INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BELGIA

Scapă de pedeapsă! » Acuzat de blat pe cînd juca la Lierse, Marius Mitu e audiat la Bruxelles

Marius Mitu a fost pe locul 3 într-un top al celor mai buni fotbalişti din campionatul belgian 2004-2005, după Kompany (Anderlecht) şi Pieroni (Mouscron) // Foto: IntactImages/EPA
Marius Mitu a fost pe locul 3 într-un top al celor mai buni fotbalişti din campionatul belgian 2004-2005, după Kompany (Anderlecht) şi Pieroni (Mouscron) // Foto: IntactImages/EPA

Articol de - Publicat marti, 04 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 februarie 2014 22:44

Fostul playmaker, 37 de ani, ar fi primit 10.000 euro pentru a pierde meciuri în beneficiul mafiei de pariuri chineze.

Inculpat în proces, el riscă maximum 3 ani de închisoare pentru corupţie pasivă, dar va evita condamnarea, pentru că infracţiunea se va prescrie, susţine presa belgiană.

În februarie 2006, cînd a început scandalul, Marius Mitu era unul dintre cel mai bine cotaţi jucători din Belgia. Se transferase vara precedentă la Anderlecht (semnase pe 3 ani), după un sezon excelent la Lierse, unde marcase 10 goluri şi reuşise 19 assisturi, devenind pasatorul campionatului. Federaţia de la Bruxelles voia să-l naturalizeze pentru a evolua la selecţionata "diavolilor roşii".

În acel moment însă, acuzaţiile au căzut ca o ghilotină. S-a descoperit că fostul finanţator al lui Lierse, omul de afaceri chinez Ye Zheyun, realizase un păienjeniş al blaturilor, implicînd mai multe echipe. Plătea fotbalişti, formaţiilor lor pierdeau şi mafia pariurilor din Asia cîştiga sume colosale.

"Sînt inculpat, acuzat că am primit bani prin intermediul antrenorilor. Nu mi-e frică. Am cîştigat deja un proces împotriva federaţiei belgiene, care a vrut să mă suspende pentru blaturi. Am dat-o în judecată şi am cîştigat" (Marius Mitu, fost jucător Lierse)

Avocatul neagă că şi-a recunoscut vina
Mitu a fost printre învinuiţi. Audiat de judecătorul de instrucţie Silviana Verstreken, mijlocaşul ar fi admis că a luat bani pentru a influenţa rezultatele unor meciuri, iar La Derniere Heure susţinea atunci că, alături de mai mulţi fotbalişti de la Lierse, "românul încasase 10.000 de euro pentru fiecare partidă trucată, prin intermediul antrenorului Paul Put, care împărţea 75.000 de euro pe blat cu cei implicaţi, jucătorii Mitu, Delorge, Fassotte, Nikolovski şi Milenkovici".

Acelaşi cotidian valon scria că riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare pentru corupţie pasivă. Însă avocatul playmakerului, Peter Roossens, a dezminţit la acea vreme că Mitu şi-ar fi mărturisit vina: "Nu a recunoscut nici în faţa judecătorului, nici cînd a fost interogat de Anderlecht".

"Mitu mi-a mărturisit că i s-a cerut la Lierse să nu-şi apere corect şansele. A primit bani, pe care i-a depus în România. A afirmat că a făcut ce i s-a cerut" (Herman Van Holsbeeck, manager Anderlecht, în 2006)

"Chiar dacă va fi condamnat acum, tot va evita pedeapsa"
Anderlecht, care i-a reziliat contractul imediat, pe 17 februarie 2006, cere acum, la deschiderea procesului (va dura o lună, tribunalul temîndu-se de prescrierea infracţiunilor), ca Mitu să plătească pentru pierderile pe care le-a suferit clubul concediindu-l în urmă cu 8 ani.

Mitu va fi audiat în această dimineaţă la Bruxelles. Numai că, potrivit presei belgiene, va scăpa de pedeapsă. "Chiar dacă va fi condamnat în primă instanţă, se va ajunge la apel, apoi la recurs şi infracţiunea se va prescrie. E sigur", afirmă Het Laatste Nieuws.

A cîştigat procesul cu federaţia
În 2006, federaţia de la Bruxelles i-a interzis să mai joace în Belgia, şi lui Mitu, şi altor doi fotbalişti, Fassotte şi Nikolovski. Nici unul nu acceptase să coopereze în ancheta forului belgian.

Cei trei au contestat hotărîrea la Curtea de Apel şi au cîştigat. "Sancţiunile disciplinare le-au încălcat jucătorilor dreptul să-şi exercite meseria", a motivat Curtea, conchizînd că tribunalul federaţiei nu-i putea pedepsi fiindcă încălca articolul 6 al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Cere despăgubiri de 1,5 milioane euro!
Mitu a atacat şi decizia lui Anderlecht de a-l da afară. A cerut clubului despăgubiri de 1,5 milioane de euro la Tribunalul Muncii din Bruxelles invocînd "concediere abuzivă". Hotărîrea a fost amînată, aşteptîndu-se finalizarea procesului penal în care e implicat fostul fotbalist. "Am plătit o mulţime de bani pentru avocaţi şi nu i-am recuperat", s-a plîns Mitu.

3 ani a jucat Marius Mitu la Lierse (2005-2006), marcînd 18 goluri în 90 de meciuri de campionat

31 de persoane sînt acuzate în procesul de corupţie din Belgia, printre care şi fostul portar internaţional Gilbert Bodart, atunci antrenorul lui La Louviere

200 de pagini a avut dosarul Comisiei de Anchetă a federaţiei belgiene pentru acest caz

CV - Marius Mitu
- Data naşterii - 10 septembrie 1976
- Locul naşterii - Bucureşti
- Post - Mijlocaş
- Înălţime - 1,79 m
- Cluburi - Steaua (1994-1996), Tîrgovişte (1996-1997), Farul (1997-1999), Rocar (1999-2000), U Craiova (2000-2001), Molenbeek (2001-2002), Lierse (2002-2005), Anderlecht (2005-2006), Metalurg Doneţk (2006-2008), Xanthi (2008-2009), Progresul (2009), Panthrakikos (2009), UTA Arad (2010), CSM Rm. Vîlcea (2010)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
plischi
plischi  •  04 Februarie 2014, 09:29

o picatura intr-un ocean de coruptie...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează