INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SCOŢIA

Goian explică de ce despărţirea de Ioan Becali nu e o trădare » Citeşte un interviu cu fundaşul lui Rangers

Dorin Goian
Dorin Goian

Articol de - Publicat marti, 20 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 20 septembrie 2011 00:42

Fundaşul "naţionalei" spune că a lucrat cu Florin Manea pentru transferul la Glasgow deoarece contractul cu Becali îi expirase de un an şi jumătate. Şi povesteşte experienţa fabuloasă a primului său Rangers - Celtic, 4-2


- Dorin, seamănă 90 de minute în Rangers - Celtic cu un derby Steaua - Dinamo?
- E mult mai intens marele meci al Scoţiei. Ca ritm, ca orgolii. Dar simţi presiunea asta teribilă doar în ziua partidei. Nu e precum în România, cu declaraţii de pe la conducători, cu atacuri la arbitri în săptămîna dinaintea jocului. Cînd însă intri pe teren, începe o nebunie totală, 50.000 de oameni cîntă încontinuu! Ce-am trăit eu duminică n-am întîlnit de cînd m-am apucat de fotbal!

"Nu mă înţelegeam de la doi paşi cu colegii"

- Te referi la atmosferă, probabil?
- Da. Minunată! La Boro - Steaua, în semifinala Cupei UEFA, de-abia mă auzeam de la cinci metri cu Ghionea pe gazon, în timpul partidei, din cauza zgomotului infernal. Acum însă, nici de la doi paşi nu te înţelegeai cu coechipierii! Am comunicat numai prin mimică, prin semne. A fost incredibil, începînd chiar cu momentele premergătoare partidei, cînd echipa intră pe teren pe melodia "Simply the best" a Tinei Turner. Şi apoi urmează imnul lui Rangers, pe care o să-l învăţ integral în perioada următoare.

- Eraţi conduşi la pauză cu 2-1, dar aţi învins cu 4-2.
- Un rezultat un pic descurajator după 45 de minute! Dar ne-am mobilizat fantastic în repriza a doua şi am reuşit să întoarcem meciul. A fost una dintre cele mai solicitante partide pe care le-am jucat vreodată!

"Gardoş nu l-a accidentat intenţionat pe Băcilă"

- Eşti la curent cu ce se întîmplă acasă cu Steaua?
- Am urmărit pe internet ce a făcut cu Pandurii şi m-a mişcat nenorocirea păţită de Băcilă! Sînt sigur însă că Gardoş n-a avut nici cea mai mică intenţie să-l accidenteze pe băiat. E greu şi pentru el, suferă mult pentru incident şi are mare nevoie de sprijinul clubului, al familiei în perioada asta ca să treacă peste acest moment dureros. Păcat!

- Levy a punctat la final că Steaua nu e pregătită nici în acest sezon să ia titlul!
- Nu ştiu ce gîndeşte dînsul, dar am mai spus-o că, pentru a trage la titlu, e obligatoriu să legi cîte 4 sau 5 rezultate pozitive, să fii în frunte, să stai la luptă pentru primul loc. Altfel e greu să cîştigi campionatul!

"Îl respect pe Giovanni că m-a dus în Italia"

- Te-a surprins atacul lui Giovani Becali, care te-a numit "caracter de nimic" pentru că nu ai lucrat cu el pentru transferul la Rangers, în iulie?
- Mă aşteptam la un atac chiar mai tăios. Dar hai s-o lămurim şi p-asta! Îl respect şi-i mulţumesc pentru că mi-a oferit şansa să evoluez în campionatul italian, la Palermo. Am învăţat multe lucruri acolo. Dar contractul de impresariat cu el mi-a expirat la cîteva luni după ce m-am transferat în Serie A. Şi a trecut cam un an şi jumătate în care n-am primit nici măcar un telefon de la el, să mă întrebe dacă am vreo problemă, dacă mi-e bine sau rău. Sincer, nici n-aveam această pretenţie. Probabil s-a gîndit că, la 29 de ani, Goian nu mai e o miză pe piaţa transferurilor şi a considerat că nu mai e cazul să-mi propună o prelungire a colaborării. Aşa am ajuns să lucrez cu Florin Manea pentru plecarea la Glasgow.

- Dar Giovanni ţi-a vorbit clar de oferta din Scoţia?
- El a aflat de discuţiile cu Rangers de la Palermo. Conducerea de acolo i-a spus de ofertă, neştiind că eu nu mai am contract cu Becali. M-a sunat, n-am zis nici da, nici nu, cunoscînd foarte bine că Florin negocia de vreo două luni cu scoţienii. S-ar fi putut spune că trădez dacă mergeam pe ultima sută de metri cu Giovanni după ce Manea se ocupase intens de povestea asta! Şi atunci, unde am greşit eu ca să fiu numit mincinos şi trădător?

"Ne-au lipsit norocul şi mintea în Bosnia"

- Cu "naţionala" mai are rost să ne amăgim că Luxemburgul va bloca Bosnia pe 7 octombrie?
- E clar că va fi foarte greu, mai ales că bosniacii vor juca acasă şi vor face totul ca să ia cele trei puncte decisive. Stau însă şi mă gîndesc ce şansă am ratat în grupa asta, unde meritam sută la sută să fim măcar pe locul doi! Am pierdut două puncte pe final cu Albania, Franţa ne-a bătut în ultimele zece minute la Paris şi a dat un gol din ofsaid, cu Bosnia în deplasare am condus la pauză şi puteam scoate măcar un egal, dacă aveam mai multă minte şi noroc. Plus că i-am distrus la Bucureşti! Dar asta e, vrem, nu vrem, rezultatele fac diferenţa!

"Mutu şi Tamaş sînt jucători care pot fi utili oricînd echipei naţionale. Dar selecţionerul ştie cel mai bine care e situaţia şi cum trebuie procedat"

"Ultimele rezultate ale Luxemburgului ne dau o speranţă în plus că poate, cine ştie?, va face o minune în Bosnia. Nu e cazul însă să ne gîndim acum să-i trimitem cine ştie ce premieri din partea României ca o motivaţie în plus"

495 de minute a jucat Dorin Goian în primele 6 meciuri în tricoul lui Rangers

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (14)
perspico
perspico  •  20 Septembrie 2011, 22:36

Bravo! Un barbat adevarat! Insa ai grija, ai intrat in razboi cu Mafia, piturca este parte din mafie, ai toate sansele sa nu mai prinzi Nationala!

red.dog.71
red.dog.71  •  20 Septembrie 2011, 15:01

Bravo Goe Fratii Berbecali sunt niste dobitoci ce-si spun "impresari" Din ce stiu eu tu ai fost "fortat" sa semnezi cu ei cand erai la Stelemeaua ca altfel nu te lasa ciobanul parlamentar sa pleci Te astept la nationala cu aceeasi placere chiar daca ai jucat pentru oi.

dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  20 Septembrie 2011, 15:00

Felicitari pentru transfer! Sa-ti dea Domnul putere si sanatate sa mai joci cativa ani buni sa ai rezultate si acolo si cu Romania!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează