totul în regulă?". Atunci am aflat că a căzut avionul de Dusseldorf deasupra Alpilor. Şi m-am gîndit la Kizil. Să-i mulţumim, ne-a salvat pe toţi!

- Cum a fost drumul Zurich-Stockholm?
Nu pot spune că mi-e frică de aer, însă drumul din Elveţia în Suedia a fost... Părea că fiecare minut are 180 de secunde! La fiecare trepidaţie, mică turbulenţă, mişcare, credeam că se întîmplă ceva rău. Nici nu puteam adormi, să treacă timpul mai repede. Din zece în zece minute verificam ceasul. Dar am ajuns cu bine.

150 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul aeronavei Germanwings 4U9525/GWI9525. Avionul, care se deplasa pe ruta Barcelona (Spania) - Dusseldorf (Germania), s-a prăbuşit, marţi dimineaţa, în Alpii Francezi, în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone. Cauzele căderii sînt încă sub investigaţie.

"De cînd am ajuns în Suedia am primit telefoane întruna. Mă bucur că sînt în viaţă, însă îmi pare sincer rău de cei care au pierit în teribilul accident"
Alin Vigariu, mijlocaş Dalkurd FF

2 goluri în 11 meciuri a reuşit Alin anul trecut pentru echipa sa

97 de meciuri are Vigariu în Divizia A

CV Alin Vigariu
Născut: 18 septembrie 1980, Craiova
Joacă pe postul de mijlocaş dreapta
A evoluat la: Universitatea Craiova (1999-'00, 2001, 2002-'05), Electroputere Craiova (2000-'01), Rocar Bucureşti (2001-'02), IK Brage (Suedia 4, 2005-'06), Gloria Buzău (2007-'09), Gaz Metan CFR Craiova (2009-'11), Gaz Metan Severin (2011-'12), ALRO Slatina (2012), FC Olt (2012-13)

Şeptar în echipa kurzilor


Omul cu aproape 100 de meciuri în prima ligă din România joacă la o formaţie atipică. Olteanul povesteşte cum a ajuns în Suedia şi de ce s-a integrat bine la Dalkurd FF: "Mă cheamă Alin, aici sînt toţi , , m-au adoptat repede"

"Îmi place viaţa aici, de asta am ales Suedia şi nu Italia, Spania sau alte ţări. Sora soţiei mele e căsătorită aici de vreo 20 de ani, aşa că am luat pulsul înainte, mai veneam prin vacanţe", explică Alin Vigariu. Nu e la prima aventură în nord. Jucase, în aceeaşi ţară, la IK Brage (2005-06), club de liga a patra. Însă, de-atunci, a mai făcut o escală prin România, cu alte cîteva zeci de meciuri în Divizia A pentru Gloria Buzău.

"Alin" lîngă "Altin"
Totuşi, acum se află la o grupare unde întreaga conducere, de la patronul Ramazan Kizil la secretarul Ismail Dundar, e de origine kurdă! "E o formaţie fondată şi întreţinută de kurzi. Iar eu m-am integrat bine, n-am probleme. Plus că mă cheamă «Alin», aici sînt toţi «Adil», «Altin», «Awad»", găseşte răgaz Vigariu pentru un rîs sincer.

La fiecare meci, etnicii kurzi din Suedia umplu micile tribune ale stadionului echipei şi flutură steagul Kurdistanului, regiune autonomă din nordul Irakului.

42 de mii de locuitori are oraşul Borlänge, unde joacă Vigariu

"Sîntem o echipă bună în liga a treia. Acum doi ani s-a pierdut barajul de promovare, anul trecut l-am ratat la un singur punct distanţă"
Alin Vigariu, mijlocaş

Kurzii, irakienii şi asirienii domină Suedia
Etnicii din zona Irakului îşi fac simţită prezenţa la Stockholm şi împrejurimi. Populaţia kurdă din Suedia se învîrte în jurul a 100.000 de locuitori. Asirienii (a nu se confunda cu poporul din antichitate) îi depăşesc însă la fotbal. Au două echipe în liga a doua: Assyriska şi Syrianska!

AU EVITAT DEZASTRUL: TRAGEDII AVIATICE ÎN CARE AU FOST IMPLICATE ECHIPE
- 4 mai 1949: Avionul care ducea marea echipă AC Torino a lovit turla bisericii Superga de lîngă Torino: au murit 31 de persoane, printre care căpitanul Valentino Mazzola
- 14 noiembrie 1970: Întreaga trupă de fotbal american a Universităţii Marshall (SUA) a pierit după ce avionul McDonnell Douglas DC-9 a explodat înainte de aterizare. Accidentul cu cei mai mulţi decedaţi din aceeaşi echipă, 45
- 7 septembrie 2011: 37 de membri ai formaţiei de hochei Lokomotiv Iaroslavl (prima ligă, KHL) au pierit pe malul Volgăi după o eroare de pilotaj

Bayern, moment de reculegere
Cum compania lowcost a cărei aeronavă s-a prăbuşit era din Germania (Germanwings), fotbaliştii campioanei Bayern Munchen au reacţionat imediat. Elevii lui Pep Guardiola au ţinut, înaintea antrenamentului de ieri dimineaţă, un moment de reculegere.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  26 Martie 2015, 20:36
Postat de alexmirona pe 26 Martie 2015, 10:16

La comentariile rautacioase de ieri ale comentatorilor la rubrica respectiva - cum ca Dusseldorf e mai aproape de Stckholm decat Zurich sau Munchen, am comentat: " Nu va repeziti asa! S-ar putea ca oficialul suedez sa se fi referit la timp, nu la distanta. S-ar putea ca legatura prin Dusseldorf sa fie la 5 ore distanta pe cand de la Zurich sau Munchen, care sunt aeroporturi mult mai mari, sa aiba conexiuni mai rapide." Am avut dreptate!

nu stiam cui sa ma adresez pentru dreptate; inseamna ca tu esti cel cu ea?

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  26 Martie 2015, 10:18

frumos articol. alin vigariu a avut un noroc imens. si el si colegii lui de club.

alexmirona
alexmirona  •  26 Martie 2015, 10:16

La comentariile rautacioase de ieri ale comentatorilor la rubrica respectiva - cum ca Dusseldorf e mai aproape de Stckholm decat Zurich sau Munchen, am comentat: " Nu va repeziti asa! S-ar putea ca oficialul suedez sa se fi referit la timp, nu la distanta. S-ar putea ca legatura prin Dusseldorf sa fie la 5 ore distanta pe cand de la Zurich sau Munchen, care sunt aeroporturi mult mai mari, sa aiba conexiuni mai rapide." Am avut dreptate!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează