INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANŢA

Sabotorul » Cum şi-a împins Mutu propriul antrenor de la Ajaccio spre demitere!

Mutu şi Dupont, la prezentarea jucătorului cu numărul 12 la Ajaccio // Foto: Raed Krishan +1   FOTO
Mutu şi Dupont, la prezentarea jucătorului cu numărul 12 la Ajaccio // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 19 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 18 decembrie 2012 21:54

Joc slab, goluri foarte puţine, tensiune în vestiar, "ego supradimensionat". Starul corsicanilor nu l-a ajutat deloc pe Alex Dupont să reziste pe banca lui Ajaccio.

Amîndoi au venit în vară la Ajaccio. Şi antrenorul Alex Dupont (58 de ani), şi Mutu (34). Ultimul, la sfîrşitul lui august, cu puţin timp înainte ca mercato să se încheie. A fost întîmpinat ca un rege, ca un salvator, iar Dupont era cel mai fericit.

"E Ibrahimovici al nostru"
"A fost o mare oportunitate să luăm un jucător de talia lui Adrian. Mutu este Ibrahimovici al nostru. Aveam nevoie de el şi sînt sigur că putem fi mai puternici", afirma tehnicianul pe 28 august. Neşansă. Luni, fix 111 zile mai tîrziu, Dupont a fost destituit, motivul invocat de preşedintele Alain Orsoni fiind "revolta jucătorilor împotriva propriului antrenor".

Egoistul român

Dar Mutu, transferul atît de aşteptat la Ajaccio, a fost marea deziluzie.

- A provocat tensiune în vestiar. "Joacă rolul starului pe teren. Vrea să bată el tot: penaltyuri, lovituri libere, cornere. Nu mai lasă pe altcineva", a mărturisit coechipierul său Ricardo Faty în France Football. În timp ce L'Equipe observa pe 21 octombrie: "Mutu e agasat şi agasează. Conducerea clubului trebuie să-l readucă pe linia corectă".

"A stricat tot"

- S-a certat cu Dupont. "Are clar un ego supradimensionat, dar eu cîştig meciurile cu lei, nu cu mieluşei", a încercat antrenorul mereu să-i ia apărarea. Jucătorul nu i-a răspuns la fel. "Relaţia dintre Mutu şi Dupont era foarte încordată", a susţinut acelaşi L'Equipe.

- A jucat slab majoritatea partidelor. A înscris 3 goluri şi a avut 4 bare. Atît. În rest, multe nereuşite. Inclusiv 5 cartonaşe galbene. "Talent imens, dar, cu atîtea ratări, şi-a lăsat echipa descoperită. A stricat totul", a tunat L'Equipe. Deşi Dupont i-a mai aruncat un colac de salvare - "A sosit în Corsica urmărit de o pisică neagră. Trebuie s-o găsească repede" -, prestaţiile sale au dezamăgit constant. Cu mici excepţii, golul şi autogolul provocat la 2-0 cu Reims şi "scăriţa" din penalty la 1-1 cu Nancy, Mutu n-a mulţumit pe nimeni.

"Mutu nici nu-l mai saluta pe antrenor"
Din 21 octombrie, cînd a fost înlocuit de antrenor la derbyul Ajaccio - Bastia (0-0), iar atacantul l-a ignorat pe Dupont, plecînd direct acasă fără a mai aştepta finalul meciului, Mutu a scos securea războiului în faţa tehnicianului. "Românul nici nu-l mai saluta pe Dupont", a dezvăluit L'Equipe. Fapt confirmat de însuşi Dupont: "Am primit mai multe mesaje de simpatie de la jucători. Nu şi de la Mutu".

A "evadat" la Belgrad înainte de meci
Vineri, 30 noiembrie, Ajaccio a jucat cu St. Etienne acasă (0-0), dar, înainte, Mutu a plecat luni şi marţi la Belgrad, pierzînd două zile de pregătire. Antrenorului nu i-a plăcut această "evadare", deşi conducerea clubului o acceptase. La întoarcere, întrebat dacă nu crede că dispărînd de la echipă îşi va enerva coechipierii, "tricolorul" a răspuns şocant: "N-am ştiut programul meciurilor noastre. Dacă aş fi aflat că avem partidă vineri, mi-aş fi amînat călătoria. Oricum, două zile fără antrenamente nu înseamnă mare lucru".

Meciuri cu Mutu în rol negativ la Ajaccio

- 0-2 cu Lille (6 octombrie, d) - a ratat o mare ocazie, singur cu portarul, la 0-2
- 0-0 cu Bastia (21 octombrie, a) - o bară şi o altă şansă bună irosită, cap pe centru din 6 metri
- 4-4 cu Lorient (28 octombrie, d) - a înscris primul său gol, dar a dat cu piciorul la 3 oportunităţi uriaşe: două la 4-2 pentru Ajaccio şi una la 4-3
- 0-2 cu Marseille (4 noiembrie, a) - la 0-0, faţă în faţă cu goalkeeperul, a greşit preluarea
- 0-1 cu Sochaux (17 noiembrie, a) - "Pleiadă de ocazii, nici una fructificată. Doar o bară. Va regreta" (L'Equipe)
- 1-1 cu Nancy (24 noiembrie, d) - gol, însă şi 3 şanse pierdute, inclusiv o bară
- 0-0 cu St. Etienne (30 noiembrie, a) - "N-a adus nimic în plus. Nici acum. Încă un cartonaş" (L'Equipe)

"Eu nu sînt vinovat, mi-am creat ocazii de gol. Dacă nu ar fi fost cele patru bare, aş fi avut şapte goluri, nu trei. A fost vorba de centimetri, ghinionul m-a împiedicat să marchez, nu jocul slab" (Adrian Mutu, atacant Ajaccio)

"Am primit mesaje de simpatie de la jucătorii mei după ce am fost demis. Şi de la Mutu? Nu!" (Alex Dupont, fost antrenor Ajaccio)

"Era o ruptură evidentă între fotbalişti şi antrenor. Am vorbit cu fiecare jucător şi toţi erau revoltaţi. Singura soluţie, concedierea lui Dupont" (Alain Orsoni, preşedinte Ajaccio)

1 milion de euro este salariul anual al lui Mutu în Corsica; are contract pe două sezoane

14 este locul ocupat de Ajaccio în Ligue 1, cu 19 puncte, la 3 deasupra zonei retrogradării

113 zile au trecut de cînd Adrian a fost prezentat oficial la gruparea din insula corsicană

Cifrele lui Mutu la Ajaccio
- 12 meciuri în Ligue 1
- 10 titularizări în campionat
- 855 de minute jucate
- 3 goluri marcate, unul din penalty
- 4 bare a avut în prima ligă
- 5 cartonaşe galbene a primit
- 3 a fost nota minimă primită în L'Equipe
- 4,3 este media notelor (6 maximă)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
salaaurel
salaaurel  •  22 Decembrie 2012, 09:23

Un asemenea ilustru drogat nu face altceva decat sa distruga tot ce este bun ,pacat sa te incurci cu asa ceva si sa nu mai vorbim de venirea la nationala.

durul
durul  •  19 Decembrie 2012, 16:30

toti cei ce se vor mai incurca cu borfasul asta aceeasi soarta vor avea ,pentru ca lui nu-i maista mintea la fotbal,sportul asta este doar pentru a-si umple timpul si de a fi o sursa de bani pentru petreceri !

whiteredarad
whiteredarad  •  19 Decembrie 2012, 11:39

Desigur Mutu e vinovat de toate relele : ca echipa lui ia multe goluri,ca mijlocul e slabut,de B ,ca unii colegi rateaza,ca nu da goluri mai multe,ca nu-si plange antrenorul,dat afara, ca bate-foarte bine- loviturile libere. E clar- dai in calul care trage,nu in ala puturos. O fi Mutu sub ceea ce a fost,dar am vazut 5 meciuri ale francezilor,si a jucat bine in toate.Dar,ziaristii nostri preiau doar criticile,arata ,doar defectele,nerealizarile lui Adi. Mutu nu e Becali,care are grija-stiti voi cum- de relatia cu ziaristii romani. De aici i se trage. Articolul este in totalitate negativist,chestia asta nu e normala.Nici pe Jumatate !. Adi Mutu nu este raul railor !

Vezi toate comentariile (9)
Comentează