INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  CARIERA SUFERINŢEI

Supravieţuitorul » Povestea impresionantă a lui Sergiu Moga, tînărul de la Honved care depăşeşte obstacol după obstacol

Sergiu Moga,
dreapta, într-un
duel românesc în
Ungaria: adversar e
Mihai Nicorec,
atacantul de la Gyor
Sergiu Moga, dreapta, într-un duel românesc în Ungaria: adversar e Mihai Nicorec, atacantul de la Gyor

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 28 ianuarie 2013 19:32

La 18 ani şi-a rupt ligamentele de la genunchiul stîng. La 19, pe cele de la dreptul. La 20 a devenit student şi titular la seniorii clubului maghiar


Sergiu Moga (21 de ani) este un tînăr considerat neinteresant de cluburile din Liga I, deşi joacă pe un post deficitar în fotbalul nostru, cel de fundaş dreapta. Tînărul are o poveste impresionantă. Este povestea unui luptător ce a reuşit să treacă peste accidentările teribile din ultima parte a junioratului, a revenit de fiecare dată şi a ajuns titular la echipa de seniori a lui Honved.

În prima promoţie a Academiei Honved
Moga, care a împlinit 21 de ani în luna ianuarie, se află la clubul din Budapesta deja de şase sezoane. A fost remarcat de un scouter maghiar la un meci de juniori al lui FC Bihor, iar ce a urmat ne povesteşte Sergiu: "Am ajuns la Honved la 15 ani. La început, părinţii mei nu au fost foarte încîntaţi, pentru că acest lucru însemna să renunţ la şcoala din România. Nu ştiam nimic despre Budapesta sau Honved. Eram prima generaţie a academiei şi atunci a pornit proiectul clubului".

"Atît aveam în minte: fotbalul şi şcoala"
Prima problemă a depăşit-o cu ajutorul colegilor români care vorbeau şi ungureşte: "Nu ştiam deloc limba maghiară, iar liceul trebuia să îl fac acolo. Noroc că au mai venit doi români, Sebastian Remeş şi Zsolt Copas. Cel din urmă ştia limba şi m-a sprijinit foarte mult. În şase luni deja stăpîneam maghiara". Academia lui Honved s-a dovedit a fi un proiect foarte bine pus la punct, care urmărea cu atenţie şi activitatea şcolară a juniorilor. Sergiu ne explică: "După ce am văzut condiţiile şi programul făcut de academie, am înţeles repede că trebuia să avem în minte doar fotbalul şi şcoala!".

Multiplu campion al Ungariei la juniori
Rezultatele proiectului s-au văzut imediat. Moga a cîştigat titlul de campion al Ungariei aproape la toate categoriile de juniori: Under 15, Under 16, Under 17 şi Under 19. Mai mult, în acelaşi sezon, 2010-2011, tînărul fundaş dreapta a evoluat la trei echipe ale clubului: cea de juniori, cea secundă (din liga a doua) şi formaţia de seniori. Avea să apară însă şi ghinionul.

S-a accidentat grav la primul meci pentru seniori
În februarie 2011 a debutat în campionat la echipa mare, jucînd titular în derby-ul cu MTK. Spre sfîrşitul primei reprize s-a accidentat urît, a fost scos imediat şi a urmat verdictul medicilor: ruperea ligamentului încrucişat anterior şi a ligamentului colateral intern de la piciorul drept. Sergiu rememorează perioada dificilă: "Aceasta a fost a doua accidentare foarte gravă. S-a desprins o bucată de gazon de sub piciorul de sprijin şi a cedat ligamentul încrucişat, după ce exact cu un an înainte m-am accidentat similar la celălalt genunchi! Perioada de recuperare a fost mult mai grea şi din această cauză am pierdut foarte multe oportunităţi, inclusiv Campionatul European Under 19 din România".

FRF i-a dat "delete" după accidentare
Recunoaşte că i-a trecut prin cap faptul că nu ar mai putea juca vreodată fotbal de performanţă: "A fost groaznic, m-am gîndit la tot ce era mai rău... Am lucrat zi de zi cu fizioterapeuţii! Cu ajutorul lor, al medicului şi al părinţilor, am trecut peste tot şi acum sînt refăcut complet". Sergiu a revenit cu gol după opt luni de pauză, a tras tare şi în acest sezon a prins mai multe meciuri ca titular la Honved în toate competiţiile: campionat, Cupă şi Cupa Ligii.

Dacă înainte de accidentare conta pentru naţionala de juniori, Moga a fost repede uitat de oficialii FRF. "De cînd m-am accidentat, nu m-a mai căutat nimeni de la Federaţie, nu am mai vorbit cu nimeni de acolo. M-a mai sunat domnul Burchel, care însă nu mai era antrenor la lot şi plecase", spune tînărul fundaş dreapta, cu o umbră de amărăciune în glas.

"Nu am vrut doar liceul, fac şi facultate"
Încearcă, pe cît posibil, să îmbine cariera de fotbalist cu studiile. De ce? "Am terminat liceul şi nu voiam să rămîn doar cu atît. Aşa că am decis să continuu şi cu studiile, iar alegerea mea a fost Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea de Vest din Arad. Nu sînt un student model, dar pot spune că mă menţin", îşi încheie Sergiu povestea.


"Ce bine că jucăm cu Ungaria fără spectatori!"
Sergiu Moga a prefaţat pentru Gazetă meciul din luna martie al naţionalei cu Ungaria, din preliminariile Campionatului Mondial 2014.

- Joci titular la Honved. Ai scăpat definitiv de problema accidentărilor?
- De fapt, am pierdut toată pregătirea de vară pentru că a trebuit să mi se scoată şuruburile din amîndoi genunchii şi am avut şi o complicaţie. În plus, s-a schimbat antrenorul şi a fost mai greu să revin. Am făcut-o treptat, am prins prima echipă şi acum sper ca evoluţiile mele să crească de la meci la meci.

"Dzsudzsak e cel mai periculos jucător maghiar"
- Cît contează lipsa publicului la meciul Ungaria-România?
- Ce bine că se joacă fără spectatori, este sigur un avantaj pentru noi! Ştiind orgoliile şi duelurile între România şi Ungaria, cred că absenţa a peste 50.000 de maghiari va fi spre binele nostru. Chiar dacă fotbalul maghiar s-a dezvoltat foarte mult la nivel de juniori în ultimii ani, naţionala România este, după părerea mea, peste cea a Ungariei.

- De ce jucător maghiar ar trebui să ne temem în meciul din martie?
- Cred că Balazs Dzsudzsak, de la Dinamo Moscova, este cel mai periculos adversar. Cu siguranţă, este şi cel mai bun jucător maghiar în momentul de faţă.

"De cînd m-am accidentat, nu m-a mai căutat nimeni de la Federaţie, nu am mai vorbit cu nimeni de acolo"
Sergiu Moga, fundaş dreapta Honved

"Joc fundaş de trei-patru ani. La academie eram mijlocaş defensiv, pînă cînd s-au accidentat toţi fundaşii din lot, am trecut pe dreapta şi acolo am rămas"
Sergiu Moga, fundaş dreapta Honved

"În Ungaria s-au deschis multe academii de fotbal în ultimii ani, însă în acest moment naţionala noastră este peste cea maghiară"
Sergiu Moga, fundaş dreapta Honved

"Returul îl începem în martie, dar pînă atunci avem în februarie două meciuri în Cupă şi două în Cupa Ligii"
Sergiu Moga, fundaş dreapta Honved


Remeş şi Sundas, promovaţi şi ei la seniori!
Pe lîngă Sergiu Moga, alţi doi tineri jucători români formaţi la academia clubului Honved au fost promovaţi recent la echipa de seniori. Este vorba despre apărătorul central Sebastian Remeş (21 de ani) şi despre fundaşul dreapta Alexis Sundas (19 ani).

Patron e Hemingway, antrenor e Rossi!
Două nume faimoase se ocupă de destinele grupării Honved. Patron este George Hemingway, un maghiar despre care se spune că şi-a schimbat numele după cel al celebrului scriitor american Ernest Hemingway. Antrenor este de anul trecut italianul Marco Rossi, fost jucător în Serie A la Torino în perioada în care Paolo Rossi, campionul mondial din 1982, făcea furori la rivala Juventus.

Honved, echipa marelui Puskas
Honved Budapesta este una dintre marile echipe ale fotbalului maghiar. Fondată în 1909 sub numele Kispest, a devenit după Al Doilea Război Mondial echipa Ministerului Apărării şi a cîştigat de atunci 13 titluri de campioană, ultimul însă tocmai în 1993. Cel mai mare jucător din istoria grupării este Ferenc Puskas, care în 1958 s-a transferat de la Honved la Real Madrid.

Citește și:

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Nationala
România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
Euro 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP
Nationala
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”


Comentarii (2)
yakyfloyama29
yakyfloyama29  •  29 Ianuarie 2013, 17:49

si inca daca le mai pica si lor ceva ca asa e la noi vaisamar cinste baiatului si sa mai aiba si noroc bafta in continuare

dansulnorilor
dansulnorilor  •  29 Ianuarie 2013, 10:56

Normal, oficialii din FRF nu se intereseaza de copiii cu viitor. ei se uita doar la ce le ofera clanul Becali

Vezi toate comentariile (2)
Comentează