INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  UCRAINA

Pericol pentru Mircea Lucescu! » Patronul lui Şahtior, Rinat Ahmetov, e ţinta noului procuror general

Rinat Ahmetov şi Mircea Lucescu în primăvara lui 2009, cînd Şahtior cucerea Cupa UEFA // Foto: Reuters
Rinat Ahmetov şi Mircea Lucescu în primăvara lui 2009, cînd Şahtior cucerea Cupa UEFA // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 28 februarie 2014 00:00 / Actualizat joi, 27 februarie 2014 23:29

Oligarhul din Doneţk, care va fi cercetat pentru fraudele comise în complicitate cu fostul guvern, a fost aseară pe stadion la Şahtior - Plzen.

Se strînge laţul în jurul lui Rinat Ahmetov. Întors de la Londra, unde se refugiase după căderea regimului Ianukovici, patronul lui Mircea Lucescu la Şahtior (47 de ani) se numără printre ţintele noului procuror general interimar al Ucrainei, Oleh Mahniţki - anunţă cotidianul rus Pravda.

Acesta şi-ar fi propus să investigheze fraudele comise de guvernul premierului Mikola Azarov în complicitate cu oligarhii protejaţi de fostul şef al statului, printre care şi Ahmetov. Situaţie care pune în pericol şi clubul pe care-l conduce din octombrie 1996.

Potrivit unor surse din anturajul noii puteri de la Kiev, parte din conturile patronului lui Şahtior ar fi fost deja blocate. Şi dacă ancheta în cazul său o va cere, nu va mai putea accesa nici una dintre resursele sale financiare.

Inevitabil, criza politică de la Kiev, în ciuda instalării unui nou guvern, interimar, va genera automat o criză economică, cum însuşi Ahmetov avertiza în ianuarie. Ceea ce-i va afecta toate afacerile. Inclusiv Şahtior!

"Naşul din Doneţk"
Patronul gigantului SCM, cu peste 300.000 de angajaţi, şi implicat în multiple alte domenii (bancar, minerit, energie, asigurări, telecomunicaţii, media), Rinat Ahmetov a mai fost anchetat în 1999 şi 2005. De fiecare dată pentru implicare în crimă organizată. Dar nimeni n-a reuşit să-i dovedească vinovăţia "Naşului din Doneţk", cum i se spunea.

Dispare Metalist?
Metalist Harkov, locul 2 în campionatul Ucrainei, pare să fie în situaţia cea mai delicată. Patron din decembrie 2012, cînd a cumpărat clubul cu 100 de milioane de dolari, Serghei Grucenko, bun prieten cu fiul lui Ianukovici, nu mai e de găsit.

Jucătorii sînt neplătiţi de aproape 3 luni şi într-o săptămînă vor fi liberi, iar antrenorul Miron Markevici şi-a prezentat demisia pe motiv că "Metalist şi aşa se va desfiinţa". Atacantul Devici a fost vîndut ieri la Rubin Kazan pentru 5 milioane euro.

Emoţii pentru Burdujan
Lucian Burdujan nu stă nici el liniştit la Tavria Simferopol. Oraşul se află în republica autonomă Crimeea, care a cerut alipirea la Rusia după revoluţia de la Kiev. Trupele de la Moscova au debarcat deja în Peninsulă.

Cluburi care riscă din cauza patronilor
Metalurg Doneţk - preşedintele Serghei Taruta, care deţine mai multe combinate siderurgice, e pe cale să-l piardă pe cel de la Dunaferr, pe care ungurii vor să i-l ia după ce a concediat 1.500 de oameni

Iliciveţ Mariupol - patronul Vladimir Boiko, deputat al Partidului Regiunilor, e un înverşunat adversar al EuroMaidanului. Oamenii lui au atacat revoluţionarii, iar el a părăsit sala Parlamentului cînd s-a votat demiterea lui Ianukovici

Karpati Lvov - Petro Diminski, ultima oară deputat al Partidului Regiunilor, a anunţat că vinde echipa pentru 35 de milioane de euro

15,4 miliarde de dolari e averea lui Rinat Ahmetov. Este numărul 47 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume

21 de trofee a cîştigat Şahtior sub conducerea lui Ahmetov: 8 campionate, 8 Cupe ale Ucrainei, 4 Supercupe ale Ucrainei şi Cupa UEFA

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
judas100
judas100  •  28 Februarie 2014, 12:33

Asta a fost un gangster,si asa ajuns unde s-a ajuns, a avut mai multe echipe,meciurile au fost blatuite.Ca sa para totul ok, a trebuit sa gaseasca un antrenor cat de cat valoros, dar care accepta trucurile in culise, si cine era sa vina?> nea Mircea, care mereu era gata de orice blat, si uite ca acuma incet , dar sigur se prabuseste imperiul minciunii!

putregaiu
putregaiu  •  28 Februarie 2014, 11:50

La vara o sa dea bir cu fugitii, in Turcia

kraus
kraus  •  28 Februarie 2014, 11:08

Ahmetov n-are şi el vreo discopatie ceva?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează