INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SCHALKE - ȘAHTIOR 0-3 (ÎN TUR 0-0)

VIDEO Descoperirea lui Luce » Kovalenko, noua stea a Șahtiorului, a strălucit cu Schalke

Articol de - Publicat sambata, 27 februarie 2016 00:00

Într-un sezon dificil, de transformare, departe de Donețk și fără cei mai buni jucători, brazilienii Alex Teixeira, Douglas Costa și Luiz Adriano, toți vânduți, Șahtior continuă să înfrunte Europa.

Fără să mai facă niciun transfer, Mircea Lucescu mizează pe noul val, care s-a înălțat în propria Academie. Iar Viktor Kovalenko, 20 de ani pe 14 februarie, e asul său pentru viitor. Tocmai a înscris primul gol continental la al doilea meci complet în Europa League în tricoul portocaliu. La 3-0 cu Schalke!

Click aici pentru VIDEO!

Golgeterul Mondialului U20

"În toamna lui 2014, am aflat că e un puști excelent la echipa a doua și l-am promovat imediat", povestește Luce. Era blondul Viktor, un mijlocaș ofensiv de mare talent, tehnic, vitezist, dar și tare pe picioare. I-a plăcut antrenorului într-o clipă. A debutat foarte repede, pe 27 octombrie, la 5-0 cu FK Poltava în Cupa Ucrainei. Nu avea decât 18 ani. Apoi, s-a accidentat. Și s-a întors la juniori.
Sezonul trecut, a fost cel mai bun jucător la U19, propulsându-i pe "minerii" mici în finala UEFA Youth League (4 goluri și 3 assisturi), pierdută la limită, 2-3 în fața lui Chelsea. Întreaga vară ce a urmat a fost la fel de intensă. Două turnee finale cu "naționalele" Ucrainei, la Euro U19 și CM U20, și un titlu de golgeter al Mondialului, deși galben-albaștrii au fost eliminați în "optimi".

Șut unde portarii n-⁠au nici o șansă

La seniorii lui Șahtior, adunase 4 meciuri din 2014-2015. În această stagiune, s-a impus tot mai mult după plecările lui Costa și Teixeira. Are deja 28 de partide în toate competițiile. Cu două goluri (primul pe 23 septembrie, la 5-0 cu Ternopil, în Cupă) și patru pase decisive.
Joi, Kovalenko a fost printre cei mai buni. Activ, dinamic, periculos la fiecare accelerare, mereu o apariție surpriză pentru apărarea lui Schalke. În minutul 77, după sprintul prelungit al lui Taison, Viktor a avut mingea golului de 3-0. "Hai, acum!", parcă i-a strigat Lucescu. Și lupul tânăr și-a arătat colții. Nu s-a speriat, a tras tare, sub transversală. Imposibil de apărat. "Excelent", i-a făcut semn antrenorul. Copilul său confirmase. Ascensiunea spre vîrful fotbalului de-abia a început.

"Am mare încredere în Kovalenko. E foarte bun băiatul. E cu noi de un an și jumătate și sunt convins că își va demonstra calitățile extraordinare. După plecarea lui Alex Teixeira, el ocupă rolul brazilianului"
Mircea Lucescu, antrenor Șahtior

KOVALENKO 2015-⁠2016

  • 28 de meciuri în toate competițiile
  • 2 goluri și 4 assisturi în total
  • 1.120 de minute
  • 15 partide în campionat
  • 7 în Ligă (inclusiv preliminarii)
  • 3 în Cupa Ucrainei
  • 2 în Europa League
  • 1 în Supercupa Ucrainei

6 meciuride 90 de minute are Viktor Kovalenko în acest sezon: două în Europa League, 3 în Cupa Ucrainei și unul în campionat

5 goluria înscris Kovalenko anul trecut la CM U20; a fost cel mai prolific jucător al competiției

2.000.000 €este cota lui Kovalenko, potrivit site-ului de analiză financiară transfermarkt.de

6 brazilienia pierdut Lucescu în acest sezon: Teixeira, Costa, Adriano, Fernando (vânduți pentru 96 de milioane de euro), Ilsinho (plecat liber) și Fred (suspendat pentru dopaj)

"Se schimbă jocul"

Lucescu nu mai are vedetele braziliene și modifică strategia echipei. "În acest moment, jocul lui Șahtior se schimbă. Trecem de la fotbalul tehnic, cu multe pase, stilul nostru până în acest an, la un alt gen de fotbal. Axat pe o bună organizare defensivă și pe contraatac", dezvăluie antrenorul.

Anderlecht în "optimi"

Luce a avut noroc ieri, la tragerea la sorți. Nu va întâlni nicio echipă spaniolă (erau 4), engleză (3) sau germană (2). Dar Anderlecht a eliminat-o pe Olympiakos, învingând și pe "Karaiskakis", 2-1 în prelungiri. În tur, belgienii câștigaseră cu 1-0, iar joi au revenit în extratime după 0-1 în 90 de minute: aripa stângă ghaneză Acheampong a marcat ambele goluri (103 și 111). În atac, Anderlecht îl are și pe italianul Okaka, ex-Roma și Sampdoria. În "optimi", Șahtior nu-l va folosi pe Stepanenko în prima manșă, fiind suspendat.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează