INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  WBA

Tamaş vorbeşte relaxat despre fotbal şi alcool » Poveşti de viaţă!

Gabi Tamas, Tamas, WBA
Gabi Tamas, Tamas, WBA

Articol de - Publicat luni, 22 februarie 2010 00:00

Stoperul îşi istoriseşte traiul tihnit din West Bromwich, unde spune că în două luni a ieşit o singură dată în club şi a jucat darts. Dar îşi apără libertatea de a bea un pahar de vin cînd are chef: "Ce vreţi, să mă distrez doar cînd ies la pensie?"

"Nu ştiu nici un bar pe aici. Hai să vorbim la McDonald's!". Tamaş a întîrziat la întîlnirea pentru interviu. Explică: "Îmi pare rău, dar eu nu stau în oraş, ci la vreo 60 de kilometri distanţă. Sînt departe de stadion, dar destul de aproape de baza de pregătire".

Fotbalistul e îmbrăcat lejer, cu o bluză peste care şi-a luat o geacă, fiindcă "aici, dacă-s 5 grade peste 0, tremuri de frig, din cauza vîntului puternic". Maşina de teren, cu volanul pe dreapta, e închiriată. Tamaş e de două luni la West Bromwich, echipa unui oraş de 137.000 de locuitori, aflat lîngă Birmingham, la jumătatea distanţei dintre Londra şi Liverpool. Un oraş ca în filmele de pe Hallmark, cu case roşii, din cărămidă, şi cu oameni care vorbesc engleza cu un accent ciudat, de parcă ar cînta.

Suporterii încă nu-l recunosc nici pe stradă, nici în fast-food. "E perfect aşa, sînt mult mai relaxat decît la Bucureşti, unde mă simţeam urmărit nonstop". Chiar arată relaxat şi discută despre orice, rîde şi-şi ia accent şi expresii de ardelean atunci cînd devine serios.

- Gabi, ţi-a luat mult să înveţi să conduci pe partea stîngă?
- Conduc şi pe stînga, şi pe dreapta, şi pe centru, doar am antrenamentul făcut la Bucureşti! Dacă te descurci în traficul din România, conduci lejer oriunde. Chestia e că în Anglia sînt mult mai atent la viteză. Dacă scrie maximum 30 de kilometri, nu apăs acceleraţia mai mult. Cu ăştia nu-i de glumă! Au camere peste tot şi-ţi iau permisul imediat!

- Dar fotbalul cum e?
- Diferit de tot ce am întîlnit pînă acum. Spre exemplu, cel mai uşor mi-a fost să mă adaptez în Spania, unde se joacă la fel ca în România. Adică ai libertate pe teren, sînt spaţii, jucătorii sînt mai tehnici. În Anglia, în schimb, se aleargă în draci! Fiecare fuge de rupe. Iar la dueluri, îţi pierzi capul de pe umeri dacă nu eşti pregătit! Eu vorbesc acum de Championship. În prima ligă e altceva, acolo stilul e mai apropiat de restul Europei.

- Rămîi la West Bromwich dacă promovaţi?
- Eu aş rămîne şi dacă nu promovăm. Dacă nu se rezolvă, aş rămîne tot în Anglia, eventual la altă echipă. Mai am contract un an cu Auxerre, dar mi-e mai bine aici decît în Franţa.

- De cînd eşti aici, ai ieşit în vreun club?
- Singura ieşire a fost la un fost coleg, care s-a lăsat de fotbal recent, că-şi rupsese genunchiul. A dat o petrecere la el acasă şi a mers toată echipa. Am jucat darts toată seara, ei asta fac aici.

"Răzvan s-a luat după tabloide"
- Cu Răzvan Lucescu ai vorbit recent?
- Ce să vorbesc?

- Spre exemplu, ţi-a explicat de ce te convoacă acum şi nu te lua la "naţională" înainte, cînd erai în Liga I?
- Eu n-am vorbit deloc cu Răzvan, dar am auzit că urma să vină şi el aici, să mă vadă. Trebuia să fie la Cardiff, unde am avut meci acum cîteva zile, dar m-a anunţat secundul Apolzan că nu a mai putut ajunge. Îl aştept. Dacă e mulţumit şi mă convoacă, vin cu plăcere. Dacă nu, nu. Asta e viaţa.

- Dar tu cum îţi explici că te-a ignorat de cînd e selecţioner?
- Ştiu unde vrei să ajungi. Sincer, îl înţeleg şi pe Răzvan. S-a luat după tot ce a apărut prin presă despre mine şi de-asta nu m-a chemat niciodată. Uite că prin transferul în Anglia revin la "naţională" şi i-am şi îmbolnăvit pe paparazzi din România. I-am băgat în criză de subiecte pe toţi!

Despre interese
- Se mai găsesc subiecte pe la Dinamo. Au mai rămas jucători pasionaţi de petreceri şi cluburi de noapte...
- Stai tu liniştit, că pasionaţi de cluburi sînt peste tot, numai că pe noi ne vînau întruna.

- Adică ocoleau toţi fotbaliştii din România şi vă pozau doar pe voi?
- Crede-mă că aşa e, doar nu-s nebun! Păi, pe cine să urmărească? Tamaş, Pulhac...Ăştia sînt interesanţi, că vînd bine. N-ai văzut cînd i-a prins pe Dayro Moreno şi pe băieţii ăia de la Urziceni? Şi ei băuseră alcool, dar s-a scris atunci, o zi, după care gata, a uitat toată lumea! Dar la Tamaş nu, apăreau mereu continuări, cît a băut, ce a băut, cu cine s-a certat...Plus că au mai existat şi unele interese.

- Adică?
- Odată, era ziua cuiva de la Dinamo. În biroul respectivului ne aflam eu cu încă doi-trei jucători. A desfăcut o sticlă cu vin, dar a băut doar unul dintre noi, un singur pahar. Eu nu am băut, că urma să merg la film în seara aia. La un moment dat, a intrat şoferul cuiva din club, s-a scuzat şi a întrebat unde e toaleta. Văzuse sticla pe masă. În zece minute, clădirea era înconjurată de paparazzi. Dar noi plecaserăm de acolo! Ha-ha-ha! Deci nici măcar nu ne-au mai prins!

"Vreţi să mă călugăresc?"
- Nu exagerezi şi tu? Nu crezi că ai mai şi oferit subiecte?
- Cum? Că am mai ieşit, din cînd în cînd? Da, mai beau un coktail, un pahar de whisky. Dar nu e normal? Tu nu mai bei un pahar cîteodată?

- Eu nu sînt fotbalist.
- Pfaaa! Asta cu fotbaliştii e altă exagerare! O spuneţi de parcă, fotbaliştii fiind, trebuie să stăm închişi într-o cameră tot timpul. Eventual, să ni se deschisă uşa doar cînd avem antrenamente şi meciuri, nu? Să ne călugărim?

- Nici chiar aşa. Dar excesele nu te afectează şi pe teren? Alcoolul, nopţile pierdute?
- Păi, hai să-ţi zic ce mi-a spus Fatih Terim despre asta: "Poţi să ieşi unde vrei, să stai cît vrei, să faci absolut orice! Cît timp eşti sută la sută la antrenamente, eşti titular!". Şi eu zic că se pricepe Fatih Terim!

- Dar la West Bromwich nu ţi-a zis nimeni nimic despre escapadele astea?
- Absolut nimic! Aaa, ba da! Am avut o discuţie cu preparatorul fizic, care mi-a zis: "Stai liniştit, că aici presa locală e OK, nu e atît de agresivă ca în România, n-or să fie nonstop pe urmele tale". În Anglia, meseria asta e respectată. Adică sînt fotbalist, am un contract, îmi fac treaba în orele în care muncesc. Ce se întîmplă în restul timpului mă priveşte numai pe mine.

Plecăciune pentru Guti
- Ai încercat vreodată să scrii "Tamaş beat" pe google şi să apeşi "Search"?
- Ohooo! Vrei să se blocheze Internetul?! N-am încercat, dar îmi dau seama că ar apărea cam multe articole.
12.100 de rezultate există pe www.google.ro la căutarea după cuvintele "Tamaş beat". E vorba doar despre paginile scrise în limba română

- Ţi-ai mai făcut tricoul ăla cu mesaje?
- Ha-ha! Da, dar nici la asta nu a nimerit-o presa. Au apărut tot felul de variante, toate greşite.

- Pînă la urmă, ce scrie pe tricou?
- Am două. Pe unul sînt titluri din ziare, cu "Tamaş beat", "Tamaş a comis-o din nou", chestii d-astea. Răspunsul meu la toate astea e acelaşi pe care l-a dat Guti.

- Ce a fost cu Guti?
- Nu ştii? L-au prins şi pe el în club şi a răspuns: "Nu mă văd în club la 60 de ani". Sînt de aceeaşi părere.

- Şi celălalt tricou?
- Aaa, ăla e şi mai tare! Pe faţă sînt două pahare pline cu vin, sub care scrie "My mind". Iar pe spate, e un pahar gol şi scrie "Your mind".

- Pentru cine e mesajul?
- Nu contează, dar pot să-ţi spun că l-am primit de la cineva de la Dinamo. O persoană din club.

- Cît ai băut cel mai mult o dată?
- 21 de sticle de vin într-o oră.

- Glumeşti.
- Păi, aşa a apărut o dată într-un ziar. Eşti nebun? Nu pot să beau nici 21 de sticle de apă într-o oră! Am ajuns să fiu privit ca un alcoolic! Alcoolici sînt ăia care cad din picioare pe stradă, care beau zilnic. Eu beau din cînd în cînd, ca toţi oamenii!

(La un moment dat, varsă cafeaua de pe masă pe podea. Începe să cureţe şi zice: "Ai pozat asta? Mamă, ce ai ratat! Era supersubiect: "Tamaş, mort de beat, a vărsat cafeaua pe jos!")

"Golul pe Ghencea, cea mai mare bucurie"
- Tu cum îţi explici ce s-a petrecut la Dinamo din vara trecută pînă acum?
- Ce ar fi de explicat?

- Că aţi cîştigat la Graz şi în Ghencea, după care aţi pierdut penibil în campionat, în meciuri mai uşoare.
- Asta e, nu poţi să fii mereu în formă.

- Dar ţi-a reproşat cineva ceva înainte să pleci în Anglia? Nu ţi-au zis că e şi vina ta că echipa a terminat turul pe locul 8?
- Poate să-mi reproşeze că şi acum mai am bani de luat?

- Deci ăsta e răspunsul şi la întrebarea "cum se explică fluctuaţiile de la Dinamo?".
- Nu, la Dinamo se dau banii la zi, e seriozitate. Ha-ha. Să nu scrii asta, că mîine mă sună jucătorii de acolo să mă întrebe dacă într-adevăr am luat toţi banii.

- Te-ai întoarce în Ştefan cel Mare?
- Aş reveni să-mi închei cariera la Dinamo. Asta dacă o să mai fiu dorit, normal. Vreau să-ţi zic, apropo de asta, că golul pe care l-am marcat Stelei în Ghencea, la victoria cu 1-0, a fost cel mai frumos moment din cariera mea. Aş da gol în Ghencea în fiecare zi! E tare rău senzaţia aia, cînd loveşti mingea şi brusc se face linişte pe tot stadionul. Nu pot să-ţi explic şi nici n-ai înţelege exact.

- Chiar a fost ăsta cel mai bun moment de cînd joci fotbal?
- Am mai avut un meci tare cu Celta, cînd am bătut-o pe Real Madrid. Tot în sezonul ăla am jucat şi pe Cam Nou şi ne-a furat Barcelona de ne-a rupt. Am făcut eu un fault pe la 20 de metri, dar s-a rostogolit adversarul pînă în careu şi arbitrul a dat penalty. Au fost poze a doua zi în toate ziarele cu faza asta, a arătat toată presa ce prostie a făcut arbitrul.

A vrut să se lase de fotbal
- Eşti bogat?
- Nu. Dar ăsta e alt mit pe care l-aţi creat voi, ziariştii. Că fotbaliştii sînt plini de bani, cîştigă enorm! Unde aţi văzut voi atîta bogăţie? Dacă nu ajungi să joci afară, abia te descurci cu banii.

- Nici chiar aşa. Fotbaliştii sînt plătiţi mai bine decît oamenii de rînd.
- Stai să-ţi explic că nu e cum zici tu. Ăştia din România vor să facă salariul maxim 120.000 de euro pe an, da? Să zicem că ai contract pe patru ani, deci la sfîrşit ai luat 480.000 de euro. Ţi-ai luat o casă, 200.000-300.000 de euro, o maşină, 50.000 de euro, că nu-ţi permiţi una de 100.000 de euro. Dar e posibil ca după ăştia patru ani să nu mai fii în stare să joci la acelaşi nivel, deci nu mai iei banii ăia. Şi atunci ce faci? Trebuie să trăieşti tot restul vieţii cu vreo 100.000 de euro! Deci nu sînt fotbaliştii chiar aşa de bogaţi!

- Ţie ţi-ar ajunge banii dacă le-ai lăsa mîine?
- (Rîde şi afişează o privire care spune: "Aş putea să-ţi zic, dar nu vreau"). Nu m-am gîndit să mă las. Deşi să ştii că a existat un moment cînd mă simţeam urmărit, hăituit de toată lumea, îmi venea să plec şi să mă închid în casă. Dar a fost doar un moment, mi-a trecut repede. Ha-ha-ha!.

9 echipe a schimbat Tamaş în carieră, pînă la 26 de ani: FC Braşov, Tractorul, Dinamo, Galatasaray, Spartak Moscova, Celta Vigo, Auxerre şi WBA

Tamaş s-a ridicat, după o discuţie de o oră şi jumătate: "Mă duc acasă, dar diseară trebuie să mă întorc la club, că avem o întîlnire cu suporterii. Am fost desemnaţi eu cu încă doi colegi să participăm la şedinţa asta". S-a urcat în maşină, a dat tare muzica house şi a plecat de pe loc. Fără scîrţîit de roţi, parcă pentru a nu-şi tulbura echilibrul interior, apărut brusc după transferul în acest orăşel în care-ţi ţiuie urechile de-atîta linişte.

"Ce mare echipă e Franţa?"
Tamaş rămîne la fel de relaxat şi cînd vorbeşte de grupa preliminară de la Euro 2012. "E aşa şi aşa. Adică nu-i de speriat. Am văzut că la casele de pariuri sîntem cotaţi şi sub Bosnia, dar nu trebuie să ne mire, doar venim după nişte rezultate proaste. Asta e...Dar calculele astea făcut pe hîrtie n-au nici o valoare, crede-mă! Păi, nici Franţa nu e mare echipă! Adică au jucători tari de tot, dar n-au echipă. Eu zic că Răzvan va face trupă bună pentru România. Ştie şi el că în fotbalul de azi poţi să baţi pe oricine prin organizare, prin atitudine".

"Abia aştept să promovăm în Premier League. Îţi dai seama, dueluri cu Rooney, cu Tevez, cu Torres...Acolo o să fie şi mai uşor ca în Championship, se joacă mai tehnic şi mai liber"
Gabriel Tamaş, fundaş WBA

"Mă enervează că nimeni nu vorbeşte despre meciurile bune pe care le-am făcut la Euro, despre golurile pe care le-am dat la Dinamo. Cînd se gîndesc la Tamaş, toţi văd numai alcool, cluburi, nebunii!"
Gabriel Tamaş, fundaş WBA

"Ştiu că există interes din partea unor echipe din Anglia pentru unii jucători de la Dinamo, dar păcat că n-au cum să obţină permise de muncă, fiindcă nu au suficiente prezenţe la naţională"
Gabriel Tamaş, fundaş WBA

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
 •  23 Februarie 2010, 00:47
Postat de pe 22 Februarie 2010, 20:01

se vede ca esti doar un roman amarat care nu are idee cu ce se mananca vestul...in anglia ai nevoie de permis de munca ca sa poti lucra (yellow card/blue card) sau cel putin National Insurance Number...asa ca mai bine taci si inghite in sec

Ceea ce spune el despre permise de munca in functie de selectii e corect, dar numai pentru jucatorii extracomunitari; noi nu mai avem problema asta.Daca era permisul de munca dupa selectii, nu ajungea nici el pt. ca teoretic trebuie sa ai 75 % din meciurile nationalei in ultimii doi ani ca sa primesti permis pentru a juca fotbal acolo, si Tamas nu prea s-ar incadra.

 •  23 Februarie 2010, 00:42
Postat de pe 22 Februarie 2010, 20:41

Gabita tata, vezi ca indicatoarele in Anglia sunt in mile, nu in HM, altfel spus daca vezi pe indicator 30, asta inseamna ca sunt 30 de mile = 50 km la ora. Deci pishco mai repede :))

Bine zis; dar ma gandesc ca si masinile au vitezometrul tot in mile,nu? Deci...

 •  22 Februarie 2010, 20:41

Gabita tata, vezi ca indicatoarele in Anglia sunt in mile, nu in HM, altfel spus daca vezi pe indicator 30, asta inseamna ca sunt 30 de mile = 50 km la ora. Deci pishco mai repede :))

Vezi toate comentariile (20)
Comentează